Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Altijd verse lucht in je huis met balansventilatie

balansventilatie

18 maart 2015

Home » Blogs Woontlekker » Altijd verse lucht in je huis met balansventilatie

Als je energiezuinig of energieneutraal wilt wonen en gaat bouwen of verbouwen, krijg je vaak oplossingen voorgesteld waarin balansventilatie voorkomt. Dit systeem zorgt er voor dat uitgaande warme lucht gebruikt wordt om de verse lucht van buiten te verwarmen. Altijd verse lucht in je huis is nodig om er gezond en lekker comfortabel in te wonen. Ik stuitte onlangs op een goede website: Mijnbalansventilatie.nl. Die legt het wie, wat, waar, waarom en hoe haarfijn uit. In dit blog ook aandacht voor een nuttig verslag van een webinar met professionals, over hetzelfde onderwerp. En een brochure die je kunt downloaden.

Continu ventileren noodzakelijk

Omdat woningen steeds beter geïsoleerd zijn, wordt ventilatie steeds belangrijker. Huizen worden namelijk steeds luchtdichter gebouwd: verse lucht kan er niet makkelijk in en vervuilde lucht niet makkelijk uit. Mijnbalansventilatie schrijft daar over: “Continu voldoende ventileren is noodzakelijk om de lucht in huis te verversen – en daarmee gezond en comfortabel te houden. Anders hebben we in een mum van tijd last van schimmels, bacteriën, huisstofmijt, vochtplekken en ongewenste geurtjes. Maar dat niet alleen. Wat dacht je van gezondheidsklachten zoals allergieën, luchtwegirritaties en hoofdpijn? Allemaal zaken die je gezondheid, concentratie, functioneren en prestaties beïnvloeden.” Ik ben meestal niet zo van de copy-paste, maar in dit geval doe ik het graag! De teksten zijn goed en helder geschreven. Balansventilatie wordt ook wel ventilatie met warmterugwinning genoemd: wtw. Een bijkomend voordeel van dit ventilatiesysteem is trouwens dat het energiekosten spaart, omdat je er minder energie door verbruikt.

Merkonafhankelijke info

En nog een citaat: “Mijnbalansventilatie.nl geeft bewoners van een huis met een balansventilatiesysteem inzicht in de voordelen, de werking en het onderhoud van zo’n systeem. Op merkonafhankelijke wijze wordt informatie verstrekt en antwoord gegeven op essentiële vragen met betrekking tot deze systemen. Het doel is om de bewoner vertrouwd te maken met de werking en functie van basisventilatie voor een optimale werking van deze systemen.”

De site is een initiatief van een brancheorganisatie die bijna 3.000 fabrikanten, leveranciers en dienstverleners op het gebied van luchttechnische apparaten vertegenwoordigt. Wel een commercieel belang dus, maar niet opvallend aanwezig.

Webinar

Januari 2015 werd het webinar ‘Balansventilatie gegarandeerd goed’ georganiseerd door het Lente-akkoord en uitgever Eisma Bouwmedia. Het Lente-akkoord is een initiatief van het ministerie van BZK en een aantal marktpartijen om energieneutraal bouwen te stimuleren. 20 vragen en antwoorden die aan de orde kwamen zijn verzameld in een uitgebreid verslag. Daarvan zijn onder andere interessant vraag 3 over de kosten van balansventilatie in een woning, hoeveel ruimte zo’n installatie inneemt (vraag 6), wat je moet doen als je het wil combineren met een houtkachel of een open haard (vraag 11), hoe je het systeem moet onderhouden (vraag 14) en vraag 16, misschien wel het belangrijkste punt omdat er misverstanden over zijn: wordt balansventilatie niet verstoord als bewoners een raam open zetten? Het antwoord hierop is een ferm nee! Lees het verder na in de pdf. Van harte aanbevolen!

Dit verslag kun je hier lezen.

Brochure Lente-akkoord en onderzoek

Een brochure die Lente-akkoord eind 2014 uitbracht zet de successen en leerpunten van balansventilatie uit diverse projecten op een rij. Met tips en ervaringen uit de praktijk kun je mogelijk direct praktisch aan de slag. Op deze pagina kun je de brochure downloaden, je kan ook een gedrukt exemplaar bestellen.

Onderzoeker Els de Jong blogte in januari 2015 op toolkit.nl over het onderzoek balansventilatie dat zij uitvoerde onder bewoners, in opdracht van Lente-akkoord. In dit blog licht ze enkele resultaten van het onderzoek toe. In de blog een link naar het rapport en ook een link naar een vakbladartikel, als je nog dieper wil graven.

Heb jij nog tips die je wilt delen? Voeg ze toe!

Alles over ventilatie in ons e-book

Wil je meer lezen over wat ventilatie precies is, hoe je een ventilatieplan maakt, welke ventilatiesystemen er zijn en wat het belang ervan is? Download dan ons e-book en ontvang naast kennis ook praktische tips hoe jezelf aan de slag kunt gaan. Het is helemaal gratis! Op onze ‘Gratis‘ pagina vind je meer van dit soort downloads.

Andere interessante blogs…

Je huis koelen zonder airco

Je huis koelen zonder airco

Geen airco maar wil je toch je huis koelen? Hier lees je hoe je zelf zonwering maakt en andere tips om het koel te houden.