Dankzij Woontlekker kom ik met allerlei mensen in contact die heel gepassioneerd kunnen vertellen over energiezuinig wonen. Soms ben ik écht onder de indruk van hun verhaal. Misschien ken je ook wel zo’n gedreven huiseigenaar, eentje die alles uit de kast haalt op het gebied van duurzame energie. Zwerius Kriegsman uit Ootmarsum is zo iemand. Het resultaat: de energierekening is nul en hij heeft nog genoeg energie over voor twee auto’s. Petje af voor Zwerius! Zonnepanelen zie je tegenwoordig overal. Maar de familie Kriegsman uit Ootmarsum begon er al mee in 2003! Dat is veertien jaar gelden. Zwerius is dus een echte pionier, met vele jaren ervaring bovendien. Iemand van wie je echt wat kunt leren. Gelukkig ziet hij dat zelf ook zo: op zijn website deelt hij veel handige tips en (soms behoorlijk technische) informatie. Daarnaast is Zwerius ook wooncoach bij Duurzaam (t)huis Twente. Ik sprak hem over zijn ‘hobby’ en zijn passie om energiezuinig te wonen.
Ik zag op je website dat je vrij recent een universitaire studie hebt gevolgd en afgerond over duurzame energie. Was dat ook puur voor de hobby? “Ja. Die studie ben ik gaan volgen uit interesse, en ook een beetje om voor mezelf te bewijzen dat ik het kon.”
Hobby of professioneel?
Er staat veel diepgravende technische informatie op je website over het opwekken van energie, over isolatie en over de benodigde apparatuur. Is dit nou echt een ‘hobby’, zoals je het zelf noemt, of is het ook een beetje je beroep? “Ik ben werkzaam geweest in de energiesector. Ik was betrokken bij het ontwerp van energiecentrales. Dan ben je natuurlijk vrij goed op de hoogte van wat er speelt. Het was mij dan ook al snel duidelijk dat fossiele energie zijn langste tijd heeft gehad. Daarnaast heb ik altijd al een grote belangstelling gehad voor het thema duurzaamheid.”
Kan ik dit zelf ook?
Met al die kennis op zak is het je dus gelukt om écht energiezuinig te wonen en je woning te verbouwen van energieverbruikend naar energieleverend. Je hebt zelfs twee elektrische auto’s voor de deur staan die rijden op zonnestroom. Lukt zoiets alleen als je ervoor hebt doorgeleerd? Of kunnen lezers van Woontlekker die wat minder technische kennis in huis hebben zelf ook zo’n resultaat bereiken? “Ik denk dat iedereen die op de middelbare school wiskunde en natuurkunde heeft gehad slim genoeg is om de technische kant te begrijpen. Het is verstandig om je een beetje te verdiepen in het onderwerp, want anders ben je nogal afhankelijk van de meningen van adviseurs en aannemers. Helaas is de bouwsector niet altijd even vooruitstrevend als het gaat om duurzame energie. Er worden op dit moment bijvoorbeeld nog steeds nieuwbouwwoningen gebouwd die maar nét voldoen aan de huidige duurzaamheidseisen, terwijl er in 2020 alweer nieuwe normen komen voor nieuwbouw die veel strenger zijn. En uiteindelijk, in 2050, moeten alle woningen in Nederland energieneutraal zijn. Die ontwikkeling is dus niet te stoppen. Maar sommige professionele adviseurs denken niet vooruit. In plaats daarvan houden ze vast aan hun eigen, ouderwetse verdienmodel.”“Dus als je zelf geen technische knobbel hebt, zorg dan in ieder geval dat je een goede en betrouwbare adviseur in de hand neemt. Ik kom zelf vaak (gratis) bij mensen over de vloer als wooncoach. Dat is bijvoorbeeld een goede manier om onafhankelijk advies in te winnen.”“Als je je eigen huis gaat verduurzamen, doe het dan in één keer goed”
Gouden tip voor de lezers?
Heb je een gouden tip voor de lezers die aan de slag willen met energiezuinig wonen? “Oei, dat is heel moeilijk. Ik zou zeggen: hou rekening met 2050. Je weet dat die strenge wetgeving eraan komt, ook al lijkt het nog heel ver weg. Maar je kunt nu al voorspellen welke woningen in de toekomst hun waarde behouden. En als je je eigen huis gaat verduurzamen, doe het dan in één keer goed. Dat wil niet zeggen dat je alles tegelijk moet doen, maar dat je in ieder geval op zo’n manier je huis aanpakt dat je niet over 10 of 20 jaar spijt krijgt van halve maatregelen uit het verleden.”