Wil je een warmtepomp in huis dan weet je waarschijnlijk dat je een (energie)bron voor je warmtepomp nodig hebt. Energie wordt over het algemeen uit de bodem, het water of de lucht gehaald. Er zijn verschillende installaties om deze energie te winnen en zo je warmtepomp van warmte voorzien. Bijvoorbeeld via je schutting in de tuin! Benieuwd of dit wat voor jou is of ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.
Een (hybride) warmtepomp verwarmt je woning en het tapwater. Die warmte moet natuurlijk wel ergens vandaan komen. De energie van de meeste (hybride) warmtepompen komt uit de bodem of uit de lucht. Warmte wordt uit de grond gehaald met bijvoorbeeld heipalen of een buis die de grond in gaat. Of uit de lucht door bijvoorbeeld PVT-systemen die opwarmen doordat de zon erop schijnt. Er zijn verschillende soorten installaties die energie kunnen omvormen zodat ze geschikt zijn voor je warmtepomp, maar in dit artikel wordt enkel gefocust op de energieschutting omdat dit een nieuwe ontwikkeling is.
Compleet andere look
De energieschutting is een uitvinding van OptiSolar en VITbouw Installatietechniek en is al te verkrijgen op de markt. Waarschijnlijk heb je bij een schutting het idee van een houten scheiding tussen jou en je buren of de straat. Wellicht met wat groen ertegenaan zodat het gezelliger en natuurlijker oogt. De energieschutting is totaal anders: een zwarte aluminium schutting met een moderne look. Hij wordt in Nederland geproduceerd.
Werking van de installatie
De werking van de energieschutting is best technisch. We leggen het je hieronder uit in een notendop, maar als je alles in detail wilt weten kun je het best kijken op de pagina van VITbouw. De schutting is opgebouwd uit Thermodules: aluminium profielen speciaal ontwikkeld om warmte uit de buitenlucht te onttrekken. De speciale vormgeving van het profiel genereert een continue stroming van de omgevingslucht door de banen. Deze omgevingslucht geeft warmte af. Als de zon dan ook nog eens schijnt, kan er extra warmte worden gewonnen. De warmte wordt overgedragen aan een speciaal mengsel dat in de thermodule zit. Dit mengsel wordt door middel van leidingen naar de (hybride) warmtepomp gebracht om zo dus warmte af te kunnen geven.
Heb je geen tuin of is het voor jouw situatie niet geschikt als schutting om een andere reden? Dit systeem wordt ook toegepast in PVT-systemen van Optisolar. Wat een PVT-systeem precies is kan je lezen in dit blog.
Zelfs warmte als het vriest
Bert Veenma van Optisolar heeft dit systeem uitgevonden. Het idee erachter is volgens hem heel simpel: warme lucht stijgt op waardoor koude lucht daalt. Doordat het profiel van de schutting kouder wordt zuigt hij warme lucht vanaf boven door de kamers, hierdoor ontstaat een soort beweging die door de thermodules stroomt. Op deze manier kun je veel warmte oogsten die eigenlijk maar met een klein oppervlak in aanraking komt. Zelf als het vriest kan er op deze manier nog warmte uit de buitenlucht worden gehaald (zeker in combinatie met zonlicht).
Met dit systeem heb je zelfs als het onder nul is nog een bron voor de warmtepomp. Er kan zelfs zoveel worden opgewekt dat er sprake is van loos rendement: warmte die je eigenlijk niet kunt gebruiken. De oplossing hiervoor is een warmtebatterij waar warmte maximaal 3 weken in kan worden opgeslagen. Mocht het in zeldzame gevallen dus lange tijd koud zijn en het rendement van de schutting te laag, kan de warmtebatterij ondersteuning bieden.
Bron voor warmtepomp: geruisloos
Vanaf de schutting lopen twee leidingen naar de (hybride) warmtepomp. De warmtepomp gebruikt de energie om je woning en het tapwater te verwarmen. Eigenlijk zoals bijna alle systemen werken. Maar er zijn verschillende voordelen die andere installaties niet hebben:
- De energieschutting maakt geen geluid. Dit is bij andere installaties die energie uit de bodem of lucht halen vaak wel het geval. Voor het geluid zijn regels, dus je zult nooit in de herrie zitten, maar toch fijn dat je in alle stilte in je achtertuin kan zitten.
- De schutting heeft een goed rendement. Twee schutting delen kunnen in principe je huis 24 uur per dag verwarmen (bij een warmtepomp van 3kW). Het rendement wordt nog hoger als de zon schijnt en/of het waait.
- De meeste installaties die warmte genereren hebben een (lelijke) buitenunit waar soms niet eens plek voor is. Met een schutting als bron voor je warmtepomp heb je geen groot apparaat aan of bij je huis hangen of staan en heb je privacy.
In de praktijk
Dit klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt het in de praktijk? Het systeem is in gebruik en volgens uitvinder Bert is het zeker een succes. De bewoners die gebruik maken van een schutting – begin 2023 35 stuks – zijn vrijwel allemaal tevreden. Het vergt overigens wel een investering: de schutting kost momenteel 1000 euro per meter.
Interesse maar geen zin in een grote zwarte schutting? Er is een versie waar bloembakken bij worden geleverd zodat de schutting wat meer als onderdeel van de tuin voelt. Ook kun je er enige beplanting tegen aan laten groeien, maar hoe meer beplanting, hoe lager het rendement.
Meer weten over dergelijke uitvindingen en nieuwe ontwikkelingen in de markt? Kijk in de categorie ‘Installaties’ of schrijf je in voor de nieuwsbrief in de footer!