Energiek Alphen is een club met vrijwilligers die zich inzetten voor de verduurzaming van de gemeente Alphen aan den Rijn. De coöperatie richt zich sinds 2014 op energiebesparing en opwekken van duurzame energie. Ik sprak in mijn podcast SPREX met drie bestuursleden die vertellen over de groei van hun organisatie, hun professionalisering en de projecten en plannen voor de toekomst. Vrijwillig klinkt misschien als hobby, maar niets is minder waar. Deze actieve vereniging is zeer professioneel en wordt gezien en gehoord in de gemeente. Een inspiratiebron voor andere energiecoöperaties in ons land!
Hier lees je waarover Woontlekker-blogger Saskia sprak met voorzitter Erik de Ruiter, secretaris Wim van Aken en algemeen bestuurslid Frank van Oudenhove.
Projecten en initiatieven van Energiek Alphen
Een groot indrukwekkend project van de coöperatie is het zonnepark met 2.150 panelen, dat in 2019 werd geopend. Dit was destijds het grootste zonnepark in Zuid-Holland. Daarnaast geven ze energiebesparingsadviezen aan inwoners van Alphen aan den Rijn. Sinds 2020 hebben ze al ruim 1.600 adviezen verstrekt. Dit wordt gedaan door energiecoaches: getrainde vrijwilligers die bij bewoners langsgaan om advies te geven over energiebesparing.
Erik de Ruijter vertelt over hun visiedocument met een actieprogramma dat zich richt op diverse projecten zoals energieadvies, warmtescans, de ontwikkeling van zonnevelden, en samenwerking met lokale woningcorporaties. Een van de speerpunten is het ontzorgen van bewoners bij het verduurzamen van hun woningen door hen te helpen met advies en het vinden van lokale bedrijven voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen. “En in de aanleg van zonnevelden kunnen de inwoners participeren door zonnepanelen te kopen. Daarnaast organiseren we twee keer per jaar een energie-bespaarmarkt in verschillende wijken. Bewoners kunnen dan kennismaken met energiebesparende producten en diensten, en advies krijgen over hoe ze hun energieverbruik kunnen verminderen.”
En afgesloten convenant met de gemeente legt de basis voor een langdurige samenwerking tussen de coöperatie en de gemeente, met als doel om samen projecten op het gebied van energiebesparing en duurzame energieopwekking uit te voeren. Wim van Aken legt uit hoe dat verloopt. “We zijn momenteel in de voorbereidende fase van het convenant, dat onder andere gaat over energiebesparingsactiviteiten, energieopwekking, opslag en delen van energie. Wij hebben een actieve rol om de gemeente gevraagd en ongevraagd advies te geven.”
De podcast luisteren?
Hier kun je direct het gesprek met Erik, Wim en Frank beluisteren:
Impact Energiek Alphen op de lokale economie
Frank van Oudenhove benadrukt dat de coöperatie altijd inzet op lokale ondernemers te betrekken bij hun projecten. Dit zorgt niet alleen voor lokale werkgelegenheid, maar helpt ook bij het creëren van draagvlak onder de bewoners. “Wij streven er altijd naar om onafhankelijk en transparant te blijven in onze advisering, zodat bewoners zelf de beste keuzes kunnen maken voor hun situatie.”
Vooruitblik: nog meer zonnepanelen
Energiek Alphen is betrokken bij grootschalige duurzame opwekprojecten, zoals zonnevelden en industrieterreinen met eigen elektriciteitsnetwerken. Een mooi voorbeeld is het ITC-terrein tussen Boskoop en Hazerswoude-Dorp, waar plannen zijn voor een zonneweide en mogelijk windmolens. Daarnaast blijft de coöperatie zich richten op daken van gemeentelijke gebouwen, onderwijsinstellingen en zorginstellingen voor de plaatsing van zonnepanelen. Ook communicatie gericht op gedragsverandering van bewoners is een speerpunt dat nadrukkelijk een plek heeft in hun plannen.
Oproep aan de inwoners van Alphen
Energiek Alphen roept de bewoners van Alphen aan den Rijn op om zich aan te sluiten bij hun coöperatie. Het lidmaatschap is gratis en iedereen die duurzaamheidsambities heeft, is welkom. Ze streven ernaar om een energiegemeenschap te worden waar iedereen zijn steentje bijdraagt aan een duurzame toekomst. En de coöperatie wil graag inclusiever worden en zoekt actief naar mensen met diverse achtergronden, vrouwen en jongeren om zich aan te sluiten. Ze hopen hiermee een breder draagvlak te creëren en meer mensen te betrekken bij hun initiatieven.
Naar een een volledig energieneutrale gemeente
Het gesprek met Erik, Wim en Frank laat zien (of horen eigenlijk!) hoe belangrijk lokale initiatieven zijn voor de energietransitie. De toekomstplannen omvatten het verder uitbreiden van de projecten, het versterken van de samenwerking met de gemeente en andere lokale partners en het blijven stimuleren van energiebewustzijn onder de inwoners. Het ultieme doel van Energiek Alphen is een volledig energieneutraal Alphen aan den Rijn te realiseren en een model te worden voor andere gemeenten in Nederland.
Wil je meer weten over de projecten van Energiek Alphen of zelf er aan bijdragen? Luister dan naar de podcast en bezoek de website van Energiek Alphen voor meer informatie.
Over de podcast SPREX
SPREX is de podcast waarin Woontlekker-blogger Saskia de Jong praat met experts over impact. Mensen met járen ervaring of young professionals die elke dag het beste geven om zichzelf en de wereld te verbeteren. SPREX zoekt naar het detailverhaal, dat ene punt, de ultieme tip. Verwacht verrassende gesprekken over ondernemen, groeien en marketing, met concrete ideeën en inzichten om zelf impact te maken. Saskia deelt in de podcast ook haar mening, advies en tips. Ook te beluisteren op Spotify en bij Apple.
Saskia sprak in de SPREX podcast ook met architect Peter Brouwer die een warm pleidooi voor biobased bouwen hield. Inspirerende uitleg met sprekend perspectief hoe de woningbouw zich ontwikkelt. Als consument heb je straks een veel prettiger huis dat grotendeels in de fabriek gebouwd zal zijn. Biobased bouwen gaat veel positieve impact geven, maar er is nog koudwatervrees bij de bouwers en de producenten. Hier vind je de blog, met link naar de podcast.
Foto cover met dank aan Wienerberger