Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

5 tips om te starten met energiezuinig verbouwen

blog energieneutraal wonen Woontlekker

14 augustus 2015

Home » Blogs Woontlekker » 5 tips om te starten met energiezuinig verbouwen

Op 2 april 2015 kreeg ik de sleutels van mijn nieuwe huis en op 23 juni zijn we verhuisd. In krap 3 maanden tijd brachten we het huis van de 70-er jaren naar de nieuwe eeuw. Ook met de tuin gingen we aan de slag. Natuurlijk had ik grootse plannen met energiebesparing. Toch bleek ik die niet echt te kunnen uitvoeren. Want kies ik de zeer noodzakelijke cv-ketel of de gewenste zonnepanelen? In dit blog 5 tips hoe je start met energiezuinig verbouwen, op basis van mijn eigen ervaringen. Inclusief verwijzing naar de blogs die ik er dit voorjaar over maakte.

1. Stel je prioriteiten

Moet er veel gebeuren om je huis energiezuinig te verbouwen, stel dan je prioriteiten, je kunt je geld maar 1 keer uitgeven.
Moet je zaken (voorlopig) schrappen, pak het werk dan wel zo duurzaam mogelijk aan.

Ik begon met een wensenlijst en ben op onderzoek uitgegaan. Zo kreeg ik inzicht wat een cv-ketel kost en wat energiepanelen kosten. Hoewel ik dacht dat ik een aardig budget had, bleek al snel dat ik mijn energiezuinige wensen niet kon uitvoeren. Toen de eerste rekeningen binnenkwamen heb ik de begroting bijgesteld, door te schrappen en te herschikken. En mijn budget nog wat te verhogen.

Ik had idee in zonnepanelen en in een zonneboiler. Maar dat vergt een investering van zo’n € 5.000, werd mij voorgerekend. En je raadt het al; die kon ik daarvoor niet vrijmaken. De keuken en de badkamer gingen voor. En nog heel veel andere zaken natuurlijk. Ik heb wel geprobeerd dat zo duurzaam mogelijk te doen.

2. Zoek goeie adviseurs

Duurzaamheid en energiezuinige maatregelen zijn geen onderwerpen waar veel bouwbedrijven, installateurs en architecten wat van af weten. Sterker nog, er zijn er veel die dit nog links laten liggen.

Ik heb het geluk dat ik in mijn directe werkkring architecten en bouwkundigen heb. Die vroeg ik dus al snel om langs te komen en hun idee te geven over wat we zouden kunnen aanpakken. Zo adviseerde architect Egbert de Jong bijvoorbeeld de 70-er jaren pui te vervangen door mooie openslaande deuren en die te voorzien van HR++ glas.

Het resultaat? Twee vliegen in 1 klap: een eigentijdse uitstraling én de warmte van de zon benut in het koude seizoen en tegengehouden in de zomer. Budgettair een fors onderdeel, waarmee ik in eerste instantie geen rekening had gehouden. Maar wat ben ik er nu blij mee!

Ik interviewde Egbert over HR++ glas en maakte er deze blog over.

We hebben veel te winnen, voor onszelf én voor het milieu. Zoek dus op internet naar bedrijven die hiermee ervaring hebben, of vraag je collega’s, vrienden en familie of zij contacten hebben. Ook de gemeente kan je hier mogelijk over adviseren. Of zoek op internet eens naar renovatiewinkels.

Met goeie adviseurs bedoel ik ook: fijne mensen. Het werkt niet als je mensen over de vloer hebt, waarmee je geen klik hebt. Maar daarmee vertel ik je vast niets nieuws.

3. Kijk naar de zon

Wie energie wil sparen houdt rekening met de zon: je gebruikt hem het hele jaar door zo goed mogelijk. Architecten die energiezuinig of -neutraal ontwerpen houden altijd rekening met de situering van het huis ten opzichte van de zon.
Een boom is een slimme natuurlijke zonwering schreef ik in april in een blog. Ik had toen net 2 leilindes laten plaatsen.

Je kunt bomen aanschaffen om de zon in de zomer te weren, schreef ik in deze blog.

Over zonwering en raamdecoratie maakte ik een andere blog.

4. Ga zelf aan de slag

Koop slim in en ga zelf shoppen, zodat je geld overhoudt voor energiezuinige maatregelen. Ik heb duizenden euro’s bespaard door veel materialen en onderdelen zelf in te kopen. Tijdens de verbouwing heb ik wekelijks de folders van 3 bouwmarkten bijgehouden en heb online bijvoorbeeld de radiatoren en de led-lampen gekocht. Daar blijkt enorm prijsverschil in te zitten en dat vergde nogal wat uitzoekwerk.

En doe zelf wat je zelf kunt doen. Zo bleek ik uitstekend te kunnen stucen. De woonkamer stucen kostte me een weekend, maar is prachtig geworden! En al het schilderwerk deed ik ook zelf. Mijn vriend verplaatste onder andere de oude keuken naar de garage, isoleerde de achterwand en trok de leidingen door. Je blijkt veel zelf te kunnen en samen kun je de wereld aan 🙂

Ook klussen die energie sparen kun je trouwens zelf doen, er is niet altijd technische kennis voor nodig. Daarover lees je in de volgende tip.

5. Begin klein, want klein is goed

In dit nieuwe huis gaan we zeker minder energie gebruiken, maar we beginnen klein. In de bouwwereld spreekt men van ‘no-regret maatregelen’: dingen die weinig geld en moeite kosten en veel opleveren. Er zijn allerlei duurzame maatregelen die weinig tot niets kosten of zich in korte tijd terugverdienen. Een voorbeeld hiervan is de luchtdichte afwerking van het nieuwe kozijn. Dit is no regret: het is slechts 1 kozijn, maar het begin van meer. Bovendien is tape plakken een klus die je zelf kunt doen.

Hoe je luchtdicht tape aanbrengt zie je in dit filmpje.

Een ander voorbeeld van een goeie aanpak is de aanschaf van led-verlichting. Hoewel ik veel nog kon gebruiken, had ik her en der toch nieuwe lampen nodig. Ik besloot dat dat in ieder geval led-lampen moesten zijn.

In deze blog schreef ik dat led-verlichting 90% minder energie verbruikt dan een spaarlamp.

Tot slot…

We hebben een gigantische berg werk verzet, samen met Leen van Stijn van 1stop4jobs uit Ophemert, een kei in alle werkzaamheden die we niet zelf deden. De lijst met klussen en klusjes is nog aanzienlijk, maar daar kunnen we de komende maanden de tijd voor nemen.

Leen bracht overigens in mijn oude huis betere kierdichting aan waardoor het minder koud werd langs de ramen. Staat nu ook weer op de lijst! Ik maakte er afgelopen winter een filmpje over.

Hier zie je hoe je zelf energiebesparende kierdichting aanbrengt.

Kun jij tips toevoegen? Ik lees ze graag!

Meer dan alleen energiezuinig verbouwen

Op Woontlekker vind je nog veel andere informatie. Bijvoorbeeld over energiebesparen of over nieuwe ontwikkelingen rondom warmtepompen. Zowel in de vorm van blogs als gratis downloads. Benieuwd naar de e-books? Kijk dan op onze Gratis pagina. Geen fan van lezen? Op ons Youtube-kanaal en op ons Instagram-account vind je filmpjes. Volg ons als jij als eerst op de hoogte wil zijn van nieuwe en relevante blogs!

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!