Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Duurzame vloer kiezen: handig overzicht van 30 vloeren

Duurzame vloer kiezen

25 oktober 2023

Home » Blogs Woontlekker » Duurzame vloer kiezen: handig overzicht van 30 vloeren

Is je vloer aan vernieuwing toe? Ga je verhuizen en vind je de vloer van de vorige eigenaren niks? Genoeg redenen voor een nieuwe vloer. Tegenwoordig is er steeds meer interesse in een duurzame vloer. Al is het meest duurzaam natuurlijk gewoon laten liggen wat er momenteel ligt. Dit is niet altijd een optie. Daarom in dit blog een overzicht van 30 soorten vloeren om jou te helpen een duurzame vloer te kiezen. 

Je huidige vloer is het meest duurzaam

Een nieuwe vloer in huis aanleggen is niet niks. Alles moet aan de kant worden geschoven om een mooi geheel te krijgen. Met een beetje geluk is het met een dag klaar, maar het is niet iets wat je elke paar jaar wil ondernemen. Daarom is het goed om vooraf te bedenken wat je wil. Zo is je vloer toekomstbestendig.

Een eerste stap is daarom bedenken of je wel echt een nieuwe vloer nodig hebt. Als je huidige vloer van hout of parket is kan je deze een nieuw leven in blazen. Deze materialen kunnen namelijk geschuurd worden en een heel andere kleur krijgen door de lak die je gebruikt als afwerking. Bespaart je een hoop geld en is duurzamer! 

Vind je je huidige vloer wel mooi maar heb je beschadigingen of vlekken? Je kan er ook voor kiezen om een deel van de vloer te vervangen. Of wees creatief de schade te verbergen. Zet er bijvoorbeeld meubels boven of leg er een mooi vloerkleed overheen. Geef je je huis gelijk een andere look.

Geen nieuwe vloer is de meest duurzame vloer.

Vloer eruit, verwarming erin?

Als je er dan toch voor kiest om je vloer te vervangen, is het goed om te bedenken wat je nog meer wilt. Dit is namelijk het moment om andere keuzes in je woning door te voeren. Een duurzame overweging is bijvoorbeeld vloerverwarming. De vloer ligt toch open, dus een ideaal moment. Het voordeel van vloerverwarming is de constante temperatuur waardoor het minder energie nodig heeft om je woonkamer te verwarmen. Door de lage energievraag is het ideaal om te combineren met een warmtepomp en groene stroom afkomstig van je zonnepanelen. Bedenk wel: niet alle typen vloer zijn geschikt om met vloerverwarming te combineren.

Benieuwd waar je nog meer rekening mee moet houden als je je vloer er toch uit haalt? In ons e-book lees je de rest. Deze kan je onderaan de pagina in het formulier downloaden, of op deze pagina.

e-book duurzame vloer

Duurzame vloer van hout of tapijt?

Een houten vloer zie je in veel interieurs terug: het is tijdloos en geeft een warm gevoel. Niet gek dat er verschillende typen houten vloeren te verkrijgen zijn. Nou ja, houten vloeren… Vloeren die lijken op hout. Het is namelijk niet altijd hout die een houten look creëert: bamboe, hennep en laminaat zijn enkele voorbeelden van vloeren die een houten look hebben. 

Daarnaast is er wat betreft tapijt ook enorm veel keus. Veel op natuurlijke basis waardoor het biologisch afbreekbaar kan zijn. Denk hierbij aan voor de hand liggende keuzes als wol of sisal. Maar heb je al eens gehoord van berggras of zeegras als tapijt? Minder zacht misschien, maar wel een kleinere CO2 voetafdruk door het productieproces.

Duurzaamheid bepalen met LCA?

Welke is dan het meest duurzaam? Met een Levenscyclus Analyse (LCA), zou je hier een antwoord op kunnen geven. Deze analyse doorloopt het proces van jouw toekomstige vloer en beoordeelt zo hoe duurzaam het product is. Een nadeel van deze analyse is dat het bedrijf opdrachtgever moet zijn. Hierdoor is lang niet voor alle vloeren een LCA uitgevoerd, en wordt vergelijk op basis van een LCA moeilijk. Daarnaast is de betrouwbaarheid van een LCA afhankelijk van de input van de opdrachtgever. Als kritische lezer zouden we hierdoor kunnen stellen dat het een beetje is als een slager die zijn eigen vlees keurt.

Duurzame vloer is subjectief

Toch kan jij wel een antwoord formulieren op de vraag uit bovenstaande alinea. Duurzaamheid is namelijk voor iedereen anders. De een vind het duurzaam als er rekening wordt gehouden met de flora en fauna, terwijl een ander focust op circulariteit. Het antwoord op de vraag ‘Welke vloer is het meest duurzaam’ is daarom voor iedereen anders. 

In het e-book krijg je handvatten om te bepalen wat voor jou belangrijk is op het gebied van duurzaamheid. Zo attenderen we je erop dat transport een grote factor speelt in het bepalen van de duurzaamheid van je vloer. Materiaal uit India is minder duurzaam als je iets vergelijkbaars uit Europa kan halen. Een andere factor is circulariteit: leuk als de vloer gerecycled kan worden, maar kan die ook hergebruikt worden? Hergebruiken is in principe duurzamer dan recyclen. 

Er is geen fout antwoord! Als jij een weloverwogen keus maakt een vloer te installeren die niet te recyclen is maar wel levenslang meegaat, is dat ook goed. Het gaat erom dat je je verdiept hebt in de opties en uiteindelijk kiest welk onderdeel van duurzaamheid het meest belangrijk voor jou is. 

30 Vloeren gebundeld in e-book

In het e-book vind je een overzicht van bijna alle materialen die verkrijgbaar zijn. Per materiaal wordt genoemd wat duurzaam is, en wat minder duurzaam is. Spoiler: er is geen enkele vloer zonder nadelen, je kan het dus niet ‘perfect’ doen. Verder hangt er geen waardering aan de vloer. Het is aan jou om een keus te maken waardering toe te kennen. Onze visie op duurzaamheid kan namelijk heel anders zijn dan die van jou.

In het e-book is ook aandacht voor duurzame bijproducten. Denk hierbij aan schoonmaak- en onderhoudsmiddelen. Het is namelijk niet de bedoeling dat je weloverwogen een duurzame vloer kiest, en deze vervolgens behandeld met chemische middelen. Niet zo duurzaam! Kortom: alles wat je vooraf, tijdens en achteraf moet weten als je een duurzame vloer kiest lees je in het e-book. Deze kan je gratis downloaden door het formulier hieronder in te vullen. 

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!