Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

De warmtepomp verwarmt jouw huis [en tapwater]

warmtepomp

7 juni 2019

Home » Blogs Woontlekker » De warmtepomp verwarmt jouw huis [en tapwater]

De cv-ketel werkt op aardgas en daar willen we vanaf. Hoe houden we warme voeten en blijft de douche warm? Door met z’n allen over te stappen naar een andere energiebron: op de warmtepomp. Die is in ons land aan een aardige opmars bezig. Het apparaat lijkt de ideale manier om van het gas af te gaan. Hij komt helaas wel met een fors prijskaartje. De warmtepomp verwarmt jouw huis en waarschijnlijk ook je tapwater, maar misschien duurt het nog een poosje.

Verduurzaming is goed en belangrijk. Goed doen is echter niet gratis. Een cv-ketel kost hooguit 2.000 euro, en – hoewel veel duurzamer en met minder CO2-uitstoot – de warmtepomp is op dit moment al snel een factor 4 of nog meer duurder. Er hangt dus nogal een prijskaartje aan.

Warmtepomp verdient zich terug

Die investering verdien je echter zeker terug. Je hebt wel een beetje geduld nodig, het gaat immers om duizenden euro’s. De wetenschap dat het gas duurder wordt – de nieuwbouw is al nagenoeg gasvrij – en het dus gunstiger voor de portemonnee is om over te stappen kan je over de streep trekken. Evenals de beschikbare subsidies die je een zetje in de goede richting kunnen geven.

De warmtepomp is de toekomst, en verdient daarom ook op Woontlekker aandacht.

Deel 1 van 2 blogs over de warmtepomp

In dit blog leggen we uit wat een warmtepomp nu precies is. In een andere blog leggen we het verband tussen de warmtepomp en de isolatie van je woning. Want dat is er, en is niet te onderschatten. Onderaan deze blog vind je de link naar dit verhaal in deel 2. Wil je meer over de mogelijkheden van de warmtepomp weten, dan raad ik je aan beide blogs te lezen.

Anno 2023 is er al veel meer informatie beschikbaar over warmtepompen voor het verwarmen van je huis en tapwater. Er is een overzicht met alle blogs over warmtepompen op Woontlekker.

Warmte uit duurzame bronnen

Een warmtepomp verwarmt jouw huis, maar hoe dan precies? Het basisprincipe van de warmtepomp laat zich eenvoudig uitleggen. Het apparaat haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Dat zijn duurzame en oneindige bronnen! Hij zet die om in energie van een hogere temperatuur om je huis en je tapwater te verwarmen.

Stel je een koelkast voor, maar dan binnenstebuiten: een koelkast haalt kou uit warme lucht, de warmtepomp haalt warmte uit koude lucht of water. Het hoeft overigens geen warm weer te zijn.

Een warmtepomp maakt heel efficiënt van 1 kWh stroom zo’n 2 tot 5 kWh warmte

De warmtepomp maakt heel efficiënt van 1 kWh stroom zo’n 2 tot 5 kWh warmte, dat is heel efficiënt! En, misschien weet je het, misschien niet: kWh is kilowattuur, het gemiddeld vermogen dat je apparaten gedurende een uur verbruiken. Het rendement kan zo hoog zijn omdat de energie uit één van die duurzame bronnen komt.

Warmtepomp verwarmt je huis op verschillende manieren:

Er zijn 3 soorten warmtepompen:

  1. Volledig elektrische warmtepomp, ook wel all-electric genoemd. Dit apparaat zorgt voor verwarming van je huis en verwarmt ook het water.
  2. Hybride warmtepomp die samen met je cv-ketel werkt. Springt bij als het buiten erg koud is.
  3. Ventilatiewarmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt, geschikt voor huizen met mechanische ventilatie (bouwjaar ca 1976 – 2000).

De warmtepomp gebruikt stroom, maar daar staat tegenover dat er geen gas benodigd is. Bij een hybride warmtepomp geldt: de helft minder gas, want hij werkt samen met je cv-ketel. Hoewel in Nederland de stroom nog lang niet honderd procent duurzaam is, is de CO2-uitstoot bij een warmtepomp vergeleken met een cv-ketel een stuk lager.

