Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Energielabel maakt energiebesparing meetbaar

energielabel woontlekker

20 juni 2016

Home » Blogs Woontlekker » Energielabel maakt energiebesparing meetbaar
Sinds 1 januari 2015 moet iedereen bij verkoop of verhuur van een woning een energielabel overhandigen. Het label geeft aan hoe zuinig je woning is. Het maakt in een oogopslag duidelijk hoe je woning presteert in verhouding tot een vergelijkbare standaardwoning. De overheid wil je met het energielabel uitdagen de energieprestatie van je woning te verbeteren. Door bijvoorbeeld betere isolatie, isolerende beglazing, of een energiezuiniger verwarmingsinstallatie. In deze blog vertelt gastblogger Hans Zwiep hoe het energielabel energiebesparing meetbaar maakt. Hans ZwiepWillen wij samen komen tot een energieneutrale woonomgeving, dan moet er nog heel veel gebeuren, maar of iedereen zich daarvan bewust is? Ik denk het niet, maar er wordt hard aan gewerkt. Er wordt steeds meer aandacht gegeven aan energiezuinige verwarming en beperking van het energieverbruik. Met campagnes probeert de overheid ons te informeren en stimuleren. Een van de middelen die daarvoor ingezet worden is het energielabel bestaande bouw. We kennen het fenomeen energielabel ook uit de witgoedindustrie. Een apparaat met label A is een energiezuinig apparaat terwijl label G duidt op een hoger energieverbruik van vergelijkbare apparaten. Bij woningen is het precies zo. Heeft jouw woning een G label, dan verbruik je veel energie. Heb je label A label dan is je huis energiezuiniger. Hoewel voor iedereen duidelijk zal zijn, dat A beter is dan G , wil dat niet zeggen dat je A label woning minder energie verbruikt dan de woning van de buurman die een B label heeft. Het label geeft een beeld van het energieverbruik van jouw type woning. Heb je een hoekwoning in een appartementencomplex, dan is daar rekening mee gehouden in de waardering van de woning.

Rekentool energielabel

Heb je een kleine compacte woning, dus verhoudingsgewijs veel vloer en weinig gevel?  Of bijvoorbeeld een tussenwoning in een appartementencomplex? Dan heb je relatief weinig warmteverlies via de gevel. Al deze invloeden zijn te berekenen, maar dat is best ingewikkeld. De overheid heeft een rekentool ontwikkeld voor het energielabel. Daarmee kan iedere woningeigenaar met een vrij beperkte invoer zelf zijn energielabel berekenen. Op basis van de woninggegevens die vastgelegd zijn bij het Kadaster, is bekend over wat voor woning het gaat: vrijstaand of flat, bouwjaar en gebruiksoppervlakte. Voor ieder type woning  zijn er standaard berekeningen gemaakt. Met dit rekenpakket wordt je woning aan de hand van 10 kenmerken doorgerekend. Het gaat om het bouwjaar en type woning, over het vloeroppervlak, of je extra isolatie hebt aangebracht en hoe oud je verwarmingsinstallatie is. Misschien heb je PV-panelen of een zonneboiler. Met deze 10 belangrijkste woningkenmerken wordt het energielabel van je woning berekend. Iedere woningeigenaar heeft in 2015 voor zijn of haar woning een voorlopig energielabel thuisgestuurd gekregen. Hierin heeft de overheid op basis van het bouwjaar en het type woning een inschatting gemaakt van het verwachte energielabel van je woning. Heb je na de bouw je CV-ketel vervangen of dubbelglas geplaatst, dan kan dat van invloed zijn op het label van je woning. Je moet dat zelf controleren!

Controleer de gegevens van je woning

Door met je DigiD in te loggen op http://www.energielabelvoorwoningen.nl/ krijg je de voor jouw woning verwachte gegevens en het daarbij behorende label. Door de gegevens van je woning te controleren en eventueel aangebrachte verbeteringen aan te geven, kun je jouw energielabel berekenen. Heb je wijzigingen in de ingevoerde gegevens aangebracht, dan vraagt het programma om deze wijzigingen te bewijzen. Dit doe je door het toevoegen van foto’s, technische gegevens en/of facturen, waaruit blijkt dat de opgegeven verbetering daadwerkelijk zijn aangebracht. Nadat je deze gegevens hebt geüpload, kun je een specialist –  een erkend deskundige energielabel woningbouw – je aanvraag laten valideren. Als je alle benodigde gegevens correct hebt ingediend, heb je met 1 a 2 dagen je definitieve label in de mail.

Ga aan het werk met het energielabel

Ook al ga je je woning nu niet verkopen, je kunt het label gebruiken om de energiebesparing van je woning meetbaar te maken. Ga je in de toekomst je huis wél verkopen, dan kun je er een beter label bij overhandigen. Dit kan van invloed zijn op de waarde van je woning. Wat dus van belang is, is dat je met dat label aan het werk gaat. Aan het werk om de energieprestatie van je woning te verbeteren. Verbeteren door betere isolatie aan te brengen, isolerende beglazing aan te brengen of een energiezuiniger verwarmingsinstallatie aan te laten leggen. Als erkend energiedeskundige help ik je daar graag mee. Hans Zwiep, Hans@Bouw5D.com, (06) 42 05 51 26

Vorig jaar verschenen blogs over het energielabel

Mitsen en maren van energielabel. Energielabel verplicht bij verkoop en verhuur woningen.

Andere interessante blogs…