Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Blog Woontlekker overgedragen aan stichting WNR

woontlekker

21 oktober 2020

Recent is het blogplatform Woontlekker overgedragen aan stichting WoonlastenNeutraal Renoveren (WNR). De stichting zet het consumentenblog over energiezuinig wonen voort en gaat het verder uitbouwen. Woontlekker startte in 2015, initiatiefnemer is Saskia de Jong, marketeer en media-expert met een focus op de technische markt en interesse in verduurzaming. Half oktober werd de overdracht symbolisch bekrachtigd. WNR stelde Saskia enkele vragen over de ontwikkeling en achtergrond van Woontlekker.

Waarom ben je gestart met Woontlekker?

Saskia de Jong: “op 1 januari 2015 heb ik het eerste blog plus filmpje op Woontlekker geplaatst. In 5 jaar zijn er ongeveer 125 blogs gepubliceerd. Die schreef ik meestal zelf, een enkele keer was er een gastauteur. Alles unieke content die nergens anders staat. Regelmatig werd er ook content door nog meer derden aangeboden. Die doorstonden eigenlijk nooit mijn kwaliteitstoets en plaatste ik niet. Er wordt veel content rondgepompt die te weinig kwaliteit heeft.
Mijn doel was particulieren nieuwsgierig te maken naar energiezuinig wonen en ze te inspireren. Op Woontlekker lees je hoe je je huis energiezuinig huis maakt en wat dat oplevert. Woningeigenaren vertellen er hoe ze lekker wonen en hun energiekosten verlagen.”

Hoe kwam je op dit idee?

“Die markt is mij bekend, ik ben als marketeer in het technisch mkb dagelijks met die onderwerpen bezig. Ik doe mee in projecten die over duurzaam bouwen en renoveren gaan, ook internationaal. Zo heb ik in vrij korte tijd enorm veel kennis over verduurzamen opgedaan.
Maar ik zit vrijwel altijd aan de zakelijke kant. Er is enorm veel informatie te vinden, over technieken, materialen, installaties, processen, financiering. Helaas bereikt veel de consument niet, of het blijft te technisch.”

“Ook zijn er veel producenten die hun eigen verhaal vertellen en te weinig een onafhankelijke positie innemen. Dat is natuurlijk begrijpelijk, maar daarom wou ik neutralere informatie brengen. Wat ik toen zag en nu ook nog steeds, is dat concrete, praktische informatie erover maar mondjesmaat bij de consument zelf, bij de bewoner terechtkomt. Én dat het voor de consument lastig is onafhankelijke informatie te vinden, als hij eens verder wil kijken dan Milieu Centraal of de Consumentenbond. Daar wilde ik met Woontlekker verandering in brengen.”

Is dat gelukt?

“Nou, ik kan Woontlekker natuurlijk niet met die grote organisaties vergelijken. Daar zit organisatiekracht, tijd en geld waarover ik niet beschik. Wat ik in deze 5 jaar wel heb gemerkt is dat in tijden dat ik frequent nieuwe blogs plaats er grote aantallen bezoekers zijn, tot een 5.000 per maand. En zeker opvallend is dat de nieuwsbrief die ik over nieuwe blogs uitstuur een hoog openingspercentage heeft, tot wel 65%. Dat is superhoog. Lijkt er op dat Woontlekker een trouwe lezersschare heeft.”

En hoe zit het met je eigen huis?

“Leuk dat je dat vraagt. Dat hebben we in 5 jaar tijd van een gedateerd 70-er jaren huis naar een moderne eigentijdse woning gebracht met dito comfort: met isolatie van dak, spouw en vloer, met HR++ glas en straks ook zonnepanelen om onze elektrische auto te laden. Dat lukte onder andere omdat ik mensen ken die alles van hoogwaardige renovatie weten en zeer royaal zijn met kennisdelen.
Ik heb in deze 5 jaar zeker een stuk of 10 blogs en een overzichtsblog over mijn eigen huis op Woontlekker gepubliceerd, het is dankbaar materiaal.

Waarom WNR?

“Ik was sinds vorig jaar op zoek naar een bedrijf of organisatie die Woontlekker wil voortzetten. Ik ben er mee begonnen omdat ik een goed blog over energiezuinig wonen wilde opzetten. Daar kon ik tegelijk mijzelf mee positioneren én ervaring met bloggen opdoen. Die doelen heb ik bereikt. Bovendien: het kost mij veel tijd, het is vooral een one-woman show. Met stichting WNR heb ik een geschikte opvolger gevonden. Woontlekker sluit perfect aan bij het doel en de achtergrond waarvoor deze nieuwe stichting staat: zij willen het renoveren en verduurzamen van woningen versnellen. Dat kan ik alleen maar omarmen.”

Zien we je nog terug?

“Jazeker! Ik ben betrokken bij de marketing en communicatie van WNR, heb onder andere hun website ontwikkeld. Ik blijf ook schrijven voor Woontlekker. En omdat de blog nu een activiteit is van een grotere organisatie, gaan ook andere mensen bijdragen verzorgen. Daar ben ik heel blij mee, want het borgt de voortzetting van Woontlekker op een uitstekende manier!”

 

Update juni 2022: WNR concludeerde dat de blog te weinig aansluit bij haar plannen en ambities, het eigenaarschap van Woontlekker ligt weer bij Saskia.

Op de foto: Saskia de Jong en Walter van Steenis, directeur van stichting WNR.

 

Andere interessante blogs…

Ventileren voor dummies

Ventileren voor dummies

Je woning goed ventileren is belangrijk voor je comfort én je gezondheid. Alleen zo nu en dan even luchten is niet...

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!