Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Cv-ketel kiezen ja of nee? Milieu Centraal helpt

Eerste hulp bij cv-ketel vervangen

3 februari 2020

Home » Blogs Woontlekker » Cv-ketel kiezen ja of nee? Milieu Centraal helpt
Je cv-ketel is aan vervanging toe, wat nu? Ruim 600.000 mensen krijgen de komende 3 jaar met deze vraag te maken. Hoewel Nederland stap voor stap van het gas af gaat, kan het verstandig zijn om de oude cv-ketel toch te vervangen door een nieuwe ketel op gas. Die keuze hangt af van je woning en woonwijk. Huiseigenaren kunnen bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal terecht voor een online advies op maat.  “Het is logisch dat mensen twijfelen over de vervanging van hun cv-ketel”, aldus Milieu Centraal. Een nieuwe hr-ketel op aardgas is niet meer vanzelfsprekend, want Nederland gaat op den duur van het gas af. Het antwoord op de vraag: ‘wat nu’ is voor iedere situatie anders. Zo speelt mee hoe oud de cv-ketel is en of deze nog werkt, hoe goed de woning is geïsoleerd en natuurlijk wat de plannen van de gemeente zijn. Komt er een warmtenet, en zo ja op welke termijn?

Maatadvies

Is een huis bijvoorbeeld redelijk geïsoleerd, is de cv ketel aan vervanging toe en heeft de gemeente nog geen warmteplan? Het advies is dan om de nieuwe cv ketel te combineren met een hybride warmtepomp. De kans is namelijk groot dat er geen warmtenet in de wijk komt voor 2030. Tegen de tijd dat er een warmtenet komt, heeft een huiseigenaar al veel jaren kunnen besparen op gasverbruik en CO2-uitstoot. In de periode tot 2030 kan hij of zij elke verbouwing aangrijpen om de isolatie te verbeteren.

Verschillende scenario’s

Een slecht geïsoleerde woning is nog niet geschikt voor een warmtepomp. Is dat bij jou het geval? Dan krijg je van Milieu Centraal juist het advies om zo lang mogelijk met de cv-ketel te blijven doen en deze te repareren indien nodig. Verder is het verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met het verbeteren van de isolatie. Komt er bij jou in de wijk op korte termijn een warmtenet? Dan kan het een heel goede oplossing zijn om tijdelijk een cv-ketel te huren en niet meer te investeren in een nieuwe ketel. Een zeer goed geïsoleerde woning is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Staat je huis in het buitengebied, dan komt daar vrijwel zeker geen warmtenet, en is het advies om een volledige warmtepomp te overwegen.

Energiezuinig wonen

Installatiebedrijf Feenstra is enthousiast over de tool en kijkt naar de mogelijkheden om deze voor haar vakmensen in te zetten. “Hiermee kunnen onze monteurs de dagelijkse vragen van bewoners over de eerste stappen naar een duurzamere woning snel, eenduidig en objectief beantwoorden”, aldus Feenstra. De ontwikkeling van de ‘advies op maat’-module past in een langer lopende aanpak van Milieu Centraal om mensen verder te helpen naar energiezuinig en aardgasvrij wonen. Over de website van installatiebedrijf Feenstra schreef ik eerder ook een blog, bekijk ‘m hier.   De tool is in te vullen via milieucentraal.nl/cv-ketel-vervangen.

Andere interessante blogs…