Het zijn spannende tijden op de woningmarkt. Er is een enorm tekort aan woonruimte en bovendien willen we met z’n allen steeds energiezuiniger gaan wonen. De problemen met de gaswinning in Groningen maken duidelijk dat we snel aankoersen op een gasvrije woningvoorraad. Met name bij de nieuwbouw gaat het hard momenteel. De trend vanaf 2018: gasvrije nieuwbouw.
De nieuwbouwwoning van de (nabije) toekomst heeft geen gasaansluiting meer. We zien in politiek Den Haag dat er steeds meer steun komt voor het snel afschaffen van de aansluitplicht voor aardgas in de nieuwbouw. GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft onlangs een initiatiefwet ingediend die ervoor moet zorgen dat ‘gasvrij’ de norm wordt bij nieuwbouwwoningen. De initiatiefwet gaat verder dan de plannen uit het regeerakkoord, waarin gemeenten per wijk moeten kiezen voor wel of geen gasaansluiting.
Inmiddels zijn er ook Kamerleden van andere partijen die vergelijkbare standpunten innemen over gasvrije nieuwbouw. Volgens VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz zijn er concrete stappen nodig om Nederland duurzamer te maken. “Waarom zouden we een huizenbezitter laten betalen voor een voorziening waar we vanaf willen? Dat vind ik niet logisch.” En D66-Kamerlid Rob Jetten noemde het onlangs nog “van de zotte” dat een verplichte gasaansluiting voor nieuwbouw nog een paar jaar kan voortbestaan.
Er zijn heel wat projectontwikkelaars te vinden die de initiatiefwet van Liesbeth van Tongeren ondersteunen. Zo zegt Onno Dwars (commercieel directeur Ballast Nedam Development) bijvoorbeeld: “Wij willen versnellen door enkel nog gasvrij te ontwikkelen. Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet de hele Nederlandse woningvoorraad in 2050 klimaatneutraal zijn. Aangezien de gemiddelde levensduur van een gasnet 40 jaar is, is het bouwen van nieuwbouwwoningen met gasaansluiting gewoon kapitaalvernietiging. De initiatiefwet sterkt ons in het streven om eindelijk van het gas af te komen.”
Hoe staat politiek Den Haag erin?

Liesbeth van Tongeren (foto GroenLinks)

Dilan Yeşilgöz (foto Tweede Kamer)
Wat vindt de netbeheerder?
Ook andere betrokken partijen, zoals netbeheerder Stedin, geven een duidelijk signaal af. Stedin kwam vorige week met een nieuw initiatief: een zogenaamde “inkeerregeling” voor nieuwbouwprojecten die al in de planning staan op basis van aardgas. Stedin geeft gemeenten en projectontwikkelaars de mogelijkheid om – indien technisch mogelijk – bestaande contracten open te breken en alsnog voor een zogenaamde ‘all electric’ energievoorziening te kiezen bij reeds geplande nieuwbouwprojecten, zodat we zo snel mogelijk naar een situatie gaan van gasvrije nieuwbouw.Wat zeggen de gemeentes?
Tal van gemeentes hebben inmiddels aangekondigd dat ze de duurzaamheidslat hoger gaan leggen dan in het regeerakkoord staat. Een voorbeeld: drie van de vier grootste gemeenten van Zeeland, Middelburg, Vlissingen en Goes zien in hun plannen af van de aanleg van aardgasleidingen. Nog een voorbeeld: nieuwbouw in de gemeente Uden is vanaf nu gasvrij en moet voortaan minimaal klimaatneutraal of Nul-op-de-Meter zijn. Burgemeester en wethouders van Uden hebben die ambitie vastgelegd in hun ‘Duurzaamheidsagenda 2015-2020’. Waarschijnlijk zullen er in 2018 nog heel wat gemeentes volgen met hun eigen aangescherpte ambities en regels voor energiezuinige nieuwbouw.Wat zeggen de projectontwikkelaars?

Onno Dwars (foto BouwendNederland)