Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

1 lees- en 1 doetip voor kennis over energiebewust bouwen

Energiebewust bouwen

28 september 2015

Home » Blogs Woontlekker » 1 lees- en 1 doetip voor kennis over energiebewust bouwen

Het is nogal opmerkelijk, vind ik zelf. Het motief dat bewoners hebben om energie te besparen is heel anders dan de gemiddelde bouwer, installateur of architect denkt. Bovendien zijn ze vaak nauwelijks bekend met de mogelijkheden. Dit blijkt uit de vergelijking van twee onderzoeken over consumenten en energiebesparing. Deze onderzoeksresultaten inspireerden mij tot deze blog, met voor jou 2 tips om kennis op te doen over energiebewust bouwen of renoveren.


Geld belangrijkste motief energiebesparing

geld besparen - WoontlekkerDe twee vergeleken onderzoeken waren een onder consumenten en de ander onder 860 professionals bij bouw- en vastgoedbedrijven. Dat geld belangrijk is, tonen beide onderzoeken aan. Maar verder lopen de ideeën nogal uiteen. Werk aan de winkel voor de bouwsector dus! Het onderzoek onder consumenten vond al eerder plaats. De vergelijking is uitgevoerd door gebiedsontwikkelaar BPD, het vroegere Bouwfonds. Hieruit blijkt dat geld het belangrijkste motief is. Dit vinden bewoners. En professionals verwachten dat bewoners dat vinden. Tot zover niets opvallends dus, want dit onderschrijft wat iedereen eigenlijk al wel wist.

Consumenten denken groener dan bouwers verwachten

Echter denken de bouwers dat bewoners vooral financiële motieven hebben. Want zij denken dat bewoners subsidie- en financieringsmogelijkheden ook belangrijk vinden. Bewoners noemen juist extra wooncomfort en zorg voor klimaat en milieu. Ook blijken consumenten gevoelig voor goede verhalen van anderen om iets te gaan doen aan energiebesparing. Consumenten denken dus groener dan bouwers verwachten. Professionals hebben daar geen idee van.

Stel woonwensen centraal en niet de techniek

Veel consumenten hebben nog nooit nagedacht over het nemen van energiebesparende maatregelen, zo blijkt uit het onderzoek. Het kost ze te veel tijd en moeite om dit uit te zoeken, dus afhaken ligt al snel op de loer. Dat geldt voor de mogelijke besparingen, hoe ze werken, wat ze kosten en wat ze opleveren. De onderzoekers adviseren de bouw- en vastgoedbedrijven daarom de wensen en behoeften van mensen centraal te stellen. En minder in te zetten op de techniek van besparende maatregelen en zuinige woningen.

Onbekendheid financieringsmogelijkheden

Over het vergelijkende onderzoek is in september door diverse online vakmedia geschreven. Zo kwam ik er een artikel over tegen op het platform Ensoc, met daarin een kort interview met onderzoeker Bas van de Griendt. Dit artikel is niet meer beschikbaar maar  gaat vooral in op de onbekendheid van consumenten over de financieringsmogelijkheden.

OK, je wilt meer kennis opdoen?

De lijst hoe je je kennis over energiebewust bouwen en renoveren kunt bijspijkeren kan ongetwijfeld een hele lange zijn. Ik heb 2 tips voor je als je concreet plannen hebt of wilt gaan maken. De eerste is een online magazine dat voor bouw- en vastgoedbedrijven is gemaakt, met steun van de overheid.
De tweede is iets geheel anders: scrummen.

Tip 1: Lees de bouwglossy ‘Geld verdienen met duurzaamheid’

Bouwglossy Geld verdienen met duuirzaamheidDe overheid heeft energiebesparing als een belangrijke prioriteit benoemd. En vernieuwing staat in de bouw hoog op de agenda.  Logisch dat de bouw- en vastgoedbedrijven dat combineren en druk aan het innoveren zijn. Nieuwe concepten voor nieuwbouw en renovatie zien regelmatig het licht. Vernieuwend qua techniek en/of procesmatig. Van oudsher zijn bouwers echter vooral goed in techniek en minder in communicatie. Voor deze bedrijven maakte de Actieagenda Bouw in 2014 de bouwglossy ‘Geld verdienen met duurzaamheid’. De Actieagenda Bouw is in 2012 door bedrijven, kennisinstellingen en overheden  ontwikkeld voor de woning- en utiliteitsbouw.

De glossy is niet per se bedoeld voor consumenten.  Maar wil je weten welke tips en adviezen de professionals aangereikt krijgen om energiebewust te ondernemen én samen met bewoners, dan raad ik je aan hem door te kijken. Je doet er zeker ideeën en kennis door op voor je eigen energiebewuste aanpak.

Tip 2: Ga scrummen met een bouwteam

Een interessante ontwikkeling is scrummen in de bouw. Dit is een nieuwe manier van werken met zelfsturende teams bij nieuwbouw of renovatie. Een team bestaat uit bijvoorbeeld de architect/bouwkundige, de aannemer en installateur. Ook jij als bewoner doet en denkt mee over het scenario voor je nieuwbouw of renovatie. Met behulp van een morfologische kaart kom je samen tot het overzicht van wat je wilt en wat de mogelijkheden en oplossingen zijn. Op een groot vel plak je plaatjes van producten en toepassingen. Daarna bespreek je de scenario’s en trek je de lijnen tussen de deeloplossingen die jou het best passen en/of het meest aanspreken.

Morfologische kaart

Hier zie je een voorbeeld van een morfologische kaart.

Vereniging DNA in de Bouw is actief met dit soort teams en neemt bewoners mee richting een energiebesparende, en zelfs energieneutrale verbouwing of nieuwbouw. DNA staat voor De Nieuwe Aanpak, snap je -em? Kijk eens op hun site. Ik ben lid van deze club. Scrummen in de bouw schijnt erg innovatief te zijn, er is nog niet zoveel ervaring mee.

Heb jij tips die je wil toevoegen, of ervaringen die je wil delen? Leuk als je je reactie achterlaat!

 

Andere interessante blogs…

Podcast met inspirerende uitleg over biobased bouwen

Podcast met inspirerende uitleg over biobased bouwen

In de SPREX podcast van Saskia de Jong (blogger Woontlekker) houdt architect Peter Brouwer een warm pleidooi voor biobased bouwen. Inspirerende uitleg met sprekend perspectief hoe de woningbouw zich ontwikkelt. Als consument heb je straks een veel prettiger huis dat grotendeels in de fabriek gebouwd zal zijn.

Basiskennis warmtepomp in handige bijlage trendrapport

Basiskennis warmtepomp in handige bijlage trendrapport

De branchevereniging van warmtepompbedrijven heeft het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023 uitgebracht. Het is een rapport met 96 pagina’s over de huidige stand van zaken. De bijlage ‘Alles over warmtepompen’ is heel interessant voor wie zich wil oriënteren als woningeigenaar.