De cv-ketel werkt op aardgas en daar willen we vanaf. Hoe houden we warme voeten en blijft de douche warm? Door met z’n allen over te stappen naar een andere energiebron: op de warmtepomp. Die is in ons land aan een aardige opmars bezig. Het apparaat lijkt de ideale manier om van het gas af te gaan. Hij komt helaas wel met een fors prijskaartje. De warmtepomp verwarmt straks ook jouw huis en waarschijnlijk ook je tapwater, maar misschien duurt het nog een poosje. Verduurzaming is goed en belangrijk. Goed doen is echter niet gratis. Een cv-ketel kost hooguit 2.000 euro, en – hoewel veel duurzamer en met minder CO2-uitstoot – de warmtepomp is op dit moment al snel een factor 4 of nog meer duurder. Er hangt dus nogal een prijskaartje aan.
Warmtepomp verdient zich terug
Die investering verdien je echter zeker terug. Je hebt wel een beetje geduld nodig, het gaat immers om duizenden euro’s. De wetenschap dat het gas duurder wordt – de nieuwbouw is al nagenoeg gasvrij – en het dus gunstiger voor de portemonnee is om over te stappen kan je over de streep trekken. Evenals de beschikbare subsidies die je een zetje in de goede richting kunnen geven. De warmtepomp is de toekomst, en verdient daarom ook op Woontlekker aandacht.Deel 1 van 2 blogs over de warmtepomp
In dit blog leggen we uit wat een warmtepomp nu precies is. In een andere blog leggen we het verband tussen de warmtepomp en de isolatie van je woning. Want dat is er, en is niet te onderschatten. Onderaan deze blog vind je de link naar dit verhaal in deel 2. Wil je meer over de mogelijkheden van de warmtepomp weten, dan raad ik je aan beide blogs te lezen.Warmte uit duurzame bronnen
Het basisprincipe van de warmtepomp laat zich eenvoudig uitleggen. Het apparaat haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Dat zijn duurzame en oneindige bronnen! Hij zet die om in energie van een hogere temperatuur om je huis en je tapwater te verwarmen. Stel je een koelkast voor, maar dan binnenstebuiten: een koelkast haalt kou uit warme lucht, de warmtepomp haalt warmte uit koude lucht of water. Het hoeft overigens geen warm weer te zijn.Een warmtepomp maakt heel efficiënt van 1 kWh stroom zo’n 2 tot 5 kWh warmteDe warmtepomp maakt heel efficiënt van 1 kWh stroom zo’n 2 tot 5 kWh warmte, dat is heel efficiënt! En, misschien weet je het, misschien niet: kWh is kilowattuur, het gemiddeld vermogen dat je apparaten gedurende een uur verbruiken. Het rendement kan zo hoog zijn omdat de energie uit één van die duurzame bronnen komt.
Welke soorten zijn er?
Er zijn 3 soorten warmtepompen:- Volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric genoemd. Dit apparaat zorgt voor verwarming van je huis en verwarmt ook het water.
- Hybride warmtepomp die samen met je cv-ketel werkt. Springt bij als het buiten erg koud is.
- Ventilatiewarmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt, geschikt voor huizen met mechanische ventilatie (bouwjaar ca 1976 – 2000).
