Zonnepanelen zijn hip. Niet zo gek ook, want met zonnepanelen verlaag je eenvoudig je energiekosten zonder dat je daar zelf veel voor hoeft te doen. Bovendien draag je met zonnepanelen bij aan een schoner, duurzamer Nederland. Win-win dus! Gastblogger Michelle van Zonnestroom licht 4 tips toe om zonnepanelen te vergelijken.
In Nederland zijn er duizenden aanbieders van zonnepanelen. Logisch dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet! Zonnepanelen vragen om een forse investering. Dus je wil zeker weten dat je voor het beste aanbod kiest. In dit blog vind je 4 tips om zonnepanelen te vergelijken.
1. Het vermogen van het zonnestroomsysteem
De vuistregel is: wek met je zonnepanelen niet meer dan 90 procent van je eigen energieverbruik op. Het is financieel namelijk niet erg aantrekkelijk om meer op te wekken dan je zelf verbruikt. De terugleververgoeding die je van je energieleverancier krijgt voor het overschot aan stroom, ligt namelijk vele malen lager dan de stroom die je afneemt.
Laat je goed voorlichten hoeveel zonnepanelen je krijgt, welk type zonnepanelen wordt geplaatst en wat het vermogen van de zonnepanelen is. Zo kun je eenvoudig de prijs per Wattpiek uitrekenen. Dit is een objectieve manier om te vergelijken hoeveel je nu daadwerkelijk betaalt voor een zonnestroomsysteem.
2. De berekening van de besparing
Natuurlijk ben je erg benieuwd naar de besparing die je met je zonnestroomsysteem gaat realiseren. Let echter wel goed op de manier waarop de besparing is berekend. Vaak wordt er niet gerekend met je eigen stroomprijs, maar met de gemiddelde stroomprijs. Stap je bijvoorbeeld ieder jaar over naar een nieuw, goedkoop energiecontract, dan kan het zijn dat de besparing in jouw geval lager uitvalt dan voorgesteld wordt. Sommige aanbieders houden er (waarschijnlijk terecht) rekening mee dat de stroomprijzen in de toekomst zullen stijgen, maar het stijgingspercentage varieert sterk, van 1,5 tot wel 7 procent. Dit heeft natuurlijk een grote invloed op de berekende besparing!
Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken over welke periode de besparing is berekend. Aangezien de levensduur van zonnepanelen gemiddeld dertig jaar is, is het goed om te checken wat de besparing is verdeeld over die dertig jaar.
3. Zonnepanelen meeverhuizen?
Zonnepanelen gaan wel 30 jaar mee en de kans is groot dat je gedurende die 30 jaar een keer gaat verhuizen. Daarom is het goed om te weten of je zonnepanelen (al dan niet tegen een vergoeding) meeverhuisd kunnen worden.
Sommige aanbieders hebben bijvoorbeeld ook een inruilservice, waarbij je je zonnepanelen na een bepaalde periode kunt inruilen tegen een nieuwere variant. Niet iedere aanbieder heeft dergelijke services, dus als je flexibel wilt blijven met je zonnepanelen, is het verstandig om dit mee te nemen in je keuze.
4. Btw-service; in- of exclusief?
Ga je zonnepanelen kopen, dan kun je de btw op aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Er zijn ook aanbieders die dit werk voor je uit handen nemen. Soms is de prijs voor je zonnepanelen inclusief een dergelijke btw-service, maar het kan ook zijn dat je hier een losse vergoeding voor betaalt. Lees dus goed de kleine lettertjes!
Kun jij nog tips toevoegen voor het vergelijken van zonnepanelenaanbieders? Ik lees ze graag!
Meer dan alleen zonnepanelen vergelijken
Op Woontlekker vind je meer dan alleen tips om zonnepanelen te vergelijken. Er is meer informatie over zonnepanelen in het algemeen, maar ook over andere blogonderwerpen. Daarnaast hebben we e-books en andere download op onze Gratis pagina. Geen fan van lezen? Op ons Youtube-kanaal en op ons Instagram-account vind je filmpjes. Volg ons als jij als eerst op de hoogte wil zijn van nieuwe en relevante blogs!