Een warme douche is heerlijk, maar kost een hoop energie. Ook al is je tijd in de douche maar kort duur, water opwarmen kost nogal was. En dat is energie die uiteindelijk via je doucheputje verdwijnt. Deze energie kan worden teruggewonnen met een douchewarmtewisselaar (wtw). Heb je een goed douche-wtw systeem? Dan kan het rendement wel 70% zijn. Benieuwd? We leggen je in dit blog de mogelijkheden uit.
Wat is een douche-wtw?
Een douche-wtw is een systeem dat met de warmte van je gebruikte douchewater koud water opwarmt. Het idee is dat het warme water via een warmtewisselaar langs het koude water stroomt om het op deze manier op te warmen. Het wordt dus niet vermengd met het nieuwe water. Het water is dan waarschijnlijk nog niet warm genoeg, maar het kost op deze manier minder energie om het nieuwe douchewater op de gewenste temperatuur te krijgen.
Dit systeem is er in verschillende uitvoeringen: bijvoorbeeld in de afvoerpijp of in de goot van de douche. De hoeveelheid energie die je kan terugwinnen verschilt per systeem. Net een nieuwe badkamer en wil je de boel niet openbreken? Er zijn ook systemen die geen grote verbouwing nodig hebben!
Warmte terugwinnen gebeurt niet alleen met water maar ook met lucht in de woning. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan dit blog met uitlegvideo van Woontlekker!
Verschillende soorten warmte terugwinning
Er zijn verschillende soorten systemen om de warmte van je douchewater terug te winnen:
- Douchepijp-wtw. Het systeem is een lange dubbelwandige buis met een buis erin. In de binnenste buis stroomt het warme afvoerwater dat het nieuwe water wat in de buis eromheen zit verwarmt. Bij deze optie is de energiebesparing het hoogst en zijn de verbouwkosten over het algemeen het laagst. Deze optie is echter alleen mogelijk als je badkamer zich niet op de begane grond bevindt.
- Douche-wtw met opvoerpomp. Dit systeem werkt bijna hetzelfde als de douchepijp-wtw behalve dat een pomp het afvoerwater eerst omhoog pompt. Het rendement is bijna hetzelfde, alleen verbruikt de pomp natuurlijk wel stroom. Dit systeem is wel geschikt voor badkamers op de begane grond.
- Douchegoot-wtw. In dit systeem wordt het warme water opgevangen in een opvangbak in de douchegoot. Hierin zit een warmtewisselaar die de warmte uit het warme water onttrekt en hiermee het koude water op de douchemengkraan voorverwarmt. Als je op de begane grond of in een appartement woont, is dit een goed alternatief voor de douchepijp-wtw. Deze installatie zorgt waarschijnlijk wel voor de nodige verbouwing.
- Douchebak-wtw. Dit systeem is vrijwel hetzelfde als de douchegoot-wtw. Het verschil is echter dat de warmtewisselaar zich in de douchebak bevindt en niet in de goot. Voordeel is dat deze installatie over het algemeen iets goedkoper is dan de douchegoot.
- Losse douche-wtw. Geen zin in een verbouwing? Er bestaan ook losse douche-wtw’s. Dit is een vlakke plaat die je op de douchevloer legt en aansluit op de mengkraam van je douche.
- MEED. Dit staat voor Multifunctionele Energie-Efficiënte Douchecabine. Dit systeem gaat verder dan een warmtewisselaar: de douchecabine is volledig afgesloten om zo maximaal rendement te behalen. Er gaat namelijk al warmte verloren voordat het water het putje bereikt. Door de cabine volledig af te sluiten kan deze warmte worden opgevangen en zo kan er nog meer warmte worden teruggewonnen. Op de website van MEED vind je meer informatie.
Rendement van een douche-wtw systeem
Hoeveel geld je per jaar bespaart is erg afhankelijk van het systeem en natuurlijk ook van de energieprijzen. Hoe meer energie je bespaart, bijvoorbeeld met een MEED of douchepijp-wtw, hoe meer geld je bespaart (zeker bij hoge energieprijzen). De besparing van een losse douche-wtw, welke het minst bespaart van de opties, is toch al snel 45m3 per jaar.
Heb je een groot gezin dat allemaal achter elkaar doucht of hou je zelf van lang douchen? Dan bespaar je meer omdat het wtw-systeem ook een kleine opwarmtijd heeft. Als je altijd maar een minuut doucht zal een dergelijk systeem weinig zin hebben. Heb je een heerlijke regendouche? Ook dan kan je meer besparen dan bij een normale douche.
Twijfel je of je het geld eruit haalt? De meeste systemen gaan gemiddeld zo’n dertig jaar mee. Je haalt, als je langer dan een paar minuten doucht, sowieso het geld eruit.