Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Gas besparen? 5 tips

gas besparen

31 januari 2022

Home » Blogs Woontlekker » Gas besparen? 5 tips

Met stijgende gasprijzen door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen en internationale spanningen ben je vast benieuwd of en hoeveel je energiekosten gaan stijgen. Op het wereldtoneel kun je niet veel invloed uitoefenen, op je energierekening wel. Met deze 5 tips kun jij gas besparen en draag je ook je steentje bij aan een beter klimaat.

1. Zet de verwarming één graad lager

Deze tip heb je vast al vaker gehoord, maar het blijft effectief: Zet de verwarming minstens één graad lager. Trek een warme trui en sokken aan om het comfortabel warm te krijgen. Wil je nog slimmer verwarmen? Kies dan voor een slimme thermostaat.

2. Laat je cv-ketel regelmatig onderhouden

In de zomermaanden denk je waarschijnlijk niet aan je cv-ketel. Toch is dat wel de beste tijd voor onderhoud. In het najaar wil je namelijk niet in de kou hoeven zitten. Controleer zelf de waterdruk van je ketel en ontlucht regelmatig je radiatoren. Op die manier blijft je cv-ketel efficiënt werken en verspil je niet onnodig gas.

gas besparen

3. Houd de warmte binnenshuis

Gas besparen kan door minder te verbruiken. Wanneer de warmte langer in je woning blijft hangen, hoeft je verwarming ook minder hard te werken. De beste manier om de warmte binnenshuis te houden is door te isoleren. Het vraagt om een investering in je woning, maar deze verdien je zeker terug doordat je energierekening direct lager zal worden. Je kan je spouwmuur, gevel, dak en vloer isoleren, maar vergeet ook je ramen niet. Enkel glas laat de warmte ontsnappen en zorgt voor koude lucht in huis. Ruiten met HR++ glas verbeteren het comfort in je woning.

Kun je nu nog niet je woning isoleren? Zorg er dan voor een goede luchtstroming in huis. Zet geen meubels tegen de radiator aan en zorg er voor dat je gordijnen de radiator niet blokkeren. Door middel van radiatorfolie of een radiatorventilator kun je de warme lucht efficiënter door je woning verspreiden.

4. Houd ramen en deuren dicht

Aansluitend op onze vorige tip kun je ook gas besparen door de warmte binnen de kamer te houden. Sluit daarvoor deuren en ramen. Heb je naden en kieren? Dicht deze dan, zodat er geen warmte door kan ontsnappen. Tochtstrips in raamkozijnen is een slimme actie die niet ingewikkeld is.

Vergeet niet om te ventileren en laat je mechanisch ventilatiesysteem gewoon aan staan. Ook in de winter is ventileren belangrijk én helpt het gas besparen. Droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht.

5. Gas besparen in de douche

Je kan gas besparen door korter en kouder te douchen. Wanneer je onder de douche staat, gebruikt je cv-ketel namelijk gas om het water voor je op te warmen. De straal minder hard zetten en de hoeveelheid verminderen scheelt natuurlijk ook.

Extra tip: Gebruik een waterbesparende douchekop. Daarmee bespaar je ook kostbaar water.

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Groener Wonen

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!