Bezig met verduurzamen? Dan heb je waarschijnlijk plannen om je woning te isoleren. Heb je dit al gerealiseerd? Dan is het goed om te weten dat de volgende stap ventilatie kan zijn. Mogelijk komt er namelijk nu geen lucht meer je woning in, terwijl verse lucht wel belangrijk is voor een gezond binnenklimaat. Het installeren van een energiezuinig ventilatiesysteem is vaak een grote klus. Er is ook een ventilatiesysteem zonder verbouwing. Daarover meer in dit blog.
Ventileren betekent vaak verbouwen
Ventileren is van belang voor een gezond binnenklimaat. Het is meer dan even de ramen openzetten: het gaat om een continue verversing van lucht. Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren. Door altijd de ramen open te houden of door een ventilatiesysteem te installeren. Er zijn meerdere soorten ventilatiesystemen met verschillende voor- en nadelen. De meest energiezuinige ventilatiesystemen zijn een C, D of E systeem. Hierover lees je in ons gratis e-book meer.
Het nadeel van deze systemen is dat er vaak een buizensysteem geïnstalleerd moet worden waar een verbouwing bij komt kijken. De verbouwing kan beperkt worden door ervoor te kiezen om de buizen niet weg te stoppen achter het plafond. Maar dit vind je misschien niet fraai.
Dit kan ook: ventilatiesysteem zonder verbouwing
Een andere oplossing voor een ventilatiesysteem zonder verbouwing is het installeren van een decentraal ventilatiesysteem met wtw-unit (warmteterugwin). Dit ventilatiesysteem wordt zonder kanalen aangelegd waardoor je dus niet hoeft te verbouwen. Het is een systeem dat geschikt is voor één ruimte. Je kan in elke ruimte een dergelijk systeem installeren, maar de meeste mensen plaatsen het vooral in de woonkamer omdat hier het meest wordt gestookt. Dat stoken is interessant voor een wtw, want zo kan warmte worden teruggewonnen.
Er zijn verschillende soorten decentrale ventilatiesystemen met wtw. Hoeveel je er nodig hebt hangt af van het soort en het oppervlak van de ruimte die je wilt ventileren. Dit systeem gaat dwars door de muur heen. Een x aantal seconden wordt vuile, warme lucht naar buiten afgevoerd waarbij bijvoorbeeld een keramisch blok wordt verwarmd. Vervolgens schakelt het systeem om en wordt schone lucht naar binnen gehaald die wordt verwarmd door het keramisch blok. In dit filmpje kun je zien hoe het werkt. Let op er zijn meerdere aanbieders, niet alle decentrale ventilatiesystemen zullen precies op deze manier werken.
Wat is een wtw precies?
Een warmteterugwin-installatie zit in verschillende installaties. Waaronder het decentrale systeem. Maar ook in het ventilatiesysteem D en E is een wtw te vinden. Het doel van een wtw is om restwarmte die je woning verlaat opnieuw te gebruiken. In het geval van ventilatie wordt de warme lucht die de woning uitgaat gebruikt om de nieuwe schone lucht op te warmen. Dit kan bijvoorbeeld door een keramisch blok zoals hierboven is beschreven, maar er zijn verschillende opties. Het idee hiervan is dat er minder energie nodig is om de verse lucht te verwarmen.
Dit soort systemen vind je ook terug in andere installaties. Bijvoorbeeld om je water te verwarmen in de douche.
Verschil normale wtw en decentrale wtw
Naast decentrale ventilatiesystemen met een wtw, zijn er ook ‘normale’ ofwel centrale ventilatiesystemen met wtw. Bijvoorbeeld ventilatiesysteem D en E. Er zijn veel overeenkomsten:
- Beide zorgen voor een gezond binnenklimaat
- Beide zijn energiezuinig
- Beide behouden warmte waardoor er minder gestookt hoeft te worden
- Beide hebben filters die af en toe gereinigd/vervangen moeten worden
- Beide zijn vrij stil waardoor je geen last hebt van geluidsoverlast
Een decentrale wtw heeft een aantal voordelen ten op zichte van een centrale wtw:
- Het is vaak goedkoper (afhankelijk van het aantal ruimtes dat je wil ventileren)
- Het is een ventilatiesysteem zonder verbouwing omdat er geen ventilatiekanalen geplaatst hoeven te worden
- Het is een systeem van compact formaat
- Soms nog stiller dan een centrale wtw door de afwezigheid van ventilatiekanalen die door hoge luchtdruk geluidshinder kunnen veroorzaken
Toch zijn er ook wat nadelen bij een decentrale wtw. Deze spelen niet bij een centrale wtw:
- Kan slechts voor één ruimte worden gebruikt. Wil je je hele huis aanpakken, dan moet je voor elke ruimte een dergelijk systeem kopen, dit kan in de papieren lopen.
- Niet in je hele woning een gezond binnenklimaat tenzij je overal deze installaties plaatst. In een centraal systeem is alles op elkaar afgestemd en is een gezond binnenklimaat realiseren makkelijker.
- Je krijgt een ventilatiekap op de buitenmuur. Hoe meer ruimtes met decentrale wtw, hoe meer ventilatiekappen.
- Meer onderhoud als je meerdere installaties in je woning hebt.
Kierdichting en een decentrale WTW
Leuk en vooral verstandig als je aan de slag gaat met ventilatie nu je huis misschien wel luchtdicht is. Als je kiest voor een decentraal systeem, wat een hoop voordelen heeft, moet er wel een gat in de gevel worden gemaakt. Niet erg natuurlijk, maar zorg wel dat de gaten goed worden gedicht en dat er geen ongewenste lucht de woning in komt. Het zou zonde zijn als de luchtdichtheid door het nieuwe ventilatiesysteem in het geding komt! Meer over kierdichting en wat het is lees je in ons gratis e-book.
Aan de slag
Wil je aan de slag met ventileren? In ons e-book, te downloaden via het formulier hieronder, vind je meer informatie over ventileren. Wil jij specifiek aan de slag met een wtw? Zodat jij een ventilatiesysteem zonder ingewikkelde verbouwing kan realiseren in je woning? Op internet vind je veel leveranciers die extra informatie aanbieden over hun product. Wij raden je aan om voor meer info op deze pagina van het Duurzaam Bouwloket te kijken. Dit is een niet commercieel platform.