Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Binnenmuurisolatie: houd rekening met vocht!

Binnenmuurisolatie

25 januari 2024

Home » Blogs Woontlekker » Binnenmuurisolatie: houd rekening met vocht!

Sinds 2023 is het isoleren van bestaande woningen nog belangrijker dan voorheen. De sterk gestegen gasprijzen hebben de lasten voor bewoners van bijna 3,6 miljoen woningen die voor 1970 gebouwd zijn aanzienlijk verzwaard. Slecht een klein deel van deze woningen is gerenoveerd en hierdoor thermisch verbeterd. Voor veel woningen is dus nog een hoop winst te behalen. Maar wat als spouwmuurisolatie of buitengevelisolatie niet mogelijk is? Dan kan binnenmuurisolatie een alternatief bieden! Er zitten wel wat haken en ogen aan.

Als eerste is het belangrijk om te vermelden dat binnenmuurisolatie een laatste keuze is. Als je de muren wil isoleren en dat kan via de buitengevel of spouw, dan is een van deze opties de beste. Pas als dit beide niet mogelijk is, kan je naar isolatie van de binnengevel kijken. Dit komt omdat binnenmuurisolatie een precies werkje is. Als er fouten worden gemaakt kan je vochtproblemen krijgen of een koudebrug verergeren. 

Wat is binnenmuurisolatie?

Binnenmuurisolatie, is naast spouwmuurisolatie en gevelisolatie een manier om de gevel te isoleren. Door een gevel te isoleren wordt warme, of juist koude lucht, beter in de woning gehouden. Hierdoor is het in de zomer koeler en in de winter warmer, wat naast een comfortabel binnenklimaat, ook veel energie, en dus geld, kan besparen.

Deze soort isolatie bestaat meestal uit een isolatielaag die gecombineerd met een voorzetwand in de woning wordt geplaatst. Deze aanpak heeft zowel voor- als nadelen. De energiebesparing is groot en het comfortniveau in een woning verbetert aanzienlijk, zeker bij woningen waar helemaal geen isolatie aanwezig was. Dit voordeel gaat echter gepaard met twee nadelen: je woonoppervlak wordt verkleind want de muren komen verder naar binnen. Én deze klus brengt een aantal uitdagingen mee op het gebied van vochtbeheersing. 

Is er om jouw huis te isoleren meer nodig dan enkel binnenmuurisolatie? Dan is het waarschijnlijk nodig om ook andere isolatiemaatregelen door te voeren. Hoe je een plan maakt voor de gehele verduurzaming van je woning leer je in onze cursus.

Let op voor vocht!

Bij traditionele metselwerkwanden of spouwmuren zijn meestal geen vochtproblemen aan de binnenkant van een woning. Dit komt doordat het binnenste deel van de muur wordt verwarmd waardoor vocht kan verdampen. Wanneer je echter binnenmuurisolatie plaatst, verschuift de temperatuurgradiënt binnen de constructie, waardoor het metselwerk kouder wordt. Het vocht verdampt niet meer zo snel omdat het niet zo warm wordt. Dit kan resulteren in condensatie van vocht aan de binnenzijde, wat potentiële schade kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om vocht te reguleren door middel van een dampremmende folie, geplaatst aan de warme zijde van de isolatie.

Houd rekening met koudebruggen

Koudebruggen kunnen een probleem of uitdaging vormen bij het plaatsen van binnenmuurisolatie. Koudebruggen, ook wel thermische bruggen genoemd, is een aansluiting in de gebouwschil met een verminderde warmteweerstand. Deze aansluiting, bijvoorbeeld een balkon, geleid warmte waardoor het op deze plekken kouder aanvoelt. Dit is slecht voor je isolatiewaarde. 

Als je dit soort isolatie gaat plaatsen is het belangrijk om rekening te houden met koudebruggen. De plaatsing kan namelijk (het effect van) koudebruggen verergeren. Hierdoor wordt het nog kouder waardoor het vocht minder goed kan verdampen en er dus vochtproblemen kunnen ontstaan. Los van het feit of je je binnenmuur gaat isoleren, is het sowieso verstandig om je te verdiepen in koudebruggen en deze eventueel te verhelpen. In onze blog over koudebruggen lees je er meer over. 

Minder isolerend en andere nadelen

Zoals eerder is gesteld, is het isoleren van de binnenmuur een optie die je pas moet overwegen als de spouw- en buitenmuur niet geïsoleerd kunnen worden. Dit komt door vochtproblemen, maar ook doordat de deze manier van isoleren vaak minder efficiënt is. Met andere vormen van gevelisolatie kan je over het algemeen meer energie besparen. Een ander nadeel is dat je woonoppervlak kleiner wordt en dat je de betreffende ruimtes helemaal opnieuw moeten worden afgewerkt.

Ook voordelen

Er zitten ook voordelen aan binnenmuurisolatie:

  • Isolatiewaarde verbetert (maar niet zo goed als bij andere vormen).
  • Het kan goedkoper zijn dan spouw- of buitenmuurisolatie (hangt af van je situatie).
  • Het is relatief makkelijk zelf uit te voeren, waardoor je de kosten nog lager kan houden. Let er echter wel op dat je luchtdicht werkt en vochtproblemen voorkomt, enige kennis is zeker niet onbelangrijk.
  • Je kan dit project per ruimte aanpakken.

Aan de slag

Er zijn verschillende manieren om je muur van binnenuit te isoleren. Zo zijn er kant-en-klare panelen met dampremmende folie die met een houten constructie voor de muur kunnen worden geplaatst. Door het folie hoef je je geen zorgen te maken over vochtproblemen. Maar je kan ook werken met voorzetwanden of hennepblokken. 

Wil je meer lezen over dit soort isolatie of zelfs aan de slag? Op de Kennisbank van het Regionaal Energieloket is heel veel informatie over dit onderwerp te vinden. 

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!