Ben je eigenaar van een woning of appartement en heb je nog geen zonnepanelen? Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kun je het geleende bedrag nu 100% gebruiken voor zonnepanelen. Dat kon tot maximaal 75% en samen met een andere duurzame maatregel. Daarnaast gaat het minimum bedrag omlaag naar 1.000 euro en kun je over een langere looptijd aflossen. Met deze wijzigingen van de Energiebespaarlening hoopt de overheid je verder te stimuleren te verduurzamen.
Het volledige leenbedrag van het Warmtefonds voor zonnepanelen gebruiken kan vanaf 1 juni 2022 tegen een aantrekkelijke rente en zonder verborgen kosten. Steeds meer woningeigenaren zoeken na isolatie nog aanvullende financiering voor zonnepanelen. Die aanschaffen via de Energiebespaarlening is een populaire maatregel voor woningen of appartementencomplexen die voldoende zijn geïsoleerd. Ook VvE’s kunnen hier gebruik van maken.
Leenbedrag van 2.500 naar 1.000 eu
Om de toegankelijkheid verder te vergroten is het minimale leenbedrag voor de Energiebespaarlening van 2.500 euro naar 1.000 euro verlaagd. Daarnaast krijgen aanvragers meer vrijheid bij het kiezen van de looptijd van de lening. Eerder dit jaar werd al de maximale leeftijd opgeheven; de Energiebespaarlening is nu ook aan te vragen als je 75 jaar of ouder bent.
Energiebespaarlening naar 0%
Het Warmtefonds wil zoveel mogelijk mensen in staat stellen de verduurzaming van hun woning te financieren. Het fonds streeft ernaar om woningeigenaren met een laag inkomen vanaf dit najaar een lening tegen 0% rente aan te bieden. Hopelijk wordt dan ook financiering voor woningeigenaren zonder leenruimte mogelijk. Eind 2022 hoopt het fonds de VvE Energiebespaarlening open te stellen voor kleine VvE’s met minder dan acht woningen, de huidige ondergrens.
Sluit aanschaf goed aan bij plannen straks?
Overigens, voor de kritische verduurzamer…. De uitbreiding van de financiering door het Warmtefonds ten gunste van zonnepanelen kan een nadeel hebben. Want wel zonnepanelen aanschaffen maar geen energie besparen is niet verduurzamen. Dit kan in de toekomst tot spijt leiden als bijvoorbeeld het dak niet geïsoleerd kan worden omdat er net zonnepanelen op gelegd zijn.
Dus zeker iets om rekening mee te houden. Bekijk goed of deze aanschaf logisch aansluit bij de stappen die je (nog) wilt zetten om je woning te verduurzamen!
Over het Warmtefonds
Het Nationaal Warmtefonds biedt verantwoorde en betaalbare financiering voor de verduurzaming van huizen en gebouwen van eigenaar-bewoners, Verenigingen van Eigenaars en scholen. Het Warmtefonds is opgericht in 2013 (toen als Nationaal Energiebespaarfonds) en opereert in opdracht van de Rijksoverheid.