Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Aanvragen energielabel in 2021 belachelijk duur

Energielabel duur

4 maart 2021

Home » Blogs Woontlekker » Aanvragen energielabel in 2021 belachelijk duur

Het aanvragen van een energielabel is met ingang van dit jaar (2021) ongelofelijk duur geworden. Vele malen duurder dan de afgelopen jaren en zo’n label is verplicht als je je huis wilt verkopen. Onder andere Vereniging Eigen Huis heeft al meerdere malen de noodklok geluid dat woningeigenaren onnodig op kosten worden gejaagd. Ook als je je woning wilt gaan verhuren is dit energielabel verplicht.

Door Walter van Steenis

De reden waarom we ook voor onze woning een energielabel nodig hebben volgt uit Europese wetgeving. Die schrijft voor dat we minder energie moeten gaan gebruiken en vooral ook minder energie om onze woningen te verwarmen. Als gevolg daarvan moet de consument dus voor aankoop van een woning beter geïnformeerd zijn over de energieprestatie van die woning.

Criteria energielabel

De Nederlandse regering heeft er daarom voor gekozen om in 2015 voorlopige energielabels te verstrekken voor alle bestaande woningen. Gebaseerd op een aantal bekende kenmerken in combinatie met de eisen uit het Bouwbesluit van het bouwjaar. Op die manier kon ingeschat worden om welk type woning het gaat, de mate van isolatie, type glas, soort ventilatie en verwarmingssysteem.

Hierbij is een behoudende inschatting gemaakt. De woningeigenaar werd in de gelegenheid gesteld om dat zelf online aan te passen als er verbeteringen, zoals extra isolatie of plaatsen van hoog rendement glas, aan de woning waren uitgevoerd. De woningeigenaar moest deze verbeteringen bewijzen aan de hand van foto’s en/of facturen die door een erkend deskundige werden gecontroleerd. Hierna werd een zogenaamd vereenvoudigd energielabel afgegeven (VEL).

In de branche wordt het VEL ook wel het Mickey Mouse label genoemd. Dit omdat enerzijds de eisen niet zo hoog lagen en het anderzijds voor de woningeigenaar erg makkelijk was om maatregelen in eigen voordeel te presenteren. Een concreet voorbeeld is een woning uit 1978 die aan alle kanten verbeterd was. Overal was dubbel glas en extra vloer-, muur- en dakisolatie. De woning scoort een B-label. Maar omdat er ook een mechanische ventilatie-unit is geplaatst om het binnenklimaat te verbeteren, valt de woning terug naar een C-label. Dan is het verleidelijk om dat vinkje niet te zetten.

In 2015 schreef Woontlekker ook al een blog over de mitsen en maren van het energielabel. Lees die hier.

Voordelen

De kwaliteit van het energielabel verbeteren heeft ook grote voordelen en dat kan alleen door een inspectie in de woning door een erkend specialist en op basis van veel meer gegevens dan wat er gebruikt wordt voor het VEL. Daardoor heeft niet alleen de overheid betere statistische informatie waar ze beleid op kan maken. Het gaat vooral om de koper van een woning. Deze krijgt een veel beter inzicht in het daadwerkelijke energieverbruik van een woning.

Een belangrijk deel van ons inkomen wordt besteed aan woonlasten. Lagere energiekosten geven dus meer ruimte voor aflossing en rente van een hypotheek. Als dat met dit nieuwe energielabel beter aangetoond kan worden dat de woonlasten lager zijn, dan zal dat effect hebben op de ruimte voor aflossing en rente. Hierdoor wordt een hogere hypotheek mogelijk. Een besparing van € 90,- per maand op je energiekosten geeft ongeveer € 32.000,- extra hypotheekruimte! Deze besparing is gebaseerd op een annuïteiten hypotheek met een rentepercentage van 1,08% (10 jaar vast) en 1% inflatie.

Vanwege de krapte op de woningmarkt worden woningen nu eigenlijk te makkelijk verkocht. De ligging (aanzicht en uitzicht) is het belangrijkste argument. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat het energielabel toch effect heeft op de verkoopprijs. Dit blijkt bijvoorbeeld uit studies van Calcasa. Ook de snelheid waarmee woningen in een minder gespannen markt verkocht worden is beduidend korter met een beter energielabel.

Kosten kunnen meevallen

Voor de woningeigenaar is een verbetering van het energielabel dus wel degelijk van belang en eigenlijk vallen die kosten best mee. De gemiddelde prijs van het VEL was ongeveer € 10,- en als je goed zocht kon je het zelfs gratis aanvragen. Op dit moment, na de eerste twee maanden, ligt volgens woninglabel.nl de prijs voor een energielabel op ongeveer € 257,-. Daarbij zijn kleine verschillen zichtbaar tussen oppervlaktecategorie 100 – 150 m², die € 10,- hoger uitvalt dan gemiddeld. De oppervlaktecategorie groter dan 150 m² is gelijk aan de gemiddelde prijs en de oppervlaktecategorie tot 100 m² weer wat lager met € 223,- per label.

Minder energiekosten en een verbetering van je wooncomfort, met als gevolg een beter energielabel, kan door het maken van de juiste keuzes. Die maatregelen aan de woning moeten verantwoorde keuzes zijn, een goed advies vooraf kan veel geld schelen. Om een verantwoorde keuze te maken kijkt een adviseur naar maatregelen die energie en kosten besparen en het comfort vergroten. Dat doet de adviseur in nauw overleg met de eigenaar van de woning. Zijn of haar (woon)wensen in combinatie met de natuurlijke momenten waarop groot onderhoud wordt uitgevoerd, of een gedroomde verbouwing die nog op de wensenlijst stond. Vul het contactformulier onderaan in om via Woontlekker kosteloos een advies aan te vragen over een erkende adviseur bij jou in de buurt. Op basis van jouw wensen zal desbetreffende adviseur vrijblijvend een aanbieding op maat voor jou maken.

Contactformulier

Vul hieronder jouw gegevens in om kosteloos een advies aan te vragen over een erkende adviseur bij jou in de buurt. Vul bij het bericht in wat je wilt weten en wij nemen contact met je op!

Leave this field blank
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam en gezond bouwen middels onze nieuwsbrief. Via de nieuwsbrief ben je altijd als eerste hiervan op de hoogte!

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!