Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Gezond huis draagt bij aan gezonde toekomst

gezond huis gezonde woning

16 januari 2017

Home » Blogs Woontlekker » Gezond huis draagt bij aan gezonde toekomst
Waar denk je het eerste aan als het over wonen en harde euro’s gaat? Waarschijnlijk aan de huizenprijzen die nog steeds stijgen! Maar als je verder kijkt, dan is de waarde van je huis uit veel meer elementen opgebouwd dan alleen het ‘kale’ prijskaartje dat de markt er op dit moment aan hangt. Hoe druk je een waarde als gezondheid of milieubewustheid uit in euro’s? Een lastige vraag waarover grote partijen op de woningmarkt nadenken. Bouwer Heijmans toont met een nieuwe rekenmethodiek aan dat een gezond huis bijdraagt aan een gezonde toekomst van ons allemaal. Als je de keus hebt: woon je liever in een aantoonbaar gezond huis dan in een woning met een bar slechte luchtkwaliteit, of niet? En dan kies je misschien ook liever voor een huis dat goed scoort als het gaat om milieu en klimaat. Bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame biobased materialen. Ik heb geen glazen bol, maar als ik om me heen kijk zie ik een duidelijke trend. De woningmarkt kijkt steeds meer op een integrale manier naar duurzaamheid.

Duurzaamheid woning steeds belangrijker

Dat goede isolatie van je huis belangrijk is, staat sterk in de belangstelling. Maar ook zaken als duurzaam materiaalgebruik en de CO2-uitstoot van een woning krijgen meer aandacht. En daarom durf ik nog wel een tweede voorspelling te doen, zo aan het begin van het nieuwe jaar: in de toekomst zal duurzaamheid steeds belangrijker worden bij het bepalen van de waarde van je woning.

Lagere rente voor een duurzaam huis

Het begin is er al: de Rabobank, ABN Amro en Triodos Bank geven rentekorting en bieden aantrekkelijkere hypotheken aan voor een duurzaam huis. En een groen energielabel helpt aantoonbaar bij de verkoop van een huis. Maar ook bouwers en projectontwikkelaars verdiepen zich steeds meer in de totale waarde van duurzaamheid.

Maatschappelijke winst gezond huis is te berekenen

Zou je aan een abstract begrip als een ‘gezond huis’ een prijskaartje kunnen hangen? Of nog moeilijker: kun je berekenen wat de maatschappelijke winst is van de bespaarde CO2-uitstoot van een duurzame woning? Bouwbedrijf Heijmans denkt van wel. Deze grote bouwer en projectontwikkelaar heeft een methode ontwikkeld om de integrale waarde van duurzame maatregelen uit te drukken in harde euro’s. Ze noemen het ‘Monetarisering van duurzame woningen’.  Denk bijvoorbeeld aan de kosten die we als maatschappij maken om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. gezond huis gezonde toekomstRobert Koolen, directeur Innovatie bij Heijmans legt uit hoe het werkt: “We hebben de methodiek toegepast op het complex van drie appartementengebouwen dat wij hebben gebouwd aan de Karel de Grotelaan in Eindhoven. Daar is geïnvesteerd in extra maatregelen bovenop het Bouwbesluit, zoals betere isolatie, extra comfort en zonnepanelen.” Uit de rekensom blijkt dat de maatschappelijke winst van deze extra maatregelen € 700.000 bedraagt. “Kosten waarvoor de belastingbetaler anders had moeten opdraaien.” Dat klinkt fraai, maar als kritische consument vraagt jij je nu natuurlijk af of dit geen stunt is. Met een mooi woord: greenwashing. Daarover kan ik kort zijn. De rekenmethode van Heijmans is zo transparant als maar kan. Je kunt hem zelf gratis downloaden en controleren, mocht je dat interessant vinden.

De prijs van ziekte als gevolg van vuile lucht

Ik denk zelf dat dit initiatief van Heijmans op de eerste plaats een belangrijk signaal is richting de woningmarkt. Duurzaamheid loont! Heijmans weet bijvoorbeeld wat de prijs is van een kilo CO2-uitstoot, een liter bespaard douchewater, ziekte als gevolg van vuile lucht. Als grote partijen in de bouw dit soort variabelen kunnen inbrengen om de echte waarde van duurzaamheid aan te tonen en te berekenen, heeft dat zeker een effect. Het leidt tot meer bewustwording bij consumenten, en op termijn heeft het misschien zelfs een politiek effect. Als particulier kun jij daar in de toekomst ook (financieel) van profiteren, door nu al in te zetten op integrale duurzame maatregelen voor je woning. Hier lees je het bericht over de rekenmethodiek   Kleine foto: Heijmans

Andere interessante blogs…