Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Bouw je eigen WikiHouse

wikihouse interview woontlekker

24 mei 2019

Home » Blogs Woontlekker » Bouw je eigen WikiHouse

Met het WikiHouse-systeem kun je zelf constructies voor in je huis ontwerpen en bouwen zonder te schroeven of spijkeren: een houtskelet bouwpakket. Ook een heel huis bouwen met deze methode behoort tot de mogelijkheden. Je eigen WikiHouse bouwen is een duurzame manier om te bouwen met de kenmerken van Lego: je schuift en klikt de onderdelen in elkaar. Met video-interview: ontwerpmanager Carl-peter Goossen neemt ons mee in een WikiHouse in de WoonWijzerWinkel in Rotterdam.

WikiHouse is een open platform waar iedereen ontwerpen kan plaatsen en kan ophalen, wereldwijd. Je kunt er goedkoop en duurzaam ruimtes en zelfs ook woningen mee ontwerpen en bouwen. Het materiaal bestaat uit losse stukken van multiplex. En het leuke is: je kunt zelf de montage doen. Je schuift voor jou op maat gefreesde planken in elkaar zonder te schroeven of te spijkeren. Er wordt gebruik gemaakt van klem- en wigverbindingen.

Een energieneutraal WikiHouse

Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt van WikiHouse. Je gebruikt het materiaal keer op keer opnieuw. Voor wie het alleen binnenshuis toepast is dat, en de eigen inbreng en aanpak, het aantrekkelijke. De link naar de woningen van de toekomst is snel gelegd. Het materiaal is duurzaam, en het systeem ook. Er is al een trend dat het systeem ook bij energieneutrale huizen wordt toegepast.

WikiTower, dat kan ook!

Ik was in de WoonWijzerWinkel, daar was een heuse WikiTower opgebouwd. De stichting WikiHouse NL heeft deze hiervoor speciaal ontworpen met een verdieping en een vaste trap. Alle onderdelen zijn gefreesd en gemaakt van SmartPly, 18mm OSB-plaat. Dit project is bedoeld als demonstratie van de mogelijkheden van het WikiHouse systeem. In deze constructie zijn geen schroeven of spijkers gebruikt. Voor de montage is alleen handkracht gebruikt. Deze toren is een prachtig voorbeeld van een constructie binnenshuis.

Voor je loft én je tuinhuisje

Ontwerpmanager Carl-peter Goossen nam me mee in de WikiTower, de – erg krakende – trap op. Hij is heel enthousiast over de mogelijkheden: ‘je kunt er hele huizen mee bouwen, maar ik vind het leuker om het te gebruiken zoals je het hier ziet toegepast. Om je loft in te delen, als trap, en ook als boekenkast. Je kunt er best ook een tuinhuisje van maken en zelfs een tiny house, maar dan moet je de constructie nog wel van een afwerking voorzien.’
Een leuk en leerzaam interview!

3 pijlers van WikiHouse

WikiHouse speelt in op de wereldwijde beweging waarbij tools voor iedereen beschikbaar zijn. Om huizen te maken die eenvoudig en zonder speciale kennis en zonder groot materiaal in elkaar zijn te zetten.

De pijlers van WikiHouse:

  1. De ontwerpen zijn vrij beschikbaar via een internationale database waar diverse typen gratis te downloaden zijn.
  2. De materialen die nodig zijn voor een WikiHouse worden lokaal vervaardigd met CNC-freesmachines of andere lokale digitale techniek.
  3. Er ontstaat een laagdrempelige community die voortdurend bestaande concepten verandert en verbetert en deze kennis vervolgens weer beschikbaar stelt.

Het toepassen van duurzame materialen is een uitgangspunt, evenals het uitvoeren met lage kosten en eenvoudige technieken. Op www.wikihouse.cc kun je zelf ontwerpen downloaden en er mee aan de slag.

WikiHouse De Stripmaker

Een WikiHouse woonwijk in Almere

Als je gaat googlen kom je al aardig wat gerealiseerde projecten tegen, ook in ons land. In Almere wordt nu een woonwijk ontwikkeld van 28 energieneutrale woningen: De Stripmaker. Voor deze woningen wordt een speciale ‘WikiHouse-toolbox’ ontwikkeld, waarmee de toekomstige bewoners zelf hun woning kunnen samenstellen. De toolbox is als het ware een blokkendoos met verschillende bouwelementen. Hiermee kun je het casco van je woning zelf vormgeven. De toolbox biedt veel keuzevrijheid en houdt het ontwerp betaalbaar. Dit project is het eerste ter wereld waarin WikiHouse-woningen op grote schaal worden gebouwd.

Tip: bezoek de WoonWijzerWinkel

Ik was in de WoonWijzerWinkel met een groep duurzame bouwers. Dat leidde tot nog meer filmpjes:

Student bedenkt praktisch ventilatiepaneel voor frisse lucht

Infraroodpaneel vervangt je gasaansluiting

WoonWijzerWinkel heeft 450 duurzame oplossingen voor woningeigenaren

Andere interessante blogs…