Vanaf 2026 kun je geen gasgestookte cv-ketel meer kopen, deze maatregel moet de overstap van fossiele naar duurzame energie versnellen. Je moet dan een hybride of elektrische warmtepomp kiezen. Dit betekent dat hybride warmtepompen dan de standaard zijn voor het verwarmen van je huis. Is jouw cv-ketel nu al aan vervanging toe, of wil je al overstappen? In dit blog zetten we de meest voor de hand liggende mogelijkheden voor je op een rijtje, maar bespreken we ook een interessante nieuwe ontwikkeling.
Warmtepompen in het kort
Een warmtepomp verwarmt een gebouw en het tapwater. Dit apparaat werkt op stroomt en haalt warmte uit de omgeving. Er zijn verschillende soorten warmtepompen: elektrisch, elektrisch klaar en hybride. Bij de twee elektrische varianten is er ook onderscheid:
- lucht/water
- lucht/lucht
- bodem/water
- water/water
Dit onderscheid heeft te maken met hoe de warmtepomp de warmte uit te omgeving haalt. Bovendien zijn er ook steeds nieuwe ontwikkelingen; zo zijn er nu ook warmtepompen op de markt die op waterstof werken. Daarover lees je onderaan meer!
Op Woontlekker staan al verschillende blogs over warmtepompen. Als je meer wilt weten over de werking van warmtepompen en de voor- en nadelen, raden we je aan dit blog te lezen. In dit blog vind je ook uitleg over bijvoorbeeld de lucht/water warmtepomp versus water/water. Daarnaast is er ook een interessante blog over een gids die onder andere hybride en elektrische warmtepompen vergelijkt. Dit gaat over een rapport dat vooral bedoeld is voor installateurs, dus de stof is wat ingewikkelder. Ben je al in de materie gedoken dan kan deze informatie echter relevant zijn bij je keuze!
Hybride of elektrische warmtepomp
Het klinkt misschien alsof het twee heel verschillende apparaten zijn, maar eigenlijk zijn ze bijna hetzelfde. Een hybride warmtepomp is namelijk een kleine versie van de elektrische warmtepomp die wordt ondersteund door een cv-ketel. Veel gelijkenissen, alleen op de koudere dagen moet de cv-ketel bijspringen bij de hybride warmtepomp.
Hybride = stap voor stap
Met een hybride warmtepomp kan volgens E&W Installatietechniek veel gas worden bespaard. Uit een onderzoek waarbij 120 woningen (met hybride warmtepomp) werden bestudeerd, blijkt dat er gemiddeld 75% minder gas wordt gebruikt. Het verschil tussen de woningen is echter groot: de ene woning bespaarde 40%, terwijl dat bij andere 90% was. Naast het verminderd gasgebruik, bespaarden de huishoudens (mede door de hoge energieprijzen) zo’n 1.000 euro.
Een hybride warmtepomp is interessant voor mensen die nog niet op de volledig elektrische warmtepomp durven of willen overstappen. Zie het als een stap voor stap aanpak, om vanuit hybride op later moment de volledige overstap te maken. In dit geval heb je namelijk eerst nog zekerheid van de ketel in je woning, en wordt tijdens de koudste dagen bijverwarmd met gas. Een volledig elektrische warmtepomp heeft meer elektriciteit nodig, met een hybride kun je dit meer sturen. Let er bij aanschaf op dat je het hybride systeem later altijd kunt omzetten – met een ander apparaat – naar volledig elektrisch. Let bij de aanschaf van een hybride warmtepomp ook op het vermogen van de warmtepomp. Als het vermogen hoger is kan je, als je niet meer twijfelt, makkelijker een volledig elektrische warmtepomp aansluiten.
Waarom wel een warmtepomp?
Waarom zou je een volledig elektrische warmtepomp kiezen als je ook een hybride variant kan installeren? De keuze tussen de twee hangt af van jouw situatie:
- De keus om helemaal van het gas af te gaan of juist het gasverbruik alleen (drastisch) te verminderen.
- Als jouw woning helemaal luchtdicht is, is de warmtepomp de logische vervolgstap. Mocht jouw woning nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn, dan is een volledig elektrische af te raden. Je energierekening zal enorm stijgen omdat je warmtepomp overuren moet draaien.
- Vind je het zonde je te nieuwe cv-ketel al de deur uit te doen, dan is hybride een goede combi.
- Je hebt beperkte investeringsruimte. Een hybride variant is goedkoper waardoor dit een meer geschikte keuze kan zijn.
- Je hebt nog veel twijfels over de warmtepomp. Zoals hier is beschreven is het dan interessanter om een hybride variant te installeren.
- Hoeveel wil je verduurzamen? Een elektrische warmtepomp is duurzamer doordat deze kan draaien op volledig groene stroom. Groen gas, wat je nodig zou hebben bij hybride, bestaat niet.
Warmtepomp en waterstof
Een warmtepomp kost, hoe je het ook wendt of keert, energie. Het energieverbruik moet worden teruggedrongen, waardoor het interessant is om naar andere manieren van warmte opwekken te kijken. Een voorbeeld hiervan is door te kijken naar waterstof in combinatie met een warmtepomp. Dit is een hybride warmtepomp die wordt ondersteund door een cv-ketel die op waterstof draait. Momenteel wordt dit duo nog maar weinig toegepast omdat de technologie nog niet ver ontwikkeld is. Wel is er in Groningen een project gestart om jaren-70 woningen te verwarmen met de hybride warmtepomp, in combinatie met een cv-ketel op waterstof.
Interessant om deze ontwikkelingen in de gaten te houden!