Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Bonus subsidie als je kiest voor biobased isolatiemateriaal

subsidie biobased

22 maart 2024

Home » Blogs Woontlekker » Bonus subsidie als je kiest voor biobased isolatiemateriaal

Vanaf 2024 zijn er in Nederland belangrijke veranderingen voor jou als woningeigenaar. Wetten en regels zijn gewijzigd en mogelijk kun je gebruik maken van financiële regelingen om je woning duurzaam te verbeteren. Een van die aanpassingen is dat er sinds 2024 extra subsidie wordt uitgekeerd (ISDE) als je kiest voor biobased isolatiemateriaal. Je leest het goed: extra betekent bovenop de subsidie die je al krijgt als je je dak, spouwmuur, gevel of vloer laat isoleren.

De overheid heeft een rol met duidelijke regels en richtlijnen die helpen bij het maken van keuzes om te verduurzamen en biedt daarvoor subsidies en andere tegemoetkomingen. De wijzigingen hangen ook samen met het werken aan de grote klimaatdoelen en met de kwaliteit van wonen en leven in het algemeen. Dat verklaart de grotere aandacht voor de natuur in regelgeving en subsidie.

Trend: groener en duurzamer bouwen

Er is steeds meer aandacht voor het gebruik van biobased isolatiematerialen, die duurzamer en milieuvriendelijker zijn dan traditionele materialen. Dit zijn bijvoorbeeld houtvezel, hennep en vlas. Ze zijn afkomstig uit hernieuwbare bronnen, kunnen goed lokaal geproduceerd worden en zijn een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele materialen. Ze hebben niet alleen een lagere ecologische voetafdruk, maar vaak ook betere vochtregulerende eigenschappen en leiden tot een gezonder binnenklimaat. Biobased isolatiematerialen passen heel goed in de trend van groener en duurzamer bouwen. Ze worden steeds populairder bij huiseigenaren die hun woning op een ecologisch verantwoorde manier willen bouwen of isoleren.

Met de bonus subsidie moedigt de overheid het gebruik van biobased isolatiematerialen aan. Op dit moment zijn ze duurder vanwege de eisen die ervoor geleden. Dat ze nog niet breed toegankelijk zijn en nog niet grootschalig geproduceerd worden drijft de prijs ook op. De extra subsidie geldt voor vijf typen isolatie, het gaat onder meer om isolatiedekens van hennep of vlas en ook om inblaasisolatie als houtwol en cellulose.

Bonus bovenop de bestaande subsidie bij keuze biobased

  • Dakisolatie €5 per m2
  • Zolder- of vlieringvloerisolatie €1,50 per m2
  • Spouwmuurisolatie €1,50 per m2
  • Gevelisolatie €6 per m2
  • Vloerisolatie €2 per m2
  • Bodemisolatie €1 per m2

Eisen aan producten

Om in aanmerking te komen voor deze extra subsidie moeten materialen voldoen aan twee eisen, want niet alle natuurlijke materialen zijn duurzaam.

Minstens 70% van de massa moet bestaan uit biobased materialen als bedoeld in de EN16575:2014. Daarnaast telt de maximale MKI-score. De eigenschappen van biobased materialen zorgen voor een lage milieu-impact en een lage MKI-score: de milieukostenindicator. De MKI berekent welke impact het product op het milieu heeft. Met de grenswaarde is geborgd dat deze impact over de gehele levensduur beperkt is. De maximale milieukostenindicator is 0,85 bij een Rd-waarde van 3,5 m2K/W. Hiervoor is een zogenaamde categorie 1-kaart in de Nationale Milieudatabase een voorwaarde. Deze gegevens kun je mogelijk op het etiket of in de productinformatie terugvinden. Of je vraagt je energieadviseur of de aannemer. De leverancier zal je ook graag van informatie voorzien.

Extra voordeel bij keuze voor biobased

Om mensen te stimuleren meerdere maatregelen tegelijk te treffen, geldt voor de subsidies dat de basisbedragen worden gehalveerd wanneer één maatregel wordt getroffen. Dit geldt echter niet voor de biobased bonus subsidie. Deze blijft hetzelfde, ook als voor maar één maatregel subsidie wordt aangevraagd. Deze bonus geldt voor isolatiemaatregelen die vanaf 1 januari 2024 zijn uitgevoerd.

Meldcodelijst isolatie met biobased materialen

Hier lees je meer en kun je ook de meldcodelijst isolatie met biobased materialen aanklikken, je vindt dit overzicht in de rechterkolom. ISDE: Isolatiemaatregelen woningeigenaren (rvo.nl)

Tot 2030 trekt de overheid €200 miljoen uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren. De ambitie is om in 2030 minstens 30 procent van de nieuwbouwwoningen met minimaal 30 procent biobased materialen te realiseren. Hetzelfde percentage geldt als doelstelling voor isolatiemaatregelen voor verduurzaming en voor de gebruikte materialen voor utiliteitsbouw. Op de iets langere termijn komt dit ook jou als woningeigenaar ten goede.

In 2024 meer gewijzigd over hypotheken en subsidies  

Uitgebreide informatie over alle regelwijzigingen, richtlijnen en subsidies die per 2024 van kracht zijn vind je in het e-book van Woontlekker ‘Zo financier je het verduurzamen van je woning’. Daarnaast biedt het een overzicht van nieuwe en bestaande subsidieregelingen om je een completer beeld te geven. Je kunt het hieronder downloaden, doen!

Ook relevant voor jou:

Extra lenen om duurzaam huis te kopen of verbouwen

Energielabel heeft sleutelrol bij duurzaam kopen en verbouwen


Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!