De branchevereniging van warmtepompbedrijven heeft het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023 uitgebracht. Het is een rapport met 96 pagina’s over de huidige stand van zaken. De bijlage ‘Alles over warmtepompen’ is heel interessant voor wie zich wil oriënteren als woningeigenaar: met alle basiskennis over warmtepompen. Hierin wordt onder andere de werking van een warmtepomp besproken, de voordelen, de energiebehoefte en nog meer.
In dit blog wordt enkel de bijlage behandeld. Deze is iets kleiner dan het Trendrapport en telt slechts 35 pagina’s, goed behapbaar dus. In de bijlage staat vooral uitleg over warmtepompen en de toepassing. Dit maakt hem erg interessant voor woningeigenaren die overwegen een warmtepomp te installeren, en zich er dus in willen verdiepen. In het Trendrapport zijn vooral grafiekjes en tabellen te zien over het gebruik, de toekomst en de toename. Zeker interessant, maar misschien niet voor wie zich nog in de oriëntatiefase bevindt.
35 pagina’s boordevol informatie
De bijlage met basiskennis over warmtepompen bestaat uit 11 hoofdstukken en is specifiek voor bewoners geschreven in toegankelijke, begrijpelijke taal. Alles komt aan bod. Hij start met het uitleggen wat een warmtepomp is en wat de voordelen zijn. Maar ook het belang van warmtepompen en de energietransitie worden behandeld. Om angsten van woningeigenaren weg te nemen, komen ook de voorwaarden aan de orde waaraan een warmtepomp moet voldoen. Bijvoorbeeld dat de installatie niet te veel lawaai mag maken en hoe het bijvoorbeeld zit met het boren in de bodem.
Om wat meer tot jouw verbeelding als woningeigenaar te spreken, is er ook een hoofdstuk gewijd aan voorbeeldprojecten. Zo is te zien en lezen hoe een warmtepomp eraan heeft bijgedragen dat een villa in Berkel en Rodenrijs energieneutraal is geworden. Maar ook een nieuwbouwproject en de renovatie van een appartementencomplex komen aan bod.
In een fijne lay-out wordt veel informatie gegeven. Wist je bijvoorbeeld dat een warmtepomp ook kan koelen?
De basis over warmtepompen en meer
Elk huis is anders, maar ook de locatie en de voorkeuren van de bewoners verschillen per situatie. Om die reden is er daarom ook niet één type warmtepomp. In dit document worden de volgende typen warmtepompen besproken:
- Lucht/lucht-warmtepomp
- Lucht/water-warmtepomp
- Water/water-warmtepomp
- PVT-warmtepomp
Deze vier soorten worden volgens Vereniging Warmtepompen het meest toegepast. Bij elk type warmtepomp wordt kort uitgelicht wat het is, hoe de installatie werkt en wat de redenen zijn om juist deze specifieke warmtepomp te installeren. Over de eerste drie typen is het meest geschreven, over het PVT-systeem wat minder. Wij hebben daarover recent een blog geschreven. Als je meer over PVT-systemen wil weten, raden we je aan dit blog lezen.
Meer basiskennis over warmtepompen
Ben je ervan overtuigd dat je een warmtepomp wilt, maar weet je nog niet goed welk type? Of wil je nog meer weten over warmtepompen? In dit blog schrijven we over een gids die de keuze van een warmtepomp vergemakkelijkt. Nog meer basiskennis over warmtepompen dus. Hierin worden ook typen warmtepompen genoemd die niet in de bijlage van het Trendrapport 2023 te vinden zijn, zoals de ventilatie warmtepomp. In deze gids wordt ook een extra onderscheid gemaakt tussen de typen: all-electric, all-electric ready en hybride.
Alle artikelen die we hebben geschreven over warmtepompen vind je hier.
‘Alles over warmtepompen’-bijlage en Trendrapport lezen?
Wil je meer basiskennis over warmtepompen, of misschien ook het Trendrapport lezen? Je kan beide documenten downloaden op de site van Duurzaam Verwarmd.
Bron: Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023 ©Dutch New Energy Research.