Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

De 5 meest duurzame energieleveranciers van 2019

Energieleveranciers

26 februari 2020

Home » Blogs Woontlekker » De 5 meest duurzame energieleveranciers van 2019

De jaarlijks terugkerende Stroomranking beoordeelt hoe groen de stroomleveranciers van Nederland zijn. De Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise bundelen hun krachten om deze ranglijst van duurzame energieleveranciers te publiceren. De Nederlandse elektriciteitsleveranciers worden op een lijst van de minst tot de meest duurzame energieleverancier gerankt. Uit de lijst is 1 ding duidelijk: de transitie naar een duurzame energievoorziening gaat in een traag tempo. Dit staat niet in verhouding met wat er nodig is.

Dat het nog niet zo’n vaart loopt met de vergroening van onze energie blijkt uit de onderstaande afbeelding. Het gemiddelde cijfer van alle Nederlandse energieleveranciers is nauwelijks voldoende: een 5,7. Dit is een minimale stijging ten opzichte van 2018, toen de score een 5,6 was. Gelukkig zijn er 5 maatschappijen die wél een 10 wisten te scoren.

Overzicht duurzame leveranciers

Hier volgt een overzicht van alle energiebedrijven en hoe zij scoren qua groene energie. De 5 bedrijven met een 10 worden onder de afbeelding toegelicht (Bron afbeelding: Natuur & Milieu).

Energieleveranciers

Pure Energie (Cijfer: 10)

Vorig jaar stond deze partij ook al op de eerste plaats en scoort op alle fronten het hoogst doordat het bedrijf zelf zonne- en windparken ontwikkelt. De energie die wordt opgewekt, levert zij direct aan haar klanten. Op deze manier scoren ze goed op het gebied van investering, inkoop en levering.

Energie VanOns (Cijfer: 10)

De elektriciteit van deze partij is speciaal: die wordt lokaal opgewekt door honderd aangesloten energiecoöperaties. Op het gebied van inkoop behalen ze dan ook de maximale score. Een leuke bijkomstigheid is dat de winst die de energieleverancier maakt, terug gaat naar de regio. Dit kan in de vorm zijn van nieuwe zonnepanelen, maar ook een nieuwe speeltuin.

Vrijopnaam (Cijfer: 10)

Ook dit bedrijf heeft dit jaar de hoogst mogelijke score behaald. Vrijopnaam is opgericht voor mensen die graag zonnepanelen willen, maar er geen geschikt dak voor hebben. Vrijopnaam levert groene stroom door zonneparken te realiseren met de investering van deze consumenten. Zo kunnen zij toch zonnepanelen bezitten, ook al liggen ze niet op hun eigen dak.

om|nieuwe energie (Cijfer: 10)

Dit is een overkoepelende organisatie voor tientallen lokale energiecoöperaties, die allemaal volledig groene stroom opwekken. Een voorbeeld van zo’n lokale energiecoöperatie is Texel energie. Deze coöperatie heeft verschillende zonne-energieprojecten op het Waddeneiland gerealiseerd. Doordat de aangesloten energiecoöperaties uitsluitend groene stroom opwekken, behaalt deze coöperatie zo’n hoge score.

easyEnergy (Cijfer: 10)

Ook deze partij scoort op de meeste fronten maximaal. Het energiebedrijf investeert zelf niet in duurzame projecten en is daarom enkel beoordeeld op inkoop en levering van stroom. Ze doen alles goed: ze kopen en leveren 100 procent windenergie.

Overige (duurzame) energieleveranciers

Ook de duurzame energieleveranciers: Powerpeers, HVC Energie, Vandebron, Greenchoice, Huismerk Energie en Qwint scoren hoog. Vrijwel allemaal boven de 9. Als je naar de lijst kijkt zie je dan ook dat er veel uitersten zijn. Eneco staat op de 12e plek en scoort een 7,7. Dit is zeker niet slecht. Maar vanaf hier zijn de onvoldoendes al in zicht: 17 energieleveranciers scoren lager dan een 5,5!

Hoe is deze ranglijst tot stand gekomen?

De Stroomranking beoordeelt energieleveranciers op 3 onderdelen: investeringen, inkoop en levering. Als de leveranciers investeren in groene energieprojecten, uitsluitend groene stroom inkopen én enkel groene stroom leveren, krijgen ze een 10.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen inkoop en levering vanwege de Garanties van Oorsprong. Dit zijn bewijsstukken die de afkomst van duurzame energie garanderen. Op papier leveren sommige energiebedrijven namelijk wel degelijk groene stroom, terwijl ze ook grijze stroom inkopen. De scores tussen inkoop en levering kunnen bij dezelfde leverancier daarom erg verschillen.
Bij het beoordelen van de investeringen is rekening gehouden met de grootte van de energieleverancier.

Als laatste is het goed om te weten dat de cijfers niets zeggen over de totale duurzame impact die de leveranciers maken. Een bedrijf als Greenchoice met een ruim een half miljoen klanten heeft bijvoorbeeld meer impact dan een kleine leverancier met enkele duizenden klanten, zelfs als de kleinere energieleverancier een hogere score behaalt op de Stroomranking.

Bron: https://dekleurvangeld.nl/11-groenste-energieleveranciers-2019/

Meer dan alleen duurzame energieleveranciers

Naast bloggen over duurzame energieleveranciers doen wij nog veel meer! Van onderwerpen als isolatie tot aan de nieuwste ontwikkelingen in de markt. Daarnaast hebben we ook een ‘Gratis‘ pagina met allemaal interessante en inspirerende e-books en downloads. Zeker de moeite waard als je het ons vraagt.

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!