Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Energiezuinige eengezinswoning brengt 10000 euro meer op

energiezuinige eengezinswoning is 10000 euro meer waard woontlekker

21 oktober 2016

Home » Blogs Woontlekker » Energiezuinige eengezinswoning brengt 10000 euro meer op

Een energiezuinige eengezinswoning met energielabel A of B brengt 10.000 euro meer op bij verkoop dan het gemiddelde huis met een D-label. En je verkoopt het een maand sneller. Dat concludeert de Brabantse TIAS Business School na bestudering van 60.000 in 2016 verkochte woningen. Goed nieuws voor wie om het milieu en zijn portemonnee geeft. Maar let op: een energielabel zegt weinig over isolatiewaarde en comfort. Zoek je een woning? Check dan niet alleen het energielabel. Ik pleit voor een ‘energiezuinig verbouw paspoort’.

Je isoleert je huis en maakt het comfortabeler om misschien nooit meer te verhuizen. Maar zeg nooit nooit! Want uit onderzoek door TIAS (Tilburg University en TU Eindhoven) blijkt dat groene energielabels de verkoop van Nederlandse koopwoningen gunstig beïnvloeden. Gemiddeld brengen A- en B-labelwoningen ruim 7.000 euro extra op bij de verkoop. Ook na correctie voor leeftijd, locatie en kwaliteit. De prijsverschillen zijn het grootst voor energiezuinige eengezinswoningen: die verkochten voor bijna 10.000 euro meer dan de gemiddelde eengezinswoning met een D-label. Voor appartementen is het verschil kleiner.

Energielabel vergemakkelijkt keuzeproces koopwoning

Het energielabel is in 2015 door de rijksoverheid geïntroduceerd. De hoogte van het label geeft je een idee van de toekomstige kosten van stroom- en gasverbruik. Heb je een nieuwe cv-ketel? Liggen er zonnepanelen op het dak? Dat heeft grote invloed op de hoogte van het label.
Vooral voor oudere woningen is het lastig energiekosten in te schatten. Prof. dr. Dirk Brounen, TIAS-onderzoeksleider: “70% van de Nederlandse woningmarkt stamt van voor 1980, een periode waarin energiestandaarden aanzienlijk lager waren. Het label helpt kopers die met het blote oog deze verschillen zelf niet kunnen waarnemen om de zuinige woningen te herkennen en daardoor beter geïnformeerde keuzes te maken bij hun aankoop.”

energielabel Woontlekker

Label zegt weinig over isolatiewaarde

Een zogenaamde labelsprong is niet zo moeilijk te maken. Vervang de installaties, leg zonnepanelen op het dak, dan ben je al goed bezig. Maar een energielabel zegt weinig over de isolatiewaarde. En wil ook niet zeggen dat je minder energie verbruikt. Is het huis slecht geïsoleerd, dan vliegt de warmte zo door het dak naar buiten. Ook met een energiezuinig label. Dat betoogt ook mijn DNA-collega Norbert Duijvelshoff. Citaat:

” Naar de isolatiewaarde en luchtdichtheid van de woningschil wordt nauwelijks gekeken. En dat terwijl daar de grootste winst te behalen is. Want een geïsoleerde gevel gaat een woningleven lang mee, terwijl installaties na 10 jaar vervangen moeten worden. En het behoud van warmte levert ook veel meer op dan zuiniger opwekken. Het is alleen vaak minder zichtbaar. Bij de jaarrekening of het vervangingsmoment van de CV-ketel denkt namelijk niemand meer na over de gerealiseerde besparingen.”

 

Ik pleit voor een energiezuinig verbouw paspoort (of zoiets..)

Het energielabel zegt natuurlijk wel iets. Maar check bij de woning die je wil gaan kopen ook wat de bewoners (zelf) hebben gedaan om hun energiekosten omlaag te brengen. Ik pleit voor een soort ‘energiezuinig verbouw paspoort’. Een document waarin je bijhoudt welke maatregelen genomen zijn en wat is aangeschaft. Met foto’s, materiaalspecificaties en rekeningen bijvoorbeeld. Dit is vooral nodig als je dingen doet die naderhand niet meer te zien zijn.

Zo zijn wij thuis met dakisolatie bezig, doen we zelf. En die zit straks achter prachtig behang, uit het zicht! Daarom maak ik foto’s en heb ik een lijstje samengesteld van de toegepaste materialen, zoals de types PIR-platen en luchtdicht tape. Dit is ook nodig omdat wij deze klus zelf uitvoeren. Ik kan dus geen facturen tonen van een uitvoerende partij als ik een beter energielabel zou willen aanvragen. Over deze klus in een latere blog meer, als we klaar zijn!

dakisolatie blog woontlekker

Onderzoek ook de isolatiewaarde en het comfort voordat je een huis koopt

Goed nieuws dus uit Tilburg/Eindhoven dat je energiezuinige investeringen hun geld waard zijn. Maar met een kanttekening en advies om verder te kijken bij de koopwoning waarnaar je op zoek bent. Onderzoek ook de isolatiewaarde en het comfort voordat je een huis koopt!

Hier lees je het bericht van het onderzoek door TIAS

Eerdere blogs over het energielabel:

Energielabel maakt energiebesparing meetbaar

Mitsen en maren van het energielabel

Andere interessante blogs…