Het jaar 2024 luidt grote veranderingen in voor het energielabel: het heeft nu een sleutelrol bij de financiering van duurzaam kopen en verbouwen. Hoe energiezuinig je huis is geeft het label aan en dit heeft nu directe invloed op de financieringsmogelijkheden. Want sinds dit jaar is er extra hypotheekruimte als je duurzame plannen hebt voor je huidige of nieuwe huis. Deze nieuwe rol van het energielabel moet een positieve stimulans geven aan de verduurzaming in ons land. Woontlekker zet het uiteen in dit blog, aan het eind wacht een waardevolle download-tip op je!
Ben jij op zoek naar een ander huis en speur je Funda af? Dan kijk je ongetwijfeld naar het energielabel dat erbij hoort en of en welke isolatiemaatregelen zijn genomen. Dit doen velen met jou. Of wil je helemaal nog niet weg en je huidige woning juist verduurzamen? Kan een slim plan zijn! Gezien de stijgende energieprijzen en aandacht voor duurzaamheid wegen potentiële kopers het energielabel van een woning steeds meer mee. Een huis met een beter label wordt dus aantrekkelijker voor zowel kopers als verkopers, en dit heeft steeds meer invloed op hun keuzes. De koppeling van het label aan financieringsmogelijkheden geeft het energielabel nu een sleutelrol bij de verduurzaming van financiering.
Over dat je extra kunt lenen om een duurzaam huis te kopen of verbouwen schreven wij ook een blog.
Energielabel accurater door nieuwe bepalingsmethode
Het label is al sinds 2008 bekend, maar vanaf 2024 heeft het een veel grotere rol. Het geeft de energie-efficiëntie van de woning weer en was voorheen vooral een indicator zonder veel directe consequenties. Dit vernieuwde energielabel verving in 2021 het oude. Er is nu een bepalingsmethode (NTA 8800) die kijkt naar het totaal van primaire fossiele brandstof dat een woning gebruikt voor verwarming, warm tapwater, koeling en ventilatie. Deze aanpak geeft een accurater label dan het oude was. Dit maakt een bezoek van een energie-adviseur verplicht en dus de kosten voor het aanvragen hoger, want zelf online aanvragen kon al niet meer.
Met de aangescherpte focus op duurzaamheid en energiebesparing is het energielabel vanaf 2024 een factor van betekenis voor zowel de waardebepaling van woningen, als voor de financiering ervan. De verschuiving in de betekenis van het energielabel heeft drie belangrijke effecten:
1. Financieringsmogelijkheden
Als je een woning hebt of gaat kopen met een hoger energielabel, dan kom je in aanmerking voor gunstiger financieringsvoorwaarden. Dit betekent dat je dan mogelijk toegang hebt tot aantrekkelijker hypotheekvoorwaarden, zoals lagere rentetarieven of extra leenmogelijkheden om te verduurzamen. Dit kan jou als woningeigenaar stimuleren om te investeren in energiebesparende maatregelen. Het kan ook betekenen dat een energiezuinige woning een haalbare aankoop wordt.
Afhankelijk van het energielabel van de woning kun je nu een hogere maximale hypotheek krijgen voor de aankoop, tot €50.000. Je kunt ook meer lenen voor het verbeteren van je huis, tot €20.000. Deze extra leenruimte kun je gebruiken voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie, of de aanschaf van zonnepanelen.
Je gewone hypotheek en het extra hypotheekbedrag voor energiebesparende investeringen mogen samen maximaal 106% van de woningwaarde zijn.
2. Waarde van de woning
Een goed energielabel verhoogt de waarde van je woning. Dit komt doordat een hoger label vaak samenhangt met lagere energiekosten en betere isolatie. Dit effect was al bekend, maar het wordt nu ook steeds meer erkend. Mensen die op zoek zijn naar een ander huis wegen het label steeds vaker mee bij de aankoop. Dit heeft ook effect op:
3. Invloed op de woningmarkt
Door de gestegen energieprijzen kijken kopers kritischer naar het energielabel van een woning. Het energielabel heeft daardoor een steeds grotere invloed op de keuzes van kopers en verkopers. Een huis met een beter energielabel wordt er aantrekkelijker door, voor kopers én verkopers.
Deze nieuwe rol van het energielabel moet een positieve stimulans geven aan de verduurzaming. Het label heeft een sleutelrol gekregen.
Leestip: https://www.nibud.nl/nieuws/energielabel-vanaf-2024-bepalend-voor-hoogte-maximale-hypotheek/
Extra hypotheekruimte voor duurzaamheid
Woontlekker maakte een overzichtelijk plaatje van de financieringsmogelijkheden bij duurzame koop en verbouwen:
Meer over hoe het energielabel jou helpt bij duurzaam kopen en verbouwen
In het e-book van Woontlekker ‘Zo financier je het verduurzamen van je woning’ vind je gedetailleerde informatie over alle regelwijzigingen, richtlijnen en subsidies die per 2024 van kracht zijn ten aanzien van verduurzaming. Daarnaast biedt het een overzicht van nieuwe en bestaande subsidieregelingen om je een completer beeld te geven. Ontdek welke (financiële) hulp je krijgt voor jouw duurzame woning!