Op de site van Milieu Centraal ontdek je of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp, wat het kost en hoeveel je ermee bespaart. Houd er rekening mee dat een hybride warmtepomp en een volledige warmtepomp op buitenlucht een buiten-unit hebben, die op een airco lijkt (en lawaai maakt).

warmtepomp

Rendement warmtepomp

Het rendement van de warmtepomp wordt uitgedrukt in Coëfficiënt of Performance, afgekort COP. Een warmtepomp met een hoog rendement (bijvoorbeeld COP 5) gebruikt ca 2400 kWh aan stroom. Dat kost ongeveer 45 euro per maand, maar de besparing aan gas komt neer op ongeveer 87 euro per maand (inclusief vastrecht).

Hybride pomp extra steuntje

Een hybride warmtepomp is een tussenoplossing, geschikt om je cv-ketel te ondersteunen, maar als je al wel een beetje wilt overstappen en duurzamer wilt zijn. In dat geval zorgt de warmtepomp voor de basisverwarming en je warme water. Is het koud en heb je meer nodig dan springt de cv-ketel bij. Hij geeft een steuntje in de rug dus.

Een hybride warmtepomp is een stukje goedkoper dan de all-electric versie, maar altijd nog meer dan dubbel zo duur dan een cv-ketel.

Verschillende soorten en typen warmtepompen

Er zijn verschillende bronsystemen, afhankelijk van of je de warmte uit de bodem, de lucht of uit water wilt halen. De techniek is best complex waardoor er eigenlijk sprake is van heel wat keuzes en mogelijkheden. Past niet bij ieder huis en – als je de warmte bij jou uit de bodem wilt halen – ook niet in iedere tuin. Ik waag mij niet aan een analyse of opsomming. Bovendien, dat is ook niet nodig. Op internet kun je alles vinden dat je wilt weten.

Met stip bovenaan staat natuurlijk de onafhankelijke informatie over de warmtepomp van Milieu Centraal.

Maar er zijn meer goede bronnen. Houd er rekening mee dat een aantal producenten/leveranciers heel goed informatiemateriaal heeft maar het altijd in zijn eigen straatje ‘praat’. Ik zat bijvoorbeeld dit filmpje te bekijken en dacht toen ‘ha nu snap ik welke systemen er precies zijn’, maar toen ik een andere pagina bekeek leek dit geen complete informatie.

Warmtepomp-info lijkt ook goede en uitgebreide info te bevatten en zegt onafhankelijk te zijn. Het bedrijf dat er achter zit genereert leads voor aangesloten bedrijven. Dus hou dat in het achterhoofd, want hoe onafhankelijk ben je dan precies en wie stelt de informatie samen?

Een vergelijkbare Belgische site is https://warmtepompenadvies.be/, ook met duidelijke informatie.

Zoek eerder een adviseur dan een installateur

Als je op onderzoek uitgaat zorg dan dat je goed ( = merkonafhankelijk) advies krijgt. Ik geef je op een briefje dat menig cv-installateur je van je idee af zal praten een warmtepomp aan te schaffen. Is dat het geval dan komt dat door eigenbelang en/of onwetendheid.

Besteed dus misschien wel meer en eerder tijd aan het zoeken naar een goede leverancier of adviseur, dan aan de uitzoekerij van de warmtepomp zelf en wie je die kan en wil leveren. Zoek eerst betrouwbaar advies, want de techniek is complex en de mogelijkheden divers.

Meer lezen over de warmtepomp?

Hebben de mogelijkheden van de warmtepomp je interesse gewekt? Het vervolg lees je in de blog: Warmtepomp en woningisolatie; een ijzersterk duo

Andere interessante blogs…

Koeler zonder airco

Koeler zonder airco

De airco biedt comfort, maar corrigeert gebrekkig ontwerp en draagt bij aan energieverbruik en gezondheidsrisico’s. Kies bewust en duurzaam.

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!