Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Biobased isolatiemateriaal van overbodig bermgras

Biobased isolatiemateriaal

4 januari 2024

Home » Blogs Woontlekker » Biobased isolatiemateriaal van overbodig bermgras

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor biobased bouwen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen als hout, wol of stro. Deze bouwmaterialen worden vaak speciaal verbouwd en geoogst om producten van te maken. Sommige mensen hebben daarom hun vraagtekens hoe duurzaam dit is. Voor hen is er een oplossing als zij op zoek zijn naar biobased isolatiemateriaal: overbodig bermgras.

Meest negatieve CO2 isolatiepaneel

De isolatieplaten van bermgras worden onder andere gemaakt door Gramitherm. Voor hen is het heel belangrijk om de materialen voor de isolatieplaten niet te telen. De reden? Ze willen geen landbouwgrond innemen waar ook voeding verbouwd kan worden. Hiermee verschillen ze van andere producenten die biobased isolatiemateriaal maken. 

Naast het feit dat er geen landbouwgrond wordt gebruikt, wordt het overbodige bermgras ook op tijd gered waardoor het niet composteert. Als het composteert verdwijnt de CO2 die erin zit in de lucht. Door het te verwerken in panelen wordt deze CO2 juist opgeslagen. Hierdoor is het dus een negatief CO2 isolatiepaneel.

Wil je meer weten over biobased isolatiemateriaal of biobased bouwmaterialen? Recent hebben we een blog geschreven over een catalogus van Wageningen University. In deze catalogus zijn bouwmaterialen samengebracht en wordt per materiaal geschreven over isolatiewaarde en andere belangrijke zaken.  

90% biobased isolatiemateriaal

De Gramitherm platen zijn 90% biobased. 70% van de plaat bestaat uit bermgras en daarnaast is 20% jute toegevoegd. Deze jute wordt net als het bermgras niet geteeld. Het wordt gewonnen van koffie- en cacaozakken die anders worden verbrand. Om het jute en bermgras bij elkaar te houden wordt ten slotte 10% polyester bindmiddel toegevoegd. Er is momenteel nog geen biobased alternatief wat kan fungeren als bindmiddel, maar daar zijn ze wel naar op zoek. Momenteel is het polyester wel voor 80% gerecycled. 

Om in de trend van circulariteit te blijven: de isolatieplaten zijn 100% te recyclen. Van oude panelen kunnen gemakkelijk nieuwe panelen worden gemaakt. Zo worden resten die over zijn van grote bouwprojecten opgehaald om weer opnieuw tot isolatiemateriaal verwerkt te worden. Enkele andere voordelen van de biobased panelen zijn: goed bestand tegen schimmel, geen gebruik gemaakt van irriterende chemische stoffen, eenvoudig toe te passen, absorbeert geluid en voldoet aan wettelijke normen voor brandveiligheid. 

Voldoet aan de eisen

De isolatiepanelen zijn geschikt voor daken, muren, vloeren en plafonds. Ze zijn op veel aspecten vergelijkbaar met ander (normaal) isolatiemateriaal. We zetten even wat details voor je op een rijtje:

  • Geschikt voor binnen- en buitenisolatie
  • Gaat zeker 50 jaar mee
  • Rd-waarde (isolatiewaarde) van 4,94 bij dikte van 200mm
  • Faseverschuiving van 9 uur bij 240mm dikte
  • Vochtregulerend
  • Niet onbelangrijk: door hoge energiekosten van andere biobased isolatiematerialen is dit isolatiepaneel in vergelijking goedkoper

Meer details en informatie over de panelen vind je in dit artikel op Aannemer of op de productpagina van Gramitherm. 

Belang van isoleren

Isolatiemateriaal zorgt ervoor dat je huis als het ware een extra jas krijgt. Hierdoor blijft het in de zomer koeler in huis en in de winter juist warmer. Dit resulteert in extra wooncomfort, maar ook in een lagere energierekening. Een win-win situatie dus.

Er zijn verschillende soorten (biobased) isolatiemateriaal die je hiervoor kunt gebruiken. Deze hebben allemaal andere eigenschappen waardoor de waardes verschillen. Je hebt onder andere de Rcwaarde (dit is de optelsom van alle Rd-waardes van al het materiaal), de U-waarde en de Lambda-waarde. In dit blog leggen we uit wat de verschillen tussen de soorten waardes zijn. 

(Biobased) isolatiemateriaal kiezen

Als je isolatiemateriaal gaat kiezen moet je dus goed op de waardes letten en kijken hoe dik het moet zijn om een bepaalde waarde te behalen. Past de dikte voor het gewenste resultaat in jouw dak of muur? Let ook op andere factoren als brandbaarheid, dampdoorlatendheid en duurzaamheid als dit belangrijk voor je is. PIR-platen scoren bijvoorbeeld hoog op warmte-isolatie, maar lager op duurzaamheid omdat het minder makkelijk te recyclen is. Bedenk dus bij het kiezen van het soort isolatiemateriaal wat belangrijk voor jou is, maar ook wat mogelijk is en nodig is voor jouw klus. Een overzicht van alle soorten biobased (isolatie)materialen vind je in deze catalogus.

Lees ook de blog over de nieuwe normering om de mate van woningisolatie te bepalen: de standaard en streefwaarden voor woningisolatie.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!