Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

3 Belgische sites over duurzaam wonen

Belgische vlag

27 maart 2015

Home » Blogs Woontlekker » 3 Belgische sites over duurzaam wonen
De Belgen hebben goeie websites over duurzaam bouwen en wonen. In dit blog besteed ik aandacht aan 3. Onze zuiderburen doen het zo gek nog niet op het gebied van duurzaamheid. Dat komt deels door wetgeving die voorloopt op de onze. In het Brussels Gewest bijvoorbeeld worden alle nieuwe huizen al energieneutraal gebouwd. Zover zijn we in ons land nog niet. Maar het komt ook doordat de Belgen veel meer zelf aan zet zijn: hun huis zelf (laten) ontwerpen en zelf (laten) bouwen. Wie zelf zijn huis gaat realiseren, gaat op onderzoek uit.  Hoe moet het er uit zien, welke materialen ga je gebruiken, hoeveel gaat het kosten, hoeveel is er nodig voor onderhoud en verbruik? Maakt dat hen misschien ook bewuster over duurzaamheid?

Bladen en beurs over bouwen en wonen

Feit is dat het medialandschap in België er dus geheel anders uitziet dan bij ons, de Belgen worden anders en veel uitgebreider over bouwen geïnformeerd dan wij in ons land. Er zijn heel veel consumentenbladen over bouwen en wonen en uiteraard ook veel websites. Een paar weken geleden ben ik op de Batibouw geweest in Brussel, een grote bouwbeurs voor consumenten. Zo’n beurs bestaat in Nederland niet. Ik wilde inspiratie opdoen voor mijn nieuws huis, waarover in een volgende blog meer! Heb je zelf verhuis- of (ver)bouwplannen, dan raad ik een bezoek zeker aan. De beurs vindt ieder jaar plaats.

3 websites

Ik volg een aantal sites. Er zijn er meer dan ik hier noem, maar dit zijn de sites waarvan ik de nieuwsbrieven ontvang. Ik heb er al input voor blogs uitgehaald. IedereenBEN Dit is een site die volledig is gewijd aan een energieneutrale woning. Uitgevers zijn de Vlaamse overheid samen met een aantal leveranciers. Een deels commercieel belang dus, maar een goeie site met heldere en duidelijke tekst. De nieuwsbrief verschijnt regelmatig en behandelt vaak 1 thema, zoals ventilatie of muurisolatie. Een aanrader om eens te bekijken! Livios Deze site biedt informatie over de Belgische bouwsector, zowel voor de particuliere (ver)bouwer als voor de bouwprofessional. Livios gaat niet uitsluitend over duurzaamheid, maar besteedt daar wel veel aandacht aan, ook in de nieuwsbrieven die verstuurd worden. Onder de tab ‘Ruwbouw’ staat bijvoorbeeld veel informatie over isolatie. En isolatie is de belangrijkste eerste stap op weg naar energiebesparing, die je heel veel gaat opleveren. Bouwen en wonen Een site die met benen in beide landen staat. Er staan namelijk onderwerpen en nieuwtjes op uit Nederland en België. Deze website heeft een dagelijkse nieuwsbrief, dat is misschien een beetje veel van het goede, maar ik haal er wel eens wat interessants uit!

Andere interessante blogs…

Podcast met inspirerende uitleg over biobased bouwen

Podcast met inspirerende uitleg over biobased bouwen

In de SPREX podcast van Saskia de Jong (blogger Woontlekker) houdt architect Peter Brouwer een warm pleidooi voor biobased bouwen. Inspirerende uitleg met sprekend perspectief hoe de woningbouw zich ontwikkelt. Als consument heb je straks een veel prettiger huis dat grotendeels in de fabriek gebouwd zal zijn.

Basiskennis warmtepomp in handige bijlage trendrapport

Basiskennis warmtepomp in handige bijlage trendrapport

De branchevereniging van warmtepompbedrijven heeft het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023 uitgebracht. Het is een rapport met 96 pagina’s over de huidige stand van zaken. De bijlage ‘Alles over warmtepompen’ is heel interessant voor wie zich wil oriënteren als woningeigenaar.