Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Dankzij vloerisolatie nooit meer koude voeten

Tonzon vloerisolatie

4 december 2019

Home » Blogs Woontlekker » Dankzij vloerisolatie nooit meer koude voeten

Geen koude voeten meer, voor een koukleum zoals ik een geweldig perspectief. Inspectie van de kruipruimte wees uit: onze vloer is niet geïsoleerd. Niet verwonderlijk in een huis uit de 70-er jaren, dus hoog tijd om er wat aan te doen. Resultaat: aan de onderkant van de begane-grondvloer in de kruipruimte is vloerisolatie aangebracht. Dat geeft comfort en scheelt energiekosten. En wat extra fijn is: de overheid heeft 20% meebetaald!

De makkelijkste manier om je vloer te isoleren is aan de onderkant vanuit de kruipruimte. Een kruipruimte moet voor dit werk minimaal 35 cm hoog zijn. Onze kruipruimte is 80 cm hoog, droog én schoon. Wel prima uitgangspunten, maar niet om zelf met deze klus aan de slag te gaan.

Het bleek inderdaad een wijs besluit om het uit te besteden. Het is geen aantrekkelijk werk: de hele dag op je knieën of op je rug in de kruipruimte. De jonge jongens die de klus bij ons uitvoerden hadden er gelukkig helemaal geen problemen mee en vonden het mooi werk. Petje af!

Tonzon vloerisolatie

Geen PIF folie maar Tonzon

Dit voorjaar gingen we op zoek naar bedrijven om zowel de spouw als de vloer te isoleren. We zochten 3 partijen uit en nodigden ze uit voor een gesprek. We gingen uiteindelijk met Comfort Company in zee, voor 77m2 vloerisolatie.

Onder de woonkamer hebben wij een houten vloer en onder de rest van het huis (hal, kantoor en keuken) een holle bouwsteenvloer. Toen de uitvoerder vooraf kwam kijken bleek dat de oorspronkelijk geoffreerde PIF isolatiefolie niet kon worden aangebracht. Dit bestaat uit enkele lagen aluminiumfolie op afstand gehouden met luchtkussens. Het kon wel onder de houten vloer, maar niet onder de holle bouwsteenvloer worden aangebracht. Daar kon alleen Tonzon vloerisolatie onder.

Daarmee hadden we eigenlijk geluk: Comfort Company berekende ons de meerprijs van dit materiaal niet door en bovendien leverde het een hogere isolatiewaarde op. De aangebrachte isolatie van Tonzon heeft een Rc waarde van 3,8 m2 K/W. De PIF-folie heeft een Rc-waarde van 3,5. Ik weet niet wat dit voor ons inhoudt, maar het isoleert dus nog een stukje meer.

De bodem van de kruipruimte is afgedekt met oranje bodemfolie (op de foto’s goed te zien), dat voorkomt dat vocht uit de bodem in de kruipruimte komt. En leverde de jongens ook een schone, prettige werkvloer op.

Tonzon vloerisolatie

Tonzon Thermoskussens

In augustus las ik een interview met de bedenker van Tonzon Ton Willemsen in de Volkskrant. Daaruit citeer ik enkele interessante passages over het materiaal en de kwaliteit.

“Tonzon is flinterdun. Zodra je de folie aanbrengt, vouwt die zich uit tot drie luchtkamers, en ziedaar: de vloer wordt niet meer koud en het vocht uit de kruipruimte komt niet meer in de woning. Milieutechnisch is het onovertroffen, zo toonde onlangs nog het NIBE aan, een onderzoeksinstituut voor de bouw. Van alle vloerisolatie waren de ‘polyester-aluminimum kussens’ het milieuvriendelijkst. Steenwol levert drie keer zoveel milieuschade op, PUR-schuimplaten acht keer en schapenwol 80 keer zoveel.”

Subsidieregeling SEEH weer open

In de zomer van 2019 bleek de subsidiepot weer gevuld voor particulieren die 2 energiezuinige maatregelen laten uitvoeren. Kwam dat even mooi uit! In totaal kostte deze klus 3.000 euro incl btw, daaraan droeg de overheid uit de SEEH-pot (subsidie energiebesparing eigen huis) 20% bij.

Tonzon vloerisolatie

Deze subsidieregeling is open tot eind 2020, dus tot dan kun je een aanvraag doen. Maar als de pot leeg is, dan is-ie…leeg.

Tip: wil je hiervan ook gebruikmaken, zorg dan dat je tijdens de uitvoering voldoende foto’s maakt. Die moet je als bewijsmateriaal bij de aanvraag indienen. Check van tevoren waaraan die moeten voldoen. Zo wil de overheid een foto zien waarop én uitvoering én je huisnummer staat. Logisch natuurlijk, zij moeten alles op afstand beoordelen. Bij vloerisolatie is het een beetje lastig aan die eis te voldoen. Ik heb een foto gemaakt van de jongens bij de bus bij ons op de oprit. Stond het huisnummer ook op!

Meer lezen over vloerisolatie

Als bekend heeft MilieuCentraal erg goede informatie. Over vloerisolatie lees je hier.

Ik publiceerde recent een blog over met nog meer info over financiering, die lees je hier.

De klus is aangenomen door Comfort Company en uitgevoerd door Vreedeveld Isolatie.
We lieten Comfort Company ook de spouwmuurisolatie aanbrengen, daarover schreef ik deze blog.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!