blank

Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

4 tips als je zonnepanelen wilt kopen

Huizen met zonnepanelen Woontlekker

11 december 2015

Home » Blogs Woontlekker » 4 tips als je zonnepanelen wilt kopen

Zonnepanelen zijn hip. Niet zo gek ook, want met zonnepanelen verlaag je eenvoudig je energiekosten zonder dat je daar zelf veel voor hoeft te doen. Bovendien draag je met zonnepanelen bij aan een schoner, duurzamer Nederland. Win-win dus! Gastblogger Michelle Stapel van Zonnestroom licht 4 tips toe.

Michelle Stapel Zonnestroom zonnepanelenIn Nederland zijn er duizenden aanbieders van zonnepanelen. Logisch dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet! Zonnepanelen vragen om een forse investering. Dus je wil zeker weten dat je voor het beste aanbod kiest. In dit blog vind je 4 tips om ‘appels met appels’ te kunnen vergelijken.

1.  Het vermogen van het zonnestroomsysteem

De vuistregel is: wek met je zonnepanelen niet meer dan 90 procent van je eigen energieverbruik op. Het is financieel namelijk niet erg aantrekkelijk om meer op te wekken dan je zelf verbruikt. De terugleververgoeding die je van je energieleverancier krijgt voor het overschot aan stroom, ligt namelijk vele malen lager dan de stroom die je afneemt.

Laat je goed voorlichten hoeveel zonnepanelen je krijgt, welk type zonnepanelen wordt geplaatst en wat het vermogen van de zonnepanelen is. Zo kun je eenvoudig de prijs per Wattpiek uitrekenen.  Dit is een objectieve manier om te vergelijken hoeveel je nu daadwerkelijk betaalt voor een zonnestroomsysteem.

2. De berekening van de besparing

Natuurlijk ben je erg benieuwd naar de besparing die je met je zonnestroomsysteem gaat realiseren. Let echter wel goed op de manier waarop de besparing is berekend. Vaak wordt er niet gerekend met je eigen stroomprijs, maar met de gemiddelde stroomprijs. Stap je bijvoorbeeld ieder jaar over naar een nieuw, goedkoop energiecontract, dan kan het zijn dat de besparing in jouw geval lager uitvalt dan voorgesteld wordt. Sommige aanbieders houden er (waarschijnlijk terecht) rekening mee dat de stroomprijzen in de toekomst zullen stijgen, maar het stijgingspercentage varieert sterk, van 1,5 tot wel 7 procent. Dit heeft natuurlijk een grote invloed op de berekende besparing!

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken over welke periode de besparing is berekend. Aangezien de levensduur van zonnepanelen gemiddeld dertig jaar is, is het goed om te checken wat de besparing is verdeeld over die dertig jaar.

3. Zonnepanelen meeverhuizen?

Zonnepanelen gaan wel 30 jaar mee en de kans is groot dat je gedurende die 30 jaar een keer gaat verhuizen. Daarom is het goed om te weten of je zonnepanelen (al dan niet tegen een vergoeding) meeverhuisd kunnen worden.

Sommige aanbieders hebben bijvoorbeeld ook een inruilservice, waarbij je je zonnepanelen na een bepaalde periode kunt inruilen tegen een nieuwere variant. Niet iedere aanbieder heeft dergelijke services, dus als je flexibel wilt blijven met je zonnepanelen, is het verstandig om dit mee te nemen in je keuze.

4. Btw-service; in- of exclusief?

Ga je zonnepanelen kopen, dan kun je de btw op aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Er zijn ook aanbieders die dit werk voor je uit handen nemen. Soms is de prijs voor je zonnepanelen inclusief een dergelijke btw-service, maar het kan ook zijn dat je hier een losse vergoeding voor betaalt. Lees dus goed de kleine lettertjes!

Kun jij nog tips toevoegen voor het vergelijken van zonnepanelenaanbieders? Ik lees ze graag!

Andere interessante blogs…

Basiskennis warmtepomp in handige bijlage trendrapport

Basiskennis warmtepomp in handige bijlage trendrapport

De branchevereniging van warmtepompbedrijven heeft het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023 uitgebracht. Het is een rapport met 96 pagina’s over de huidige stand van zaken. De bijlage ‘Alles over warmtepompen’ is heel interessant voor wie zich wil oriënteren als woningeigenaar.