Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Dampopen en dampdicht bouwen uitgelegd

dampopen dampdicht

17 mei 2024

Home » Blogs Woontlekker » Dampopen en dampdicht bouwen uitgelegd

In de wereld van energiezuinig bouwen en wonen worden termen als dampopen en dampdicht vaak door elkaar gehaald. Het is eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld. In dit blog leggen we uit wat deze termen betekenen en hoe je met deze kennis je huis comfortabeler en energiezuiniger maakt.

Dampopen versus dampdicht

Dampopen: Stel je een huis voor met buitenmuren gemaakt van houten planken en een dak bedekt met rieten dakbedekking. In dit huis kunnen vocht en damp gemakkelijk door de wanden en het dak heen bewegen. Dit komt doordat de gebruikte materialen natuurlijk zijn en waterdamp kunnen absorberen en afvoeren. Hierdoor wordt vocht niet opgesloten en kan het ontsnappen.

Dampdicht: Een voorbeeld van dampdicht bouwen is een modern huis met geïsoleerde muren en een dak bedekt met waterdichte materialen. In dit huis zijn de muren en het dak goed afgesloten om te voorkomen dat vocht van buiten naar binnen kan dringen en omgekeerd. Hierdoor blijft de luchtstroom beperkt en wordt vocht binnen het huis geminimaliseerd.

Verschil tussen damp en lucht

Damp en lucht zijn niet hetzelfde. Damp is het vocht dat ontstaat door bijvoorbeeld koken, douchen en ademen. Lucht is, tja, gewoon lucht! Een dampdichte constructie laat geen damp door, terwijl een dampopen constructie dit wel doet. En waarom is dit belangrijk? Nou, als damp in je huis blijft hangen, kan dit leiden tot vochtproblemen en zelfs schade aan je huis veroorzaken. Een dampopen constructie laat damp echter gemakkelijker ontsnappen, waardoor je huis droger en comfortabeler blijft.

Als er ergens een opening in je huis is waar lucht doorheen kan, zal er ook damp doorheen gaan. Onthoudt ook: in lucht zit altijd damp.

Hoe zit het met luchtdicht bouwen?

Nu je begrijpt wat dampopen en dampdicht betekenen, kunnen we het hebben over luchtdicht bouwen. Dat houdt in dat er geen ongewenste luchtstromen door je huis kunnen gaan. Door naden en kieren af te dichten, voorkom je dat warme lucht ontsnapt en koude lucht binnendringt. Je wilt niet te veel vocht in je huis hebben. Het makkelijkste is om letterlijk alles goed af te sluiten: luchtdicht maken. Zodat er geen luchtstroom is die veel vocht met zich meebrengt. Een luchtdicht gebouw kan zowel dampopen als dampdicht zijn. Een luchtopen gebouw is per definitie dampopen, want in lucht zit immers altijd damp, zoals je net al kon lezen.

Voorkomen van vocht

Het voorkomen van vocht bij energiezuinig bouwen is van cruciaal belang om verschillende redenen:

  • Behoud van isolatiewaarde: Vocht in de constructie kan de isolatie van een huis aantasten, waardoor de thermische efficiëntie afneemt. Dit kan leiden tot warmteverlies en hogere energiekosten, omdat je huis minder energiezuinig presteert als beoogd.
  • Behoud van luchtkwaliteit: Vochtproblemen kunnen leiden tot de groei van schimmels en bacteriën, die de luchtkwaliteit binnenshuis negatief kunnen beïnvloeden. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergieën en luchtwegaandoeningen, en het comfort van de bewoners verminderen.
  • Behoud van structuur en stabiliteit: Overmatig vocht in de constructie kan leiden tot structurele schade, zoals houtrot of corrosie van metalen onderdelen. Dit kan de stabiliteit van het gebouw in gevaar brengen en op lange termijn leiden tot kostbare reparaties of zelfs instortingsgevaar.
  • Voorkomen van kosten: Het oplossen van vochtproblemen kan zeer kostbaar zijn. Door vochtproblemen te voorkomen, kun je aanzienlijke kosten besparen op reparaties en onderhoud op lange termijn.

Hoewel dampopen constructies vochtregulerend kunnen werken, moet je ervoor dat er geen vocht in de constructie kan binnendringen en dat eventueel vocht effectief wordt afgevoerd. De juiste bouwmethoden en materialen toepassen en de constructie regelmatig controleren en onderhouden, kan helpen om vochtproblemen te voorkomen. Zo blijft je huis op de lange termijn duurzaam op orde.

Kortom, het voorkomen van vocht bij energiezuinig bouwen is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat het huis niet alleen energiezuinig is, maar ook comfortabel, gezond en duurzaam blijft op de lange termijn.

Biobased isolatiematerialen als duurzame optie

Het gebruik van biobased materialen in dampopen en dampdicht bouwen kan een effectieve strategie zijn om vochtproblemen te voorkomen en tegelijkertijd de energiezuinigheid van een woning te bevorderen. Want biobased isolatiematerialen zoals hennep of wol zijn niet alleen duurzaam, maar helpen ook om vocht te reguleren en je huis comfortabeler te maken. En ze verkleinen de ecologische voetafdruk van je huis. Door te kiezen voor dit soort isolatiematerialen, krijg je een comfortabel en gezond binnenklimaat.

Biobased materialen zijn vaak vaak dampopen, dus laten damp door en bevorderen de natuurlijke vochtregulatie in de constructie. Dit voorkomt dat vocht wordt opgesloten in de wanden en helpt bij het handhaven van een droog en comfortabel binnenklimaat.

Bestaande woning, is er keuze?

Is er bij een bestaande woning keuze tussen dampopen en dampdicht bouwen en renoveren? In veel gevallen is het niet praktisch of kosteneffectief om de volledige constructie van een bestaande woning te wijzigen om een andere bouwmethode te gebruiken. Want dan vormen de bestaande structuur en de materialen van het huis de beperking.

Bij renovatie kun je wel wel maatregelen nemen om de dampopenheid of dampdichtheid van het huis te verbeteren, afhankelijk van je wensen en de omstandigheden. Je hebt altijd mogelijkheden om de energiezuinigheid en het comfort van je huis te verbeteren met passende maatregelen.

Maak je huis energiezuinig en comfortabel

Dampopen, dampdicht en luchtdicht; alle belangrijke principes als het gaat om energiezuinig wonen. Door ze te begrijpen kun je ze toepassen en een huis creëren dat comfortabel en gezond om in te leven, en op de lange termijn duurzaam is. We hopen dat je weer wat nieuwe kennis rijker bent!

Meer technische informatie over dampopen bouwen lees je hier.

Of lees verder op Woontlekker:

Binnenmuurisolatie houd rekening met vocht
Vocht en tocht: wat gaat er fout bij isolatie?
Ventileren voor dummies

Andere interessante blogs…

Is een airco duurzaam?

Is een airco duurzaam?

Een airco is lekker in de zomer, steeds meer mensen gebruiken hem ook om te verwarmen. Maar, is een airco wel duurzaam?

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!