In deze blog een vergelijk van 3 websites over energiezuinig wonen. Commerciële productinformatie van bedrijven is makkelijk te vinden. En informatie van de overheid over bouw- en woonambities en regels ook. Maar je wilt natuurlijk ook graag lezen hoe het mensen zoals jij en ik vergaat. Hoe pakken ze het aan, hoe bevalt het, wat zijn hun tips? Maar naar die informatie moet je naarstig op zoek. Ik heb al wat voorwerk voor je gedaan en bespreek hier 3 websites.
1. Ervaringen met energie
Allereerst is er de website Ervaringen met energie, van onder andere Milieu Centraal. De club die je helpt duurzame keuzes te maken hoopt hiermee mensen een duwtje in de rug te geven om energiebesparende maatregelen te nemen.
De website bevat beschrijvingen van bewoners over uiteenlopende maatregelen, inclusief persoonlijke tips. Je vindt er ruim 60 ervaringen op detailniveau. Je kunt bijvoorbeeld kiezen welke maatregelen je in beeld wilt hebben zoals de cv-ketel, dakisolatie of dubbel glas. Of je kiest voor een woningtype of een bouwperiode.
Voor mij is de grootste plus dat Ervaringen met energie een laagdrempelige website is, waar bewoners zelf hun projecten plaatsen en ervaringen delen. Alle maatregelen, hoe klein ook, zijn welkom te vermelden. Minder sterk vind ik dat er nauwelijks foto’s op staan en slechts een paar filmpjes. De website biedt geen interactie, dus ook geen mogelijkheid om een weerwoord te geven of een (professioneel) advies te plaatsen. De website is een initiatief van Milieu Centraal, RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en Liander.
2. Huis vol energie
Deze site van Energiesprong, een innovatieprogramma van de overheid, is een communityplatform. Er staan bijna 150 woningen op en als deelnemer kun je contact met anderen leggen. Je kunt zoeken op plaats, woningtype, nieuwbouw/verbouw. En of het huis energieneutraal is, of op weg er naar toe. De website bevat ook een kennisplein met forum. Het lijkt niet zo heel erg actief te zijn. Een rondleiding en workshop die als ‘binnenkort’ worden aangekondigd, vonden plaats in 2014. En de laatste nieuwsbrief dateert van juli 2015. Ondanks deze tekortkomingen staat er nuttige informatie, ook als die al wat ouder is.
Bewoners kunnen heel wat cijfermateriaal invullen over hun energiegebruik, van voor en na hun aanpak. Sommigen geven ook regelmatig updates. Natuurlijk betekent dit dat de individuele informatie heel erg uitgebreid kan zijn en soms ook erg technisch is. Maar dit zijn dan ook de energiepioniers, tevens de ondertitel van deze website.
De grootste plussen zijn dat Huis vol energie veel technische detailinformatie bevat over mogelijkheden en (toegepaste) maatregelen. Daarmee kunnen deze pioniers een grotere groep mensen inspireren. De vraag is alleen hoe die sprong gemaakt kan worden, want dat lijkt niet het concrete doel van deze website.
De tweede plus is het uitgebreide overzicht van maatregelen en oplossingen, met beeldmateriaal en filmpjes en inclusief reacties van bewoners.
3. Ons huis verdient het
Deze website (en tv-programma en magazine) over woningrenovatie kwam op Woontlekker al eerder aan de orde. Op Ons huis verdient het een lange reeks inspirerende filmpjes. Maar hoe kan het ook anders; hier ligt een ijzersterk format aan ten grondslag van RTL, de opzet is dus zeer professioneel. De meeste filmpjes bevatten het verhaal van één huis. Dus hiervoor zijn de opnamen van een uitzending over meerdere woningen in stukken gehakt. Voor wie de tijden op tv niet zo handig vindt (momenteel op zondagmiddag) is het handig dat alles is terug te kijken.
De grootste plus van Ons huis verdient het is het grote aantal aantrekkelijke filmpjes waarin allerlei bewoners aan het woord komen en aan het werk zijn. Leuk is ook dat je de situatie voor en na een renovatie kunt bekijken. Een ware metamorfose! Dit aantal projectbeschrijvingen blijft echter nogal achter bij de grote hoeveelheid filmpjes. Ook jammer is dat het hier om meer dan driekwart huurwoningen gaat; dat aantal is uit balans.
Deze site is ook een initiatief van Energiesprong.
3 websites energiezuinig wonen uiteenlopend en waardevol
’t Is natuurlijk een beetje appels met peren vergelijken, maar toch. De rode draad is dat mensen er in aan het woord komen. Ervaringen met energie gaat vooral over installatietechnische deeloplossingen die bewoners zelf op de site zetten.
Huis vol energie is een community- en kennisplatform van energiepioniers. De informatie die je hier vindt is soms erg technisch. Maar er is zeker een brug mee te slaan naar een grotere groep mensen die hun huis ook willen verduurzamen. En op Ons huis verdient het staan wel veel ervaringen, maar de bewoners plaatsen die niet zelf, ze worden geïnterviewd. Alles wat er op staat is professioneel, dat maakt deze site een genot om te bekijken.
Tip: plaats deze sites in je favorieten!
Maar ook een schamele oogst!
Ik wou deze blog er niet direct mee starten. Slechts 3 websites over energiezuinig wonen vind ik een schamel resultaat. Maar ik heb geen andere websites gevonden die focussen op bewonerservaringen. Ik zou Woontlekker in deze rij kunnen opnemen. Maar mij belet vooral dat mijn blog niet alleen om de ervaring van jou als bewoner gaat (en ook uit bescheidenheid staat hij er niet bij). Al heb ik wel een blogcategorie over praktijkervaring!
Ik daag de overheid en marktpartijen uit veel meer kanalen of platforms te faciliteren of creëren, om de ervaringen van bewoners in beeld te brengen en anderen te informeren en inspireren. Woontlekker input geven voor blogs mag altijd, maar het wereldwijde web heeft plaats genoeg!
En: ken jij nog sites die ik over het hoofd heb gezien? Laat het me weten!