Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Dynamisch energiecontract, waarom wordt het populair?

dynamisch energiecontract

12 februari 2024

Home » Blogs Woontlekker » Dynamisch energiecontract, waarom wordt het populair?

Valt het jou ook op? Ineens is het dynamisch energiecontract populair aan het worden. Interesseert het je om actief deel te nemen aan het energienetwerk en kun jij tegen schommelende energieprijzen? Wil jij tijd besteden aan het monitoren van real-time informatie om te kunnen inspelen op prijzen voor elektriciteit per uur? Dan is een dynamisch energiecontract mogelijk wat voor jou. Heb jij geen zin je druk te maken over dat de prijzen per uur kunnen variëren, lees dan ook verder. Je steekt er altijd wat van op!

Bij een dynamisch energiecontract wordt de prijs voor elektriciteit uur per uur vastgesteld, gebaseerd op de real-time marktprijzen. Dit is dus totaal anders dan de traditionele vaste of variabele contracten. De prijzen weerspiegelen de actuele vraag en het aanbod op de energiemarkt, ze kunnen dus gedurende de dag fluctueren. Wanneer er een overschot aan energie is dalen de prijzen. Dat is bijvoorbeeld het geval op zonnige dagen met veel wind wanneer zonne- en windparken op volle toeren draaien.

Aan de andere kant stijgen de prijzen wanneer de vraag hoog is en het aanbod laag. Je kunt dan het energieverbruik aanpassen aan deze prijsschommelingen. Dus: energie verbruiken of opslaan wanneer het goedkoop is en verminderen of energie terugleveren wanneer het duur is. Deze flexibiliteit is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar het draagt ook bij aan een efficiënter en duurzamer energienetwerk. Het helpt piekbelastingen te verminderen.

Hoe heeft dit contract zich kunnen ontwikkelen?

De populariteit van dynamische energiecontracten komt door een aantal factoren. Die hangen samen met zowel technologische vooruitgang, als veranderingen in de energiemarkt en wat consumenten wensen:

 • Meer duurzame energieproductie: de groei in de productie van hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie, heeft geleid tot meer fluctuaties in het energieaanbod. Deze bronnen zijn afhankelijk van het weer en kunnen dus leiden tot een overschot of tekort aan energie in het net, wat de prijzen beïnvloedt. Met een dynamisch energiecontract benut je de fluctuaties.
 • Technologische ontwikkelingen: slimme meters en thuisbatterijen maken het consumenten makkelijker om hun energieverbruik en -opslag te monitoren en aan te passen aan de actuele energieprijzen.
 • Meer bewustwording: consumenten hebben steeds meer belangstelling voor duurzaamheid en energieonafhankelijkheid. Met een dynamisch energiecontracten kun je actief bijdragen aan een duurzamer energienet.
 • Veranderende energiemarkt: de liberalisering van de energiemarkt heeft in veel landen geleid tot meer concurrentie en innovatie binnen de sector. Dynamische energiecontracten bieden zowel energieleveranciers als consumenten meer flexibiliteit en mogelijkheden voor kostenbesparing.
 • Financiële voordelen: consumenten worden steeds slimmer in het beheren van hun financiën, inclusief energiekosten.

Zijn er ook nadelen van een dynamisch energiecontract?

Ja, er zijn voordelen en uiteraard ook nadelen. Wil je maximaal voordeel hebben dan moet je ook maximaal betrokken zijn! Je moet energieprijzen willen monitoren en daar je eigen energieverbruik op aanpassen. Kan best tijdrovend en complex zijn. Bovendien kunnen de prijsschommelingen onvoorspelbaar zijn, wat kostenstijging kan geven wanneer de vraag naar energie hoog is. Heb je een strak budget of beperkte flexibiliteit in je energieverbruik dan kan dit financiële onzekerheid met zich meebrengen. Daarom is een dynamisch energiecontract niet voor iedereen geschikt.

“Het voordeel vind ik de eigen regie”

dynamisch energiecontract

Een zakenvriendin van mij heeft een dynamisch energiecontract en vertelde me: “Toen de energieprijzen zo gingen stijgen en een kuub gas 5 euro zou gaan kosten, was ik enigszins in paniek omdat ons huis uit 1990 niet zo goed geïsoleerd is en vrij groot. Ons energiecontract liep af in oktober 2022, de kosten zouden boven de 6000 euro uit gaan komen voor ons, voor slechts 2 personen! Ik kreeg er een kramp van. Toen tipte iemand me een dynamisch contract te nemen, de prijs kan dan zelfs negatief worden. Ik ben het gaan berekenen en het leek me bijzonder gunstig, zelfs zonder zonnepanelen, want die hebben we niet. Ik kijk ’s middags naar de prijzen voor de volgende dag, we kijken hoe laat de vaatwasser aan kan. We doen hetzelfde met de wasmachine. Je leven er nog verder op aanpassen kan natuurlijk ook. Wij hebben de verwarming standaard vrij laag staan, de deuren binnen dicht, ’s avonds de gordijnen dicht.”

