Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Geen energierekening én twee auto’s op zonnestroom

energiezuinig wonen Zwerius Kriegsman Ootmarsum

28 februari 2017

Home » Blogs Woontlekker » Geen energierekening én twee auto’s op zonnestroom

Dankzij Woontlekker kom ik met allerlei mensen in contact die heel gepassioneerd kunnen vertellen over energiezuinig wonen. Soms ben ik écht onder de indruk van hun verhaal. Misschien ken je ook wel zo’n gedreven huiseigenaar, eentje die alles uit de kast haalt op het gebied van duurzame energie. Zwerius Kriegsman uit Ootmarsum is zo iemand. Het resultaat: geen energierekening en hij heeft nog genoeg energie over voor twee auto’s. Petje af voor Zwerius!

Zonnepanelen zie je tegenwoordig overal. Maar de familie Kriegsman uit Ootmarsum begon er al mee in 2003! Dat is veertien jaar gelden. Zwerius is dus een echte pionier, met vele jaren ervaring bovendien. Logisch dat hij geen energierekening heeft. We kunnen allemaal veel van hem leren. Gelukkig ziet hij dat zelf ook zo: op zijn website deelt hij veel handige tips en (soms behoorlijk technische) informatie. Daarnaast is Zwerius ook wooncoach bij Duurzaam (t)huis Twente. Ik sprak hem over zijn ‘hobby’ en zijn passie om energiezuinig te wonen maar ook over zijn prestatie: geen energierekening.

Hobby of professioneel?

Er staat veel diepgravende technische informatie op je website over het opwekken van energie, over isolatie en over de benodigde apparatuur. Is dit nou echt een ‘hobby’, zoals je het zelf noemt, of is het ook een beetje je beroep?

“Ik ben werkzaam geweest in de energiesector. Ik was betrokken bij het ontwerp van energiecentrales. Dan ben je natuurlijk vrij goed op de hoogte van wat er speelt. Het was mij dan ook al snel duidelijk dat fossiele energie zijn langste tijd heeft gehad. Daarnaast heb ik altijd al een grote belangstelling gehad voor het thema duurzaamheid.”

Woontlekker energiezuinig wonen Zwerius Kriegsman

Ik zag op je website dat je vrij recent een universitaire studie hebt gevolgd en afgerond over duurzame energie. Was dat ook puur voor de hobby?

“Ja. Die studie ben ik gaan volgen uit interesse, en ook een beetje om voor mezelf te bewijzen dat ik het kon.”

Kan ik dit zelf ook?

Met al die kennis op zak is het je dus gelukt om écht energiezuinig te wonen en je woning te verbouwen van energieverbruikend naar energieleverend. Geen energierekening en zelfs twee elektrische auto’s voor de deur staan die rijden op zonnestroom! Lukt zoiets alleen als je ervoor hebt doorgeleerd? Of kunnen lezers van Woontlekker die wat minder technische kennis in huis hebben zelf ook zo’n resultaat bereiken?

“Ik denk dat iedereen die op de middelbare school wiskunde en natuurkunde heeft gehad slim genoeg is om de technische kant te begrijpen. Het is verstandig om je een beetje te verdiepen in het onderwerp, want anders ben je nogal afhankelijk van de meningen van adviseurs en aannemers.
Helaas is de bouwsector niet altijd even vooruitstrevend als het gaat om duurzame energie. Er worden op dit moment bijvoorbeeld nog steeds nieuwbouwwoningen gebouwd die maar nét voldoen aan de huidige duurzaamheidseisen, terwijl er in 2020 alweer nieuwe normen komen voor nieuwbouw die veel strenger zijn. En uiteindelijk, in 2050, moeten alle woningen in Nederland energieneutraal zijn. Die ontwikkeling is dus niet te stoppen. Maar sommige professionele adviseurs denken niet vooruit. In plaats daarvan houden ze vast aan hun eigen, ouderwetse verdienmodel.”

“Als je je eigen huis gaat verduurzamen, doe het dan in één keer goed”

“Dus als je zelf geen technische knobbel hebt, zorg dan in ieder geval dat je een goede en betrouwbare adviseur in de hand neemt. Ik kom zelf vaak (gratis) bij mensen over de vloer als wooncoach. Dat is bijvoorbeeld een goede manier om onafhankelijk advies in te winnen.”

Gouden tip voor de lezers?

Heb je een gouden tip voor de lezers die aan de slag willen met energiezuinig wonen?

“Oei, dat is heel moeilijk. Ik zou zeggen: hou rekening met 2050. Je weet dat die strenge wetgeving eraan komt, ook al lijkt het nog heel ver weg. Maar je kunt nu al voorspellen welke woningen in de toekomst hun waarde behouden. En als je je eigen huis gaat verduurzamen, doe het dan in één keer goed. Dat wil niet zeggen dat je alles tegelijk moet doen, maar dat je in ieder geval op zo’n manier je huis aanpakt dat je niet over 10 of 20 jaar spijt krijgt van halve maatregelen uit het verleden.”

Manieren om je woning, stapje voor stapje, te verduurzamen vind je op Woontlekker. Kijk bijvoorbeeld in de blogcategorie ‘Isoleren‘, dit is voor veel bewoners namelijk de eerste stap in het verduurzamingsproces.

energiezuinig wonen Zwerius Kriegsman Ootmarsum

Geen energierekening én nul onderhoud

Je was er al heel vroeg bij met zonnepanelen. Je hebt ze al 14 jaar. Hoe is dat zo gekomen?

“Klopt. In 2003 heb ik het hele dak volgelegd met zonnepanelen. Die liggen er nog steeds. De aanschafkosten waren fors. Schrik niet: 70.000 euro. Maar dankzij enkele subsidies, en dankzij de 9,5 cent per kWh die ik kreeg door stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet was de kostprijs van de panelen in ons geval uiteindelijk nul euro. Maar ja, dat gaat over de situatie in 2003. In 2017 heb je met een andere rekensom te maken.”

Wel tevreden met je zonnepanelen?

“Ja hoor. Ze leveren voldoende rendement, dat loopt ook niet achteruit. En ik heb in 14 jaar tijd nog niks aan onderhoud hoeven te doen. Sterker: ik heb ze zelfs nog nooit schoongemaakt. Maar er begint nu wel langzaam een beetje algengroei te ontstaan onderaan bij de aluminium randen. Zodra dat de opbrengst negatief gaat beïnvloeden zal ik ze een keer schoon moeten maken.”

‘Ik zie nog mogelijkheden’

Ben je nu helemaal klaar met de maatregelen voor je eigen huis? Energiezuinig wonen, houdt dat nooit op bij jou?

“Ha, je zou kunnen zeggen dat het wel goed is zo, maar ik zie nog mogelijkheden. De salderingsregeling zal aangepast worden op den duur. Dus ik ben nu wel energieneutraal, maar om ook financieel neutraal te blijven zal ik waarschijnlijk triple glas gaan plaatsen. Verder zie ik nog wel brood in een goed opslagsysteem. Ik wil graag 10 kWh per dag kunnen opslaan.”

De website van Zwerius vind je hier

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!