Is een groene gevel een optie voor jouw woning? Groene daken zijn al een tijdje in opmars. Je ziet ze op kantoorgebouwen, bushokjes en ook steeds meer bij particulieren thuis. Vergroening van de omgeving krijgt steeds meer...
BLOGS
Hier vind je heldere en onafhankelijke blogs over energieneutraal en duurzaam wonen. Wij verkopen niks en geven geen advies. Op zoek naar een specifiek onderwerp? Gebruik dan de zoekbalk!
Standaard en streefwaarden nieuwe maat voor woningisolatie
De standaard en streefwaarden voor woningisolatie helpen je in samenhang isolatiemaatregelen te kiezen die bijdragen aan van het gas af te gaan.
Jouw dak vergroenen: van sedumdak tot daktuin
Je dak vergroenen is aantrekkelijk. Het concept bestaat al sinds midden vorige eeuw, alleen werd het toen nog niet breed toegepast. Maar, nu de nadruk steeds meer komt te liggen op duurzaamheid en milieu, is het niet gek dat je...
Biobased bouwmaterialen overzicht in catalogus WUR
Aan de slag met biobased bouwmaterialen voor bouw of renovatie? De catalogus van WUR geeft goed overzicht van materialen met karakteristieken.
Podcast met inspirerende uitleg over biobased bouwen
In de SPREX podcast van Saskia de Jong (blogger Woontlekker) houdt architect Peter Brouwer een warm pleidooi voor biobased bouwen. Inspirerende uitleg met sprekend perspectief hoe de woningbouw zich ontwikkelt. Als consument heb je straks een veel prettiger huis dat grotendeels in de fabriek gebouwd zal zijn.
Basiskennis warmtepomp in handige bijlage trendrapport
De branchevereniging van warmtepompbedrijven heeft het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2023 uitgebracht. Het is een rapport met 96 pagina’s over de huidige stand van zaken. De bijlage ‘Alles over warmtepompen’ is heel interessant voor wie zich wil oriënteren als woningeigenaar.
Zonwerend glas heeft ook een schaduwkant
Je woning koel houden kan met glas met een speciale zonwerende coating. Dat houdt in de zomer de warme zonnestralen buiten en maakt het in de woning een stuk koeler. Klinkt ideaal, maar er is – letterlijk en figuurlijk – ook een schaduwkant.
Koudebrug, wat is het en wat vooral niet?
Koudebruggen. Of zijn het toch thermische bruggen of juist warmtebruggen? Op internet vind je verschillende terminologie en uiteenlopende informatie. Wij vroegen het bouwkundig expert Dirk Jan Karsten van de Luchtdichtshop. De...
Woning verduurzamen begint met een plan dat je zelf maakt
‘Help, hoe begin ik?’ Dat hoor ik vaak van bewoners. Je begint het best met een plan om je woning te verduurzamen. Dat maak je met de kennis uit de cursus ‘Verduurzamingsplan voor je woning’ van Woontlekker.
Aluminium-zwavel batterij: betaalbare thuisbatterij in zicht?
Overzicht van nieuwe ontwikkelingen om zelf energie op te slaan in een aluminium-zwavel batterij. Een goedkopere en duurzamere versie.
Tips om kierdichting zelf te doen voor energiebesparing en minder tocht
Door naden en kieren tocht het in je woning en loopt je energieverbruik op. In deze blog tips om kierdichting zelf te doen voor minder tocht.
Woningwaarde stijgt door verduurzamen: tot wel 16 procent!
Je woningwaarde stijgt door verduurzamen van je woning, hoeveel hangt af van de mate van verduurzaming en de regio.