Ze vervolgt: “Begin van het jaar is er een overgangsperiode: vanaf 12 uur s middags kost stroom 7 cent tussen 12 en 4 uur. Vannacht was het 6 cent tussen 3 en 5 uur. In december draaien we bijna alles ’s nachts. Het voordeel vind ik de eigen regie: mensen ervaren een hogere kwaliteit van leven als ze meer het gevoel hebben de regie te hebben. Dat gevoel heb ik hiermee ook. Vooral omdat wat betreft energie vaak onduidelijk is wat er vanuit Den Haag op ons afkomt en wat dat voor ons persoonlijk betekent. Ik ben iemand die het leuk vindt de prijzen bij te houden en daarop in te spelen. Onze ervaring is goed, wij betalen de laagste prijs voor energie.” Zie het plaatje hierboven voor het verbruik van hun huishouden (geschakelde villa) in februari 2024.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek betaalde Nederland in januari 2024 voor één kWh gemiddeld 0,33 euro en voor een kuub gas 1,40 euro. Mijn vriendin betaalde die maand 0,29 en 1,12 euro. Ter vergelijk: ik betaal (per begin 2024) met een variabel contract voor stroom 0,27-0,28 euro per kWh en voor gas 1,32 euro per m3.

Een rijtje tips voor wie wil starten

Hier zijn enkele praktische tips als je overweegt over te stappen op een dynamisch energiecontract:

 1. Je moet een slimme meter hebben: die is essentieel om real-time inzicht te krijgen in je energieverbruik en de huidige energieprijzen. Zonder dit inzicht is het moeilijk om je verbruik aan te passen aan de fluctuerende tarieven.
 2. Maak gebruik van energiemanagement apps: er zijn diverse apps op de markt die je helpen het meeste uit je dynamische energiecontract te halen. Die informeren je over de beste tijden om energie te verbruiken of te besparen.
 3. Automatiseer je energieverbruik: overweeg het gebruik van slimme huishoudelijke apparaten of een energiebeheersysteem dat automatisch apparaten in- en uitschakelt op basis van de actuele energieprijzen. Zodat je zonder moeite kunt profiteren van lagere tarieven.
 4. Wees flexibel in je energieverbruik: probeer zware apparaten zoals wasmachines, drogers en vaatwassers te gebruiken tijdens uren met lagere energietarieven. Misschien moet je daarvoor wel wat huishoudelijke routines aanpassen!
 5. Zorg dat je op de hoogte bent van markttrends: houd de energiemarkt en prijstrends in de gaten, zodat je beter kunt anticiperen op prijsschommelingen. Dit kan je helpen met nóg strategischer energieverbruik.
 6. Overweeg investering in thuisbatterijen of zonnepanelen: als je de middelen hebt kunnen thuisbatterijen of zonnepanelen je helpen je energieonafhankelijkheid te vergroten en nog meer te besparen met je dynamische energiecontract.
 7. Lees je contract zorgvuldig: zorg ervoor dat je de voorwaarden van je dynamische energiecontract goed begrijpt, inclusief hoe de prijzen worden bepaald en of er limieten of extra kosten zijn verbonden aan het energieverbruik.
 8. Begin met een testperiode: als het mogelijk is, probeer dan eerst een dynamisch energiecontract voor een bepaalde periode uit om te zien of het bij je levensstijl past voordat je een langdurig commitment aangaat.

Met deze tips ben je beter voorbereid op de overstap naar een dynamisch energiecontract en optimaal profiteren van de voordelen.

De ANWB heeft ook een goed blog over dynamische energiecontracten.

Slim energieverbruik met een dynamisch contract

Denk je aan een dynamisch energiecontract? Mooi! Zo bespaar je niet alleen geld, maar help je ook het energienet te stabiliseren. Je hebt kunnen lezen dat het wel aandacht vraagt: prijzen checken en slim kiezen wanneer je energie gebruikt. Dit contract is bedoeld voor wie actief met energie aan de slag wil en openstaat voor nieuwe snufjes. Voor wie bereid en in staat is om zijn energieverbruik aan te passen aan de fluctuerende prijzen. Je benut niet alleen je energie slimmer, maar draagt ook bij aan een groenere wereld! Succes!

Verder lezen op Woontlekker:
Zo combineer je thuisbatterij en dynamisch energiecontract

Gas besparen? 5 tips

Je elektrische auto als thuisbatterij

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!