Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

De trend vanaf 2018: gasvrije nieuwbouw

trend 2018 gasvrije nieuwbouw

24 januari 2018

Home » Blogs Woontlekker » De trend vanaf 2018: gasvrije nieuwbouw
Het zijn spannende tijden op de woningmarkt. Er is een enorm tekort aan woonruimte en bovendien willen we met z’n allen steeds energiezuiniger gaan wonen. De problemen met de gaswinning in Groningen maken duidelijk dat we snel aankoersen op een gasvrije woningvoorraad. Met name bij de nieuwbouw gaat het hard momenteel. De trend vanaf 2018: gasvrije nieuwbouw.

Hoe staat politiek Den Haag erin?

L:iesbeth van Tongeren

Liesbeth van Tongeren (foto GroenLinks)

De nieuwbouwwoning van de (nabije) toekomst heeft geen gasaansluiting meer. We zien in politiek Den Haag dat er steeds meer steun komt voor het snel afschaffen van de aansluitplicht voor aardgas in de nieuwbouw. GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft onlangs een initiatiefwet ingediend die ervoor moet zorgen dat ‘gasvrij’ de norm wordt bij nieuwbouwwoningen. De initiatiefwet gaat verder dan de plannen uit het regeerakkoord, waarin gemeenten per wijk moeten kiezen voor wel of geen gasaansluiting.  
Dilan Yeşilgöz

Dilan Yeşilgöz (foto Tweede Kamer)

Inmiddels zijn er ook Kamerleden van andere partijen die vergelijkbare standpunten innemen over gasvrije nieuwbouw. Volgens VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz zijn er concrete stappen nodig om Nederland duurzamer te maken. “Waarom zouden we een huizenbezitter laten betalen voor een voorziening waar we vanaf willen? Dat vind ik niet logisch.” En D66-Kamerlid Rob Jetten noemde het onlangs nog “van de zotte” dat een verplichte gasaansluiting voor nieuwbouw nog een paar jaar kan voortbestaan.

Wat vindt de netbeheerder?

Ook andere betrokken partijen, zoals netbeheerder Stedin, geven een duidelijk signaal af. Stedin kwam vorige week met een nieuw initiatief: een zogenaamde “inkeerregeling” voor nieuwbouwprojecten die al in de planning staan op basis van aardgas. Stedin geeft gemeenten en projectontwikkelaars de mogelijkheid om – indien technisch mogelijk – bestaande contracten open te breken en alsnog voor een zogenaamde ‘all electric’ energievoorziening te kiezen bij reeds geplande nieuwbouwprojecten, zodat we zo snel mogelijk naar een situatie gaan van gasvrije nieuwbouw.

Wat zeggen de gemeentes?

Tal van gemeentes hebben inmiddels aangekondigd dat ze de duurzaamheidslat hoger gaan leggen dan in het regeerakkoord staat. Een voorbeeld: drie van de vier grootste gemeenten van Zeeland, Middelburg, Vlissingen en Goes zien in hun plannen af van de aanleg van aardgasleidingen. Nog een voorbeeld: nieuwbouw in de gemeente Uden is vanaf nu gasvrij en moet voortaan minimaal klimaatneutraal of Nul-op-de-Meter zijn. Burgemeester en wethouders van Uden hebben die ambitie vastgelegd in hun ‘Duurzaamheidsagenda 2015-2020’. Waarschijnlijk zullen er in 2018 nog heel wat gemeentes volgen met hun eigen aangescherpte ambities en regels voor energiezuinige nieuwbouw.

Wat zeggen de projectontwikkelaars?

Onno Dwars

Onno Dwars (foto BouwendNederland)

Er zijn heel wat projectontwikkelaars te vinden die de initiatiefwet van Liesbeth van Tongeren ondersteunen. Zo zegt Onno Dwars (commercieel directeur Ballast Nedam Development) bijvoorbeeld: “Wij willen versnellen door enkel nog gasvrij te ontwikkelen. Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet de hele Nederlandse woningvoorraad in 2050 klimaatneutraal zijn. Aangezien de gemiddelde levensduur van een gasnet 40 jaar is, is het bouwen van nieuwbouwwoningen met gasaansluiting gewoon kapitaalvernietiging. De initiatiefwet sterkt ons in het streven om eindelijk van het gas af te komen.”

Conclusie: de trend vanaf 2018 is gasvrije nieuwbouw

Wat betekent de trend van gasvrije nieuwbouw voor jou als consument en woningzoekende? Stel, je bent op zoek naar een nieuwbouwwoning. Dan lijkt het onverstandig om in 2018 zomaar een gasaansluiting in je huis te accepteren, met name als het technisch mogelijk is om ook te kiezen voor zonnepanelen en andere vormen van hernieuwbare energie. Netbeheerder Stedin geeft misschien nog wel het duidelijkste signaal: als je wil, en als het technisch kan, dan stoppen we vanaf nu met aardgas in de nieuwbouw. En nog een tip: kijk ook eens naar de duurzaamheidsambities van je eigen gemeente of de gemeente waar je graag wil gaan wonen. Aan de andere kant is het ook zo dat niet ieder nieuwbouwproject dat in de planning staat zomaar omgetoverd kan worden naar een gasvrij Nul-op-de-Meter huis. En dan is er nog de krapte op de woningmarkt… je bent momenteel één van de velen die op zoek zijn naar geschikte woonruimte, dus je zult ook een beetje geluk moeten hebben. Leestip: Zo kijkt een architect hier tegenaan: “bouw of koop geen tweedehands huis”. Dit is een interview dat eerder op Woontlekker verscheen. Hoe ambitieus is jouw gemeente? Je reactie lezen we graag!

Andere interessante blogs…