Slimme apparaten om energie te besparen en vervolgens energiezuinig wonen, dat klinkt als muziek in de oren. Het licht gaat vanzelf aan en uit en een slimme thermostaat stemt de verwarming af op je gedrag. Prima als je wat hebt met technische gadgets en domotica. Maar energiezuinig wonen begint in je hoofd, niet in de winkel. Zorg dat je eerst een slimme energiezuinige bewoner wordt. En kies daarna bewust voor een slimme thermostaat of een andere handige tool die extra gebruiksgemak biedt.
Mijn zoon zet ‘s morgens wel zijn raam open, maar laat de kachel aan en de slaapkamerdeur open. Vervolgens laat hij de lamp aan in de woonkamer, in de keuken en in de garage. En de tussendeuren doet hij ook niet dicht voor hij op de fiets stapt naar school. Grrrr, alles in stapjes bij een tiener. Wat fijn als er een app zou zijn om hem te bedienen.
De eerste winst van energiezuinig wonen is als je je bewust bent van je gedrag (en vooral dat van je kinderen!). Het hoeft niet groots te zijn, begin met kleine of eenvoudige aanpassingen. Milieu Centraal heeft een massa nuttig informatie waar naartoe ik je graag doorverwijs. Hier lees je 6 tips om te verwarmen zonder te verspillen.
Op die pagina trouwens nog veel meer nuttigs, zoals over de tientjes die je op jaarbasis kunt besparen met kleine maatregelen zoals:
- Deuren sluiten
- Ruimtes die je niet gebruikt niet verwarmen
- Thermostaatkranen
- Deurdrangers en tochtstrips
- Dikke gordijnen
Je stookt voor niks in een slecht geïsoleerd huis
Je bespaart al aardig wat als je je huis bewust bewoont. Op Woontlekker kun je daar veel blogs over lezen, kijk maar eens bij de blogcategorie Doen. Maar minstens zo belangrijk voor energiezuinig wonen is dat je voor niks stookt in een slecht geïsoleerd huis. Een gemiddelde woning die niet of nauwelijks geïsoleerd is, verliest nogal wat warmte. Door de vloer, de gevel, het dak en de ramen. Vooral met dakisolatie kun je veel winnen, dus dat is een goede investering. En van binnenuit kun je zo’n klus best zelf doen. Een derde van je warmteverlies gaat door je dak. Warmte stijgt op, dus er gaat meer door het dak, dan door de muur.
Draadloze thermostaat maakt koud kantoor lekker warm
Om bij de thermostaat te blijven, een slimme keuze die wij zelf maakten is in alle ruimtes de verwarming te voorzien van thermostaatkranen. Zo kun je in je hele huis de verwarming individueel regelen. En we kozen voor een draadloze thermostaat. Die hangt dus niet aan de wand, maar neem je mee naar de ruimte waar je op dat moment verblijft of (extra) warmte nodig hebt.
Dit is vooral handig omdat ik in huis een kantoor op het noorden heb en de woonkamer grote openslaande deuren op het zuiden heeft. Daar is het overdag dus al snel aangenaam. Door de thermostaatkranen in de winter in de woonkamer bijna of helemaal uit te zetten, heb ik het op kantoor toch behaaglijk, want ik zet de thermostaat daar neer. En ik verwarm ruimtes niet onnodig.
Slimme thermostaat biedt wel extra gebruiksgemak
Natuurlijk zijn tools, apps en apparaatjes handig voor energiezuinig wonen. Ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen, hoewel ik wel een technische handigerd nodig heb om ze in te stellen….
Er komen steeds meer handigheidjes op de markt die je helpen energie te besparen. Onder het mom van dat je zo meer grip krijgt op je energieverbruik. Inderdaad tof als de thermostaat de verwarming afstemt op het gedrag van de bewoner. Aanlokkelijk; want het gaat vanzelf, je hoeft er niet over na te denken. Maar nee, over de verwarming van je huis moet je juist wel nadenken! Vóórdat je zo’n apparaat aanschaft!
Op Nudge een goed artikel wat een slimme thermostaat slim maakt. En een uitgebreide productvergelijking vind je hier. Hier nog een andere productvergelijker.
Energiezuinig wonen begint in je hoofd, niet in de winkel
Milieu Centraal stelt heel subtiel dat iemand die zuinig verwarmt met een gewone klokthermostaat evenveel en soms zelfs meer kan besparen dan een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat biedt wel meer gebruiksgemak.
Energiezuinig wonen begint dus in je hoofd, niet in de winkel!