Biobased isoleren biedt ‘s winters en zomers veel comfort, is gezond en heeft een positieve impact op het klimaat. Goed voor iedereen. Vaak wordt biobased materiaal één op één vergeleken met regulier materiaal. Vergelijk van aanschafprijs en isolatiedikte geeft meestal de conclusie dat het duurder en dikker is. De ‘Gids Biobased isoleren 2023’ laat zien dat dit niet per se het geval is. Door integraal te kijken naar afwerking, subsidie en installatiebehoefte kan biobased een slimmere keuze zijn. De gids zit boordevol kennis, materialen, adressen van 170 biobased bedrijven in Nederland en België. Uitgave oktober 2023.
Deze gids helpt je door de bomen het bos te zien en zit boordevol inspiratie: met ervaringen van huiseigenaren, woningcorporaties, aannemers en biobased experts, tot informatie over subsidies en geld. Er staan ook meer dan 170 biobased bedrijven in. Alles om je een zo compleet mogelijk overzicht te geven en inzicht om aan de slag te gaan. Voor het maken van deze gids zijn verschillende experts en bronnen geraadpleegd.
Veel kennis en veel adressen
Hoewel de gids begint met een aantal interviews die je als woningeigenaar mogelijk niet direct allemaal interesseren, helpt de gids je wel degelijk door de bomen het bos te zien. Want hij zit boordevol kennis over materialen en geeft veel adressen in de buurt van architecten, klusbedrijven, aannemers en andere leveranciers die je voor jouw plannen nodig hebt. De Gids Biobased isoleren kun je gedrukt bestellen, maar hij is er ook online en die gegevens worden waar nodig geactualiseerd.
Stel je bent op zoek naar de juiste manier om je huis te isoleren. Of je wilt de hitte buiten houden tijdens warme zomerdagen. Wat zijn de goede materialen? De traditionele in de bouwmarkt zoals PUR, PIR, glasvezel en steenwol zijn niet toereikend voor allebei. Misschien heb je wel gehoord dat biobased isolatie meer geschikt is voor de klus. Maar welke spullen zijn er dan? Waar zijn deze te koop en is het betaalbaar? Wat is het meest geschikt of welke expert heeft voor jouw woning advies op maat? Deze gids helpt je goed geïnformeerd op weg. Met tekst en ook met beeld:
‘Van de boer tot de bouwer’
Voor de broodnodige verdieping krijg je in de begrippenlijst een snelle uitleg over de belangrijkste begrippen. Zodat je inzicht krijgt in bijvoorbeeld faseverschuiving en damp-open. Veel voorkomende termen, definities en begrippen bij biobased isoleren worden uitgelegd, zoals bijvoorbeeld de standaard en streefwaarden en Rc-waarde. Bij informatie over spouwisolatie, kierdichting, dakisolatie en gevelisolatie zijn veel foto’s afgebeeld.
Ook aan kosten en subsidies is een katern gewijd. Een deel van de gids is speciaal ingeruimd voor Building Balance en de ontwikkelingen die deze stichting in gang heeft gezet om biobased bouwen en isoleren – van land tot pand, van de boer tot de bouwer – mogelijk te maken.
Nieuw: subsidie biobased isolatie
Met landelijke subsidie (ISDE) is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor isolatiemaatregelen voor vloer-, gevel-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas. De subsidiebijdrage is 20%. Met twee verduurzamingsmaatregelen tegelijkertijd wordt de vergoeding verdubbeld. De combinatie is ook mogelijk met de aanschaf van een (hybride) warmtepomp.
Nieuw in 2024 is dat er subsidiebonus komt voor biobased isolatie. Biobased isolatiematerialen zijn meestal duurder dan traditionele alternatieven. Om ze aantrekkelijker te maken voor consumenten, krijgen woningeigenaren vanaf 2024 extra subsidie voor de toepassing ervan. Er komt hiermee een biobased bonus bovenop de huidige subsidiebedragen. De extra subsidie varieert van € 1/m2 voor bodemisolatie tot € 6/m2 voor dakisolatie. Je voordeel kan oplopen tot enkele honderden euro’s.
Meer informatie over de subsidie vind je op de site van RVO. Specifiek voor Verenigingen van Eigenaren vind je informatie op een andere plek op de site van RVO.
Bedrijf in de buurt
Vakspecialisten weten wat er allemaal mogelijk is met biobased isolatiemateriaal, welke toepassing geschikt is voor jouw huis en wat voor jou de beste zomer- en winterisolatie is. In de bedrijvengids staan meer dan 170 bedrijven uit Nederland en België: bouwmarkten, producenten en leveranciers. In een volgend hoofdstuk staan aannemers en isolatiespecialisten op een rij. Gaat je interesse verder dan isoleren? Zoek dan in het overzicht van architect tot prefab-leverancier en diverse specialisten. Voor bedrijven bij jou in de buurt kun je op locatie zoeken, zodat je snel een lokale partner kunt vinden. Alle bedrijven staan gerangschikt op regio.
Gids Biobased isoleren bestellen of gratis downloaden
De Gids Biobased isoleren is een initiatief van Holland Houtland, het bedrijf van Sandra Nap en Chantal van Schaik, transitiemakers biobased bouwen. De gids is 95 pagina’s dik, is te bestellen voor 17,95 euro en gratis te downloaden op https://www.kiesbiobased.nl/. De online versie wordt waar nodig geactualiseerd. Op hollandhoutland.nl vind je de eerdere edities 2021 en 2022.
Warm aanbevolen door Woontlekker!