Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Energiebesparingstips voor thuiswerkers

30 maart 2020

Home » Blogs Woontlekker » Energiebesparingstips voor thuiswerkers

Wat doet al dat thuis werken (en leren) met je energierekening? Vanwege het coronavirus werken veel mensen thuis, jij ook? Dat heeft voordelen, maar een belangrijk nadeel is er ook. Doordat jij en mogelijk andere gezinsleden veel meer thuis zijn, stijgt je energieverbruik. Slim omgaan met gas en elektra, je denkt er misschien nu niet aan, maar je voorkomt er veel extra kosten mee. In dit blog geef ik een aantal energiebesparingstips voor thuiswerkers. Tip: kun je met je werkgever afspraken maken een deel van de kosten vergoed te krijgen?

In Nederland werkt normaal gesproken ongeveer twintig procent van de beroepsbevolking met enige regelmaat thuis. Daarmee is ons land internationaal koploper. Door de coronacrisis ligt dat percentage nu een stuk hoger. Wat doet al dat thuis werken (en leren) met onze energierekening? In deze tijd wordt gemiddeld per persoon dertig tot veertig procent méér energie verbruikt. Dat kost een gezin maandelijks al snel veertig tot vijftig euro, uitgaande van de gemiddelde jaarlijkse energierekening voor huishoudens in 2020 van 1574 euro (cijfer: CBS).

Volgens de meest optimistische voorspellingen duurt de crisis nog zeker twee maanden. Vanaf de introductie van de maatregelen tot 1 juni ben je dus al gauw meer dan 150 euro kwijt. Dat bedrag kan hoger uitvallen als de crisis langer duurt. Niemand weet precies hoe lang de maatregelen van kracht blijven. En ook niet of ze straks definitief voorbij zijn. Daarom is het handig om wat energiebesparingstips voor thuiswerkers te geven. Voor als je langer thuis moet blijven werken, of niet. De tips zijn in ieder geval mooi meegenomen om energie te besparen.

Ontlucht de radiator

Slim omgaan met energie is altijd goed. Maar nu worden we min of meer gedwongen om extra kritisch te letten om wat we verbruiken. Dat begint wat mij betreft met de verwarming, omdat je daarmee het snelst kosten uitspaart. Door de thermostaat in deze periode een graadje lager te zetten, bespaar je zo’n zeven procent. Trek een warme trui aan en zet de verwarming overdag op achttien of negentien graden. ’s Avonds is twintig graden een lekkere temperatuur. ’s Nachts is vijftien graden meer dan genoeg.

Veel hogere energierekening tijdens coronacrisis? Niet nodig!

Kijk ook kritisch naar de werking van de radiatoren. Als een radiator borrelt of andere geluiden maakt, zit er lucht in de leidingen. Dit zorgt ervoor dat je verwarming niet goed werkt en dat is erg energieverspillend. Door je radiator te ontluchten, los je dit probleem op. Hier zie je hoe je dit klusje aanpakt.

energiebesparingstips thuiswerken

Lucht je huis

En wist je dat koude en droge lucht beter te verwarmen is? Door elke dag vijftien minuten enkele ramen open te zetten (wel met de verwarming uit), haal je de koude en droge lucht in huis. Dit scheelt al snel vijf tot zes kuub gas per jaar. Voorkom ook zoveel mogelijk de tocht in huis. Haal de post snel uit de brievenbus en plaats een brievenbusklep of tochtborstel. Sluit de deur van de huiskamer naar de gang. Plaats deurdrangers op deuren die regelmatig open blijven staan. Dat geldt natuurlijk ook voor buitendeuren. Een mooi klusje voor mensen die door de coronacrisis lange tijd thuis spenderen! Wil je meer besparingstips, kijk dan ook eens op Klimaatexpert.nl, bij NLe, of bij Milieu Centraal.

Je werkgever draagt bij?

Er is in diverse cao’s het een en ander geregeld over thuiswerken en de vergoeding om de juiste middelen aan te schaffen (die vergoeding is in veel gevallen belastingvrij!). De rechten en plichten rond de aanspraak van werknemers op thuiswerken zijn geregeld in de Wet flexibel werken, die sinds 1 januari 2016 van kracht is. Je werkgever blijft verantwoordelijk voor de thuiswerkplek en moet dus ook zorgen dat je beschikt over (bijvoorbeeld) een ergonomische stoel, zodat je tijdens je werk geen RSI kan oplopen.

Leg de afspraken over thuis werken vast in een overeenkomst

In de cao’s is voor zover mij bekend niets vastgelegd over compensatie van de energiekosten. Uiteraard kun je hier onderhands een regeling voor treffen. Veel werkgevers en werknemers leggen hun afspraken vast in een thuiswerkovereenkomst, daarin kun je ook iets afspreken over de energiekosten. Natuurlijk is het ieders eigen keuze om deze kosten op de werkgever te verhalen. Veel bedrijven maken een moeilijke en onzekere tijd door. Uiteindelijk gaat het erom dat de organisatie waarvoor je werkt deze crisis overleeft en jij je baan behoudt. Misschien vind je het niet zo kies nu over vergoeding van energiekosten te beginnen. Ik wil het hier toch benoemen.

Zo kun je als thuiswerker besparen

Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om de kosten eigenhandig te verlagen. Niet alleen door te besparen op de stookkosten, maar ook op de kosten van stroom. Hier volgen daarom enkele energiebesparingstips voor thuiswerkers; Haal de stekker ’s nachts uit de modem. Zet de printer uit als je deze niet gebruikt. Probeer je werk te clusteren. Werk al je beeldschermwerk stelselmatig af, zet je laptop uit en werk dan een aantal telefoontjes af!

Beschik je over een laptop én een desktop? Een laptop gaat zuiniger met de energie om, dus verbruikt minder. En haal de stekker uit het stopcontact als je klaar bent met werken, op stand-by verspil je energie.

En: zit je op de zolder, de logeerkamer of in de woonkamer? In alle gevallen geldt: laat zoveel mogelijk licht op je werkplek vallen, dan hoeft de lamp minder lang aan. Kun je je werkplek naar het raam verschuiven?

energiebesparingstips thuiswerken

Tip voor de koukleum

En ben je een koukleum, zoals ik? Een extra trui of vest aantrekken kun je zelf bedenken natuurlijk. Maar wat te denken van koude voeten? Ik heb de gouden tip: wissel staand en zittend werk af. Je hebt thuis vermoedelijk geen hoog-laag bureau. Maar de vele online meetings die je nu hebt, kun je prima staand doen, is nog gezonder ook! Stapel wat woordenboeken op elkaar en zet je laptop er op. Het voorkomt koude voeten (en meer kwalen trouwens).

Mijn partner gebruikt dagelijks een zit-sta verhoger en is er erg enthousiast over, zie de foto hierboven. Voor mij timmerde hij een opzettafeltje dat ik gebruik tijdens vergaderingen. Dat bevalt uitstekend, want typen – wat ik heel veel doe – vind ik staand niet te doen.

Meer dan alleen energiebesparingstips voor thuiswerkers

Heb je nu tijd om de achterstallige klusjes in je huis aan te pakken, zoals de deurdrangers en brievenbusklep of tochtborstel? Of wat dacht je van het vervangen van je oude gloeilampen door led lampen en het aanbrengen van tochtstrips in de kozijnen? Je kunt dat helemaal zelf doen. Lees meer hierover in de blogs op Woontlekker:

Overschakelen op led-lampen is goed voor milieu en portemonnee

Lekkere bespaartip: tochtstrips in raamkozijnen

Andere interessante blogs…