Glas met elektrische verwarming: de ruit als radiator

Glas met elektrische verwarming: de ruit als radiator

Is glas met elektrische verwarming het duurzame alternatief voor de radiator, convectorput of vloerverwarming? En dus de oplossing voor wonen zonder aardgas? Zo wordt het gepresenteerd, het wordt verkocht onder de naam IQ-Glas. Wie op onderzoek uitgaat en eens navraagt bij de bouwexperts met verstand van energiebesparing, hoort mitsen en maren. De ruit gebruiken als radiator lijkt top, maar oriënteer je goed als je de ramen in je huis als verwarming wilt gebruiken, zeker als je energie wilt besparen.

Woontlekker krijgt veel mails en persberichten over energiezuinig bouwen, over materialen die je daarbij kunt toepassen en over projecten en andere initiatieven. Zo komt er geregeld iets binnen over glas met verwarming. Dit triggert, want wie kent niet het koude gevoel bij het raam op een winterse dag, veroorzaakt door de zogenaamde kouval? Of de condens in natte ruimtes zoals de badkamer na het douchen, of bij oude ramen, of als je voorzetramen hebt geplaatst?

Je kent dubbel glas, HR++ glas met een speciale coating die isoleert, triple glas heb je ook van gehoord, maar misschien nog nooit ergens gezien. Er is dus ook gehard dubbel glas met een geïntegreerd infrarood verwarmingselement. Het wordt verkocht onder de naam IQ-Glas. Als je gaat Googlen kom je verschillende sites van leveranciers tegen die erover adviseren en het leveren. Overal staat dezelfde uitleg wat het is en hoe het werkt.

Wat is IQ-Glas precies?

Eerst wat informatie over wat IQ-Glas nu precies is. Dit dubbel glas met verwarming heeft een metaalcoating tussen de 2 ruiten. Deze wordt elektrisch aangestuurd, de coating geleidt de warmte je huis in. In het glas zit een temperatuurvoeler en de ruit heeft aansluitbekabeling.

Het glas is super gehard veiligheidsglas dat veel sterker is dan gewoon glas. Het heeft een dikte tussen 20 en 25 mm. De afmetingen van de ruit en de locatie van je woning bepalen de dikte. Het verwarmingsglas kan worden aangesloten op zonnepanelen.

De ruit als reflector

Deze site (maar op andere plekken vind je exact hetzelfde verhaal) legt het principe van de verwarming uit, ik citeer: “De metaallaag op de binnenkant van de binnenste ruit doet dienst als een elektrische weerstand (verwarmingselement) en de metaallaag op de binnenkant van de buitenste ruit als een reflector. Het verwarmingselement verwarmt de binnenruit tot ongeveer 35⁰C. De reflectiecoating aan de binnenzijde van de buitenruit zorgt er vervolgens voor, dat de opgewekte warmte niet verloren gaat, maar voor 99% rechtstreeks de woning in wordt gekaatst.”

De site vergelijkt de stralingswarmte met warmte van de zon.

glas met verwarming
Klik op het plaatje om de tekst beter te kunnen lezen.

Bron: www.hightechglas.nl

De U-waarde geeft de isolatiewaarde van het glas aan. Hoe kleiner de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Minder verlies van warmte

Voordeel is natuurlijk dat glas met verwarming niet meer koud aanvoelt, maar aangenaam warm. Bovendien, je ramen zijn de grootste koudebruggen in je huis waardoor je warmte verliest. Omdat het glas is verwarmd, verlies je minder warmte, vooral als je grote raamoppervlakken hebt.

Geen stof en geen luchtcirculatie

Dit type stralingswarmte geeft geen verplaatsing van stof, dus is prettig voor mensen met astma. Doordat er geen luchtcirculatie is en dus minder of geen tocht, verminderen de kansen op nekklachten of hoofdpijn.

