Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Feiten en tips over zonnepanelen

zonnepanelen

11 maart 2022

Home » Blogs Woontlekker » Feiten en tips over zonnepanelen

In Nederland zijn er ongeveer één miljoen huizen met panelen op het dak of aan de gevel. Heb jij zonnepanelen of overweeg je ze aan te schaffen? We inspireren je graag met tips over zonnepanelen en interessante feitjes! Wist je dat zonnepanelen juist energie opwekken als het bewolkt is?

Welke kleur panelen? Er zijn polykristallijn (blauwe) en monokristallijn (zwarte) panelen. Doordat men over het algemeen blauwe panelen minder mooi vond, zijn fabrikanten zwarte panelen gaan maken. De  kwaliteitsverschillen tussen beide soorten zijn vaak klein. Vaak is het meer een esthetische keuze.

Bewolkt? Dan wekken ze energie op!

Je zou misschien verwachten dat je zonnepanelen voornamelijk op zonnige dagen veel energie opleveren. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben echter ontdekt dat juist ook bewolkte dagen pieken kunnen veroorzaken. Op een bewolkte dag kan er zelfs twintig procent meer energie opgewekt worden dan bij een strakke blauwe lucht.

Voorkom brand door zonnepanelen

  • Houd de omvormer stofvrij
  • Plaats een rookmelder in de buurt van de omvormer
  • Verwijder begroeiing onder en rondom je zonnepanelen
  • Laat iedere drie jaar een onafhankelijke inspecteur langskomen om de panelen te controleren

Loop je meer kans op brandgevaar?

Hoewel er met enige regelmaat brand door zonnepanelen in het nieuws komt, blijkt dit in praktijk mee te vallen. Magazine Brandveilig.com meldt dat het aantal incidenten met zonnepanelen op jaarbasis  nog geen 1 procent is. Een relatief kleine kans, maar natuurlijk is iedere brand door zonnepanelen er een te veel.

Loop je meer risico op blikseminslag?

Het is geruststellend om te weten dat de kans op blikseminslag met zonnepanelen op je dak niet groter is dan zonder panelen. Het is dan ook niet nodig om een bliksemafleiding met je zonnepanelen te laten installeren. Bliksem kan echter wel je systeem beschadigen.

Onderhoud van zonnepanelen

Nog meer belangrijke tips voor zonnepanelen gaan over het onderhoud! Sommigen maken zich zorgen over het onderhoud wanneer ze zonnepanelen kopen. Dat vraagt echter weinig aandacht. Regenwater is vaak voldoende om ze schoon te spoelen. Als ze echt vies zijn of hardnekkige vlekken hebben, kun je ze schoonmaken of laten reinigen. Ga je dit zelf doen? Gebruik dan altijd osmosewater of gedemineraliseerd kraanwater. Leidingwater bevat te veel kalk en dat is slecht voor de panelen. Gebruik ook geen zeep.

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Groener Wonen

Andere interessante blogs…