Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Financiering verduurzamen: dit verandert er in 2020

Verduurzamen

24 januari 2020

Home » Blogs Woontlekker » Financiering verduurzamen: dit verandert er in 2020

Voor de financiering van het verduurzamen van je woning zijn er verschillende regelingen en subsidies. Deze moeten het verduurzamen van jouw woning betaalbaar maken. Hiermee wil de overheid de doelstellingen van het Klimaatakkoord realiseren. We moeten van het gas af en aan het eind van 2020 moet 14% van alle energie in Nederland duurzaam worden opgewekt. Elk jaar verandert er wel iets aan deze landelijke regelingen. Ook komen er elk jaar nieuwe financieringsmogelijkheden bij.

In deze blog een overzicht van de belangrijkste veranderingen in 2020.

ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie

Vanaf 2020 verandert de ISDE die je als huiseigenaar kunt krijgen voor het duurzaam verwarmen van je huis. Op die manier wil de overheid het gebruik van gas verminderen. De ISDE geldt vanaf 2020 niet meer voor biomassaketels, pelletkachels en voor woningen waarvoor de gasaansluitplicht is vervallen. De subsidie kan alleen nog worden aangevraagd voor het aanschaffen van zonneboilers en warmtepompen. Heb je voor 2020 een pelletkachel of biomassaketel gekocht? Dan kom je als huiseigenaar nog in aanmerking voor subsidie. De gekozen apparaten moeten dan wel op de apparatenlijsten van de Rijksoverheid staan. om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de duurzame eisen. Vanaf 2021 wordt isolatie ook als maatregel toegevoegd aan de ISDE.

SEEH: Subsidieregeling energiebesparing eigen huis

Voor isolatie van een particuliere koopwoning heeft de overheid vanaf 2 september 2019 opnieuw subsidie beschikbaar voor huiseigenaren die zelf in de woning wonen. Voor leden van een Vereniging van Eigenaren (VvE) met koophuis bestond deze isolatiesubsidie al. De SEEH voor de VvE geldt tot 2023. De SEEH voor eigenaar én bewoner geldt tot en met 31 december 2020. Zijn er ná 15 augustus 2019 minstens twee isolatiemaatregelen uitgevoerd? Dan kan je ongeacht de startdatum van de regeling (2 september 2019), nog 20% van de kosten voor de isolatiemaatregelen terugvragen. Met isolatie wordt je woning energiezuiniger. Je gaat besparen op de energierekening, krijgt een comfortabeler huis en draagt bij aan een duurzamer Nederland. Vanaf 2021 verandert de SEEH voor eigenaar én bewoner in de ISDE.

Warmtefonds

Zoals in het Klimaatakkoord al aangegeven is, wordt het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) in februari 2020 vergezeld door het Warmtefonds. Zowel VvE’s als particulieren kunnen nu een Energiebespaarlening aanvragen bij het NEF voor verschillende duurzame ingrepen in huis. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen wil je een lening kunnen ontvangen van het NEF.

Het Warmtefonds wordt opgezet zodat alle huiseigenaren ongeacht hun financiële status toegang hebben tot eenzelfde soort lening om te verduurzamen. Woningeigenaren ontvangen de lening niet zelf. De lening wordt in een pot gestopt waaruit de aannemer kan putten. De lening loopt maximaal twintig jaar en je kan maximaal € 25.000,- lenen. Dit zodat de kosten van de lening niet hoger worden dan de besparing op de energierekening.

Financiering verduurzamen woning

Salderingsregeling verlengd tot 2023

Midden 2019 werd bekend dat de salderingsregeling, die eerst in 2020 zou eindigen, doorgaat tot 2023. Met de salderingsregeling kun je je eigen groene energie ‘salderen’ met energie die je afneemt van een energieleverancier. De teruggeleverde kWh’s worden dan verrekend met de afgenomen kWh’s. Als je meer elektriciteit teruglevert dan je afneemt, wordt er per kWH een terugleververgoeding betaald. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd, met als doel de regeling in 2030 helemaal af te schaffen. Hierover schreef ik eerder al in dit blog.

SAH: Subsidieregeling Aardgasvrije Huurwoningen

De overheid is met het project Proeftuinen Aardgasvrije Wijken al bezig om 100 wijken aardgasvrij te maken. Met de SAH wil de overheid nog minstens 100.000 (ver)huurders stimuleren om de woning versneld aan te sluiten op warmtenetten. Zowel sociale- als particuliere huurwoningen komen in aanmerking voor deze subsidie. Vanaf 2020 tot 2023 is er in totaal € 200 miljoen vrijgemaakt voor de kosten voor het aardgasvrij maken van de woning. Het is ook mogelijk om deze subsidie te gebruiken voor isolatie. Of je hiervoor in aanmerking komt hangt af van de startsituatie (wat betreft isolatie) van je huurwoning.

Overige financiering voor verduurzamen

Er zijn nog vele andere opties die helpen jouw woning tegen gunstige voorwaarden te verduurzamen. Gemeenten hebben ook nog elk hun eigen subsidies en leningen, zoals bijvoorbeeld de Regeling Reductie Energieverbruik. Daarnaast kan de gemeente als proeftuin gelden om van het aardgas af te komen. Ook de subsidieregeling Renovatieversneller houdt woningcorporaties druk bezig.

Tevens kan je als woningeigenaar de btw van de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen en kan er nog steeds extra hypotheekruimte worden vrijgemaakt bij verscheidene banken. Ook geldt er een laag btw-tarief op het arbeidsloon van woningisolatie. Het huis verduurzamen begint al bij de afname van groene energie. Als particulier is energie vergelijken slim. Op deze manier sluit je voordelig een groen energiecontract af met 100% groene energie.

Verduurzamen woning biedt financiële voordelen

Verduurzamen lijkt op het eerste oog een grote investering, maar uiteindelijk betaalt het zich terug op de energierekening. Ook levert een huis met een hoger energielabel meer op bij de verkoop dan een huis met een lager energielabel. Verduurzamen leidt tot waardevermeerdering en draagt bij aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord.

Bron: subsidie verduurzamen woning op energieleveranciers.nl

Andere interessante blogs…