Minder energieverbruik

Met name in de mate van minder energieverbruik is Woontlekker geïnteresseerd. Maar daarover valt niet erg veel informatie te vinden. In alle lijstjes met kenmerken en positieve punten steekt IQ-Glas vooral in op comfort. Dat is natuurlijk prima, echter haken de teksten wel aan bij de energietransitie en gasloos wonen.

Op deze pagina kun je over energieverbruik van IQ-Glas meer lezen.

Dit vinden de experts:

  1. IQ-Glas past alleen in een vast raam, niet in draairamen. De sponningdiepte van oude kozijnen: 15 mm kan een probleem zijn in bestaande bouw. Bij nieuwe kozijnen uiteraard niet > 20mm.
  2. Door de dikte is het glas zwaarder.
  3. In monumentale panden met hoge ruimtes kan het een oplossing zijn om ruimtes snel te kunnen gebruiken.
  4. Voor elk vast raam is een stopcontact nodig. Dit kost ca. 135 euro en het zijn bijkomende kosten. Voor kozijnen met roeden zal het duurder zijn.
  5. Als je alles hebt gedaan om energie te besparen, is dit een oplossing.
    Het basisprincipe blijft: eerst isoleren om de warmtevraag zo laag mogelijk te krijgen. Wil je energie besparen dan zijn er andere mogelijkheden die goedkoper en efficiënter zijn.
  6. De toepassing van IQ-Glas heeft veel consequenties ten opzichte van andere disciplines.
  7. Denk aan goede tochtdichting anders gaat het argument van stofverplaatsing niet op.
  8. Slotsom: Niet overal geschikt, vooral een comfortoplossing en: IQ-Glas is een kostbare oplossing.

Toepassingen

De plaatjes en de informatie die ik op de verschillende sites vond, tonen dat IQ-Glas op dit moment niet in de gemiddelde woning zal worden toegepast: serres, wintertuinen, overdekte terrassen, zwembaden, luxe woningen. Dit glas lijkt vooral geschikt voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en veel kans op condens.

Glas met verwarming kan een oplossing zijn als je ruimtes individueel wilt kunnen verwarmen, of als je veel last hebt van bijvoorbeeld condens in de badkamer of de eettafel bij een koude pui hebt staan, of je kantoor op het noorden hebt (hé, dat heb ik, maar dat heb ik al opgelost). Lokale problemen dus in het huis.

Geen energie-argumenten voor IQ-Glas

De ruit gebruiken als radiator lijkt top, maar oriënteer je goed als je de ramen in je huis als verwarming wilt gebruiken, zeker als je energie wilt besparen. De informatie die ik over IQ-Glas op internet over vond is erg positief met veel superlatieven. Van de bouw- en energie-experts hoorde ik eigenlijk geen argumenten waarom je juist voor glas met verwarming zou moeten kiezen.

3 Reacties

Funs Fiddelers

8 maanden geleden

Er staan vele zware onjuistheden vermeld bij "experts " Hoe dom kan men zijn ? Ad1 ) IQ Glas past in ELK raam daar waar normaal dubbel glas ook in past. Zowel in vaste - draaiende en schuivende delen. In hout- alu-staal en kunststof. Ad2 ) IQ Glas is NIET zwaarder dan normaal dubbel glas, heeft exact hetzelfde gewicht en dikte Ad4 ) Er is voor elk raam GEEN extra stopcontact nodig. Ruiten kunnen in een serie achter elkaar worden aangesloten. Ad6 ) Toepassing IQ GLas geeft alleen maar vele voordelen , zie ook de website www.iq-glas.nl Ad8 ) Is overal toepasbaar zonder beperking en is goedkoper dan u denkt !

Henk de Groot

7 maanden geleden

Fijn zo’n woonblog met verkeerde informatie. Funs Fiddelers, dankjewel voor de juiste en nog veel meer handige info.

Hans Kollau

1 maand geleden

Goede oplossing voor bewoners die hun achterruit vervangen door tuindeuren en daardoor hun verwarming moeten vervangen. Graag prijzen en technische beschrijvingen. Bouwadviseur

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet weergeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd.