Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Boom is slimme natuurlijke zonwering

Boom natuurlijke zonwering

17 april 2015

Home » Blogs Woontlekker » Boom is slimme natuurlijke zonwering

Deze week heb ik twee leilindes laten planten in de achtertuin van de woning die ik recent kocht. Dat stuk tuin ligt op het zuiden en mijn  zuidgevel heeft een grote glaspartij. Gaat er dus warm worden deze zomer, schat ik in! Ik  hoop dat de leilindes een goede natuurlijke zonwering gaan vormen. Ze zijn in ieder geval goedkoper dan een zonnescherm en een stuk groener. Ga jij bouwen of verbouwen, dan kan het interessant dit soort oplossingen in je plan mee te nemen.

Een slimme woning gebruikt de zon

Ga je nieuw bouwen dan profiteer je maximaal van de zon als je de situering van je huis daarop afstemt. Plan ‘werk- en doe’ruimtes op het noorden en ‘leef’ruimtes op het zuiden en westen. Een slimme woning gebruikt de zon! Staan er bomen op het perceel, probeer ze dan te behouden en ze in te passen als natuurlijke zonwering. Ga je niet nieuw bouwen, maar verbouwen of de tuin aanpakken, dan kan het ook slim zijn om bomen aan het schaffen om de zon in de zomer te weren.

Welke bomen zijn geschikt?

Als je op internet zoekt op loofbomen of leibomen, krijg je vele hits. Er zijn bladverliezende en groenblijvers het jaar rond. Verliezen ze hun blad, dan sla je 2 vliegen in één klap: in de zomer heb je schaduw zodat het in huis niet te warm wordt. In de winter heb je licht en profiteer je van de zon en kan de kachel een graadje lager. Ik vind leilindes mooi, omdat ze robuust zijn. Bovendien neemt een leiboom niet zoveel ruimte in, dat is handig omdat ze natuurlijk wel groeien. Je kunt ook bomen kiezen die een dak vormen zoals een dakplataan, bijvoorbeeld boven je terras. Ik koos ook voor de leilindes om inkijk van de buren te verminderen.

Wil je meer verduurzamen in je tuin of op een groene manier? Kijk dan in onze blog categorie ‘Groen‘. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en wil je dagelijkse inspiratie? Volg ons dan op Instagram.

Tips voor aanschaf en verzorging

Laat je goed adviseren en koop je boom niet zomaar bij het tuincentrum om de hoek. Vraag een hovenier of vraag in de buurt naar adressen van kwekers. Bij een tuincentrum hebben ze namelijk minder kennis en niet iedere kweker levert goede kwaliteit. Dat kun je alleen niet zien als je een boom uitzoekt. Een boom kopen via internet kan ook, maar ik heb er geen ervaring mee. Mijn leilindes zijn geleverd door de hovenier die wel eens wat voor me doet. Hij heeft hart voor zijn werk en er verstand van. Is je boom geplant, dan is het zaak goed water te geven, zeker als het een droge periode is. Mijn leilindes moeten de komende maanden 2x per week per stuk 4 emmers water hebben. Dit hangt overigens ook af van de grondsoort. Dus laat je hierover goed voorlichten, zodat je ze niet verzuipt. Leilindes zijn trouwens heel makkelijk te snoeien, daarvoor heb je geen specifieke kennis nodig. Op internet vind je informatie hoe je dat doet.

Boom natuurlijke zonwering

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!