Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Eigenaar weet woning onvoldoende te verduurzamen [onderzoek]

Woning verduurzamen

29 mei 2023

Home » Blogs Woontlekker » Eigenaar weet woning onvoldoende te verduurzamen [onderzoek]

Er is veel onwetendheid over de mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Eigenaren van een woning weten hun woning vaak onvoldoende te verduurzamen. Ze weten veelal niet wat de voor- en nadelen zijn van alle duurzame systemen. Dit blijkt uit het onderzoek van Jaga Climate Designers. Over de resultaten van dit onderzoek en hoe je als woningbezitter de onwetendheid kan verhelpen, lees je in dit blog. 

Recent heeft Jaga Climate Designers samen met marktonderzoeksbureau Markteffect onderzoek gedaan onder duizend Nederlandse woningeigenaren. Hieruit blijkt dat bijna driekwart van de ondervraagden duurzaamheid bij het kopen van een woning belangrijk vindt. Echter blijkt ook dat bijna twee derde van de ondervraagden van veel duurzaamheidszaken niet voldoende verstand heeft. Twee resultaten die tegenstrijdig zijn!

Duurzaamheid bepalend

Duurzaamheid is een trend die in steeds meer huishoudens belangrijk is. Dit wordt bevestigd in het onderzoek van Jaga: bijna 75% van de ondervraagden geeft aan dit (erg) belangrijk te vinden bij de aanschaf van een woning. Daarnaast gaf ook een kleine 70% aan dat zij al verschillende duurzame oplossingen hebben toegepast in hun woning. De wil om te verduurzamen en er mee bezig zijn, blijkt dus sterk uit dit onderzoek. 

Naast het feit dat woningeigenaren steeds meer bezig zijn met verduurzamen ten gunste van het milieu, heeft verduurzamen ook nog andere voordelen. Zo kan de woningwaarde van je huis flink stijgen doordat je een gunstiger energielabel krijgt. Ook is de kans groter dat je jouw huis sneller verkoopt. Woontlekker schreef er een blog over. 

Veel onwetendheid bij woning verduurzamen

De paradox uit dit onderzoek is dat er veel interesse in duurzaamheid is, maar eigenlijk nog niet veel kennis over is. Zo blijkt uit het onderzoek dus dat tweederde van de ondervraagden het verschil niet weet tussen een warmteopwekker en een afgiftesysteem. Twee belangrijke termen als we het hebben over het verwarmen van de woning.

Heb jij een opfriscursus nodig wat betreft deze begrippen? Warmtepomp-tips.nl heeft een handige begrippenlijst! Het is overigens geen schande als je als consument het verschil niet weet, zeker gezien er steeds meer mogelijkheden en nieuwe ontwikkelingen zijn om je woning te verwarmen. 

Wat maakt het uit of je het verschil tussen de begrippen kent, vraag je je misschien af? Om hier antwoord op te geven moeten we kort te begrippen uitleggen:

  • Warmteopwekker: het apparaat dat jouw huis van warmte voorziet, bijvoorbeeld een warmtepomp of cv-ketel.
  • Afgiftesysteem: het systeem dat de warmte van de warmteopwekker ontvangt en via leidingen verspreid naar de afgiftepunten (bijvoorbeeld een radiator) in jouw woning. 

Het is belangrijk om het verschil te weten omdat niet alle warmteopwekkers goed aansluiten op alle afgiftesystemen. Met gewone radiatoren en een warmtepomp krijg je het bijna nooit lekker warm, en ben je wellicht onderaan de streep helemaal niet duurzaam bezig. 

Afstemming is belangrijk

Uit het voorbeeld hierboven blijkt dat zaken op elkaar moeten worden afgestemd als je je woning gaat verduurzamen. Dit gaat in veel gevallen van verduurzamen op. Een ander voorbeeld is dat het weinig zin heeft om een warmtepomp te nemen in een huis dat slecht geïsoleerd is. Je zit er waarschijnlijk niet warm bij, en je energierekening zal heel hoog worden!

Verduurzamingsplan als oplossing

Als je je woning gaat verduurzamen is het handig om een plan te hebben. Wat kan je allemaal verbeteren aan je woning? Wat is de eerste stap in het verduurzamingsproces? Hoe betaal ik dit allemaal? Dit zijn waarschijnlijk vragen waar jij als woningeigenaar ook mee zit.

Deze vragen leer jij zelf beantwoorden in de cursus Verduurzamingsplan voor je wonin. die Woontlekker heeft ontwikkeld. Op internet is veel informatie te vinden, maar jij leert deze informatie toe te passen op jouw situatie. Het resultaat van de kennis die je op doet? Aan het eind van de cursus heb je een verduurzamingsplan (waarin alles op elkaar is afgestemd) om jouw woning succesvol te verduurzamen!

Andere interessante blogs…

Woontlekker op beurs Eigen Huis

Woontlekker op beurs Eigen Huis

Wil je je woning verbouwen en verduurzamen? Dan is het een goed idee om de beurs Eigen Huis te bezoeken! Win gratis kaarten!

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!