Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Gids vergelijkt duurzame installaties en vereenvoudigt keuze warmtepomp

duurzame warmte-opwekker

5 september 2022

Home » Blogs Woontlekker » Gids vergelijkt duurzame installaties en vereenvoudigt keuze warmtepomp

Sta je voor de keuze van een duurzame installatie in je woning zoals een warmtepomp en heb je keuzestress? Twijfel je tussen all electric, all electric ready en hybride? Voorjaar ’22 brachten samenwerkende brancheverenigingen in bouw, vastgoed en installatie een gids uit die je kan helpen: ‘Strategische keuzes maken in duurzame installaties’. Er worden 8 duurzame installaties in vergeleken, voorbeelden uitgewerkt, vaktaal uitgelegd. Hoewel niet geschreven voor de consument, kun je je basiskennis er mee verdiepen zodat keuzes vereenvoudigen. Deze blog licht toe welke hoofdstukken relevant zijn voor jou als particuliere woningeigenaar.

De publicatie geeft meer inzicht in de belangrijkste afwegingen bij het kiezen van duurzame installaties zoals een warmtepomp. Niet door voor te schrijven hoe het moet, maar door je een denkwijze aan te reiken. De pdf biedt je een ‘redeneerlijn’ zodat je beter kunt afwegen welke duurzame warmte-opwekker je het best kunt kiezen in jouw soort woning.

Hij is vooral bedoeld voor woningcorporaties en is ook waardevol voor bouwers en installateurs, menen de uitgevers. Ik vind-em ook zeer interessant voor de particulier die diepgang zoekt, vandaar aandacht op Woontlekker. De handleiding gaat ver en diep én veel wordt uitgelegd met verduidelijkende schema’s. Verder op in deze blog licht ik toe welke onderdelen ik relevant vindt voor de particuliere woningeigenaar.

Warmtepomp kiezen ingewikkeld

Er zijn ontzettend veel technische oplossingen voor warmtepomp systemen, en het lijken er dagelijks wel meer te worden. Voor de nieuwe duurzame installaties geldt vaak een andere manier van ontwerpen, installeren, inregelen en onderhouden. Kon je eerder met een gasgestookte cv-ketel een minder goed geïsoleerde woning toch warm krijgen, met een warmtepomp is dat anders en moet je over veel meer aspecten nadenken. Je gaat van een puzzel met enkele stukjes naar een puzzel met heel veel stukjes. Stukjes waar de meeste mensen nu nog minder vertrouwd mee zijn, waar je wat langer over moet nadenken en die je ten opzichte van elkaar moet afwegen. Deze publicatie helpt je alles overzichtelijk op een rijtje te krijgen.

‘Hogere puzzelkunde’

Ontboezeming van de uitgevers: ‘Tot voor kort konden we als sector, met het enorme vermogen dat gasgestookte cv-ketels kunnen leveren en de lage aardgasprijs, zo nodig een matige bouwkwaliteit en installatietechnisch ontwerp maskeren. Door het hoge vermogen werd de woning, oneerbiedig gezegd, toch wel warm. Bij gebruik van duurzame installaties worden we als sector aangesproken op onze ‘hogere puzzelkunde’. Een warmtepomp heeft bijvoorbeeld een lager vermogen dan een cv-ketel en werkt daardoor pas goed in een doordacht en uitgebalanceerd systeem van bouwkundige en installatietechnische aspecten. Daar komen veel verschillende facetten bij kijken, meer dan bij de aanleg van een cv-installatie. Inzicht geven in al die facetten en hoe ze met elkaar samenhangen is wat deze publicatie wil brengen.’

Hoe kan deze warmtepomp gids je helpen?

Je krijgt met deze pdf van 114 blz geen kant en klare keuzes voorgelegd voor het kiezen van een warmptepomp, maar vooral de redenatie om tot die keuze te komen. Zie het als een tussenstap tussen generalistische uitleg en vergaande technische materie.

Het is niet nodig – het kan natuurlijk wel – om deze gids van A tot Z te lezen. Haal eruit wat je nodig hebt. De vormgeving en opzet brengt je snel naar de juiste sectie. Daarnaast is de navigatiekolom in deze publicatie in pdf geactiveerd, zodat je gemakkelijk kunt navigeren.

Hoe pak je het aan?

De inleiding lezen is handig om even de setting scherp te krijgen. Ik denk dat je dan kunt doorscrollen naar stap 3a: Isolatiestrategie (blz 21) met de toelichting over de 3 hoofdstrategieën voor individueel verwarmde woningen:

  1. Lage temperatuur
  2. Lage temperatuur plus
  3. Middentemperatuur
warmtepomp kiezen

Stap 3b (vanaf blz 24) gaat in op de 3 hoofdstrategieën voor installaties:

  1. All electric
  2. All electric ready
  3. Hybride
warmtepomp kiezen

Vanaf blz 31 zijn de 3 vuistregels interessant die installatiekeuzes aan isolatie koppelen:

  1. De benodigde aanvoertemperatuur om de woning warm te krijgen kan door de installatie worden geleverd.
  2. Het vermogen van het afgiftesysteem past bij het warmteverlies van de woning.
  3. Het vermogen van de warmte-opwekker past bij het warmteverlies van de woning

Deze vuistregels zijn de eerste hordes om te nemen, wil een duurzame installatie zoals een warmtepomp succesvol gekoppeld kunnen worden aan je woning. Ook de navolgende hoofdstukken over comfort en betaalbaarheid verdiepen je kennis hierover.

In hoofdstuk 4 (vanaf blz 38) worden 8 duurzame installaties vergeleken. Drie van de acht kunnen, naast in een all electric opstelling, ook ingezet worden in een all electric ready of hybride warmtepomp-opstelling, samen met een cv-ketel. In bijlage 1 (vanaf blz 78) vind je per installatie een overzichtelijke Installatiekaart met belangrijke kenmerken, tips en aandachtspunten.

In hoofdstuk 5 vind je uitgewerkte voorbeelden voor een rijwoning, vrijstaande woning en appartement, op basis van de 3 isolatiestrategieën, 3 installatiestrategieën, 3 vuistregels en de specifieke kenmerken van de installatieconcepten.

Ook aandacht voor ventilatie

In de handleiding ook ruime aandacht voor ventilatiesystemen. Logisch want goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Ventileren kost veel energie en moet mede daarom goed doordacht zijn. Als de ventilatie niet goed functioneert kan het een van de belangrijkste veroorzakers zijn van verlies van comfort en energie en van gezondheidsklachten.

warmtepomp kiezen

Downloaden gids duurzame installaties

De publicatie ‘Strategische keuzes maken in duurzame installaties’ is alleen online beschikbaar en kun je hier downloaden

Uitgegeven door Aedes, Bouwend Nederland, OnderhoudNL, Stroomversnelling en Techniek Nederland.

Veel succes bij de keuze van je warmtepomp!

Over warmtepompen schrijft Woontlekker vaker, je vindt hier het overzicht.

Andere interessante blogs…