Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Energieneutraal wonen in je eigen experiment

energieneutraal wonen HoTT J. Lichtenberg

7 april 2017

Home » Blogs Woontlekker » Energieneutraal wonen in je eigen experiment

Woontlekker nam een kijkje in het energieleverende huis van Jos Lichtenberg in Brabant. Dit is dus nóg beter dan energieneutraal wonen, omdat hij dus eigenlijk energie negatief woont (op de goede manier!) Zijn HoTT – House of Tomorrow Today – begon als een experiment. Bijna 20 bedrijven deden er aan mee duurzame producten (door) te ontwikkelen voor woningen die geen energie vragen, maar leveren. Nu woont Jos er met zijn vrouw Karin heel comfortabel én energieneutraal. Het experiment is geslaagd!

Innoveren en ontwikkelen begint in je hoofd en op papier, maar een idee moet zich bewijzen in de praktijk. Jos Lichtenberg – tot voor kort hoogleraar Productontwikkeling aan de TU in Eindhoven –  is eigenlijk zijn hele carriėre al bezig met energiezuinigheid. Een echt bouwproject kwam als geroepen om zijn opgebouwde kennis en ervaring samen met de expertise van anderen toe te passen in een echte woning die helemaal op de toekomst is voorbereid: zijn eigen huis.

Toen hij enkele jaren geleden het plan opvatte een ultiem energiezuinig huis te bouwen waren er veel bedrijven die graag mee wilden doen, vertelt Jos. Het huis dat hij in Sterksel heeft gerealiseerd is nu zelfs energieleverend, dus ze hebben energie over. Dat komt omdat er veel meer zonnepanelen op liggen dan op de gemiddelde woning. Hij kan er zelfs de elektrische auto mee rijden.

Twee principes HoTT-woning

De ontwikkeling van zijn huis baseerde hij op 2 principes:

  • Active house – dat is een duurzaamheidsvisie die uitgaat van gezondheid en comfort van wonen. Op basis waarvan je een energiezuinig huis maakt waarin je comfortabel leeft met een positief effect op het klimaat.
  • Slimbouwen – dat is een nieuwe manier van bouwen, Jos is er de initiatiefnemer van. Het is een vernieuwende aanpak van bouwen die een efficiënter, economischer en minder milieubelastend proces oplevert. Vooral interessant voor de bouw- en installatiesector zelf. Hier lees je meer.

Licht komt overal vandaan

Ik was er in het vroege voorjaar op een wat grauwe dag. Wat mij erg opviel is dat het licht overal vandaan komt. Aan alle kanten zijn grote raampartijen, maar er komt ook enorm veel licht van boven door grote dakramen. Die zijn geautomatiseerd te bedienen met een daglichtsysteem. Handig! Dakramen zijn er ook boven het aanrecht. De woning is duidelijk ontworpen met veel aandacht voor het binnenklimaat.

In het filmpje vertelt Jos ook over de onzichtbare aorta die door het huis loopt, waarin een flexibel leidingsysteem ligt. Dit is een belangrijk uitgangspunt van slimbouwen: installatietechniek wordt letterlijk losgekoppeld en krijgt een eigen plek in het proces en in de woning. Met een boel voordelen.

Jos Lichtenberg is net afgezwaaid als hoogleraar productontwikkeling aan de TU/e. Vernieuwen en innoveren is een tweede natuur van hem. Hij bruist van de energie bedrijven te helpen van gebaande paden af te gaan en tot vernieuwing te komen. Met zijn eigen huis in Sterksel als experiment lijkt dat prima gelukt!

Tip: eens ervaren hoe het slaapt in deze energieleverende woning? Zijn vrouw Karin begint een b&b!

Meer over energieneutraal wonen

Energie terugleveren zoals in het huis van Jos is een knappe prestatie. Een prestatie die voor veel woningen niet is weggelegd. Toch kan je je best doen om energieneutraal te wonen. Of in ieder geval in de buurt te komen. Op Woontlekker proberen we je hierover te informeren en inspireren. Zowel in de vorm van blogs als gratis downloads. Benieuwd naar de e-books? Kijk dan op onze Gratis pagina. Geen fan van lezen? Op ons Youtube-kanaal en op ons Instagram-account vind je filmpjes. Volg ons als jij als eerst op de hoogte wil zijn van nieuwe en relevante blogs!

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!