Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Advies bij verduurzamen: goed en onafhankelijk advies bij keuzes

26 januari 2021

Home » Blogs Woontlekker » Advies bij verduurzamen: goed en onafhankelijk advies bij keuzes

In mijn werk als adviseur kom ik vaak bij mensen over de vloer om advies te geven over hoe je energie bespaart en je comfort vergroot. Van bewoners krijg ik dan vaak de reactie: ‘had ik dat maar eerder geweten’. Tijdens ons gesprek komen ze er namelijk vaak achter dat een eerder gemaakte keuze toch niet de slimste oplossing was, of dat beter X had kunnen worden gedaan voordat Y werd uitgevoerd. Wil je je huis of appartement verduurzamen? Goed en onafhankelijk advies helpt bij de keuzes die je nu en straks maakt én bij het bepalen van de juiste volgorde van maatregelen.

De voorbeelden in mijn praktijk zijn legio:

  • “Ik had het dak beter eerst kunnen laten isoleren voordat de net geplaatste dakkapel was afgetimmerd.” 
  • “We hebben net een nieuwe vloer gelegd, en moet die weer opengebroken worden.” Verwarmen met lage temperatuur is tegenwoordig dé oplossing met een comfortabele vloerverwarming, ben je gelijk van die lelijke radiatoren af. 
  • Of bewoners hebben net hun badkamer vernieuwd en bedenken pas daarna dat een afzuigmechanisme een goede oplossing was geweest om van de schimmel af te komen. Het afzuigventiel en de ventilatiebuis later installeren en netjes weg werken gaat extra geld kosten. 
  • Een extra elektraleiding naar de keuken voor het aansluiten van een inductiekookplaat, helaas zijn de muren net opnieuw afgewerkt.
  • Een ander voorbeeld is het dringende advies voor verduurzamen dat ik gaf aan de eigenaren van een bungalow uit de jaren 70. Ik adviseerde hen om het platte dak stevig extra te isoleren, waarop de eigenaar antwoordde: “Op advies van de leverancier van de zonnepanelen heb ik net de dakbedekking laten vernieuwen.” Dit is helaas gedaan zonder extra laag isolatie. Volgende kans over een jaar of 20…

Bekijk alle scenario’s vooraf

De conclusie: alle ingrepen kosten extra geld. Daarnaast zit je ook langer in de ‘verbouwing’ met alle onpraktische gevolgen van dien. Troep in of rondom het huis, de bouwvakkers die al vroeg voor de deur staan en geluidsoverlast (waar je thuiswerkende buren niet blij mee zullen zijn). Om zowel financiële als praktische redenen is het daarom goed om bij de ingreep die je wilt uitvoeren alle scenario’s vooraf te bekijken. 

Verdiep je in de materie

Als woningeigenaar kun je niet alles weten. De techniek voor goede isolatie van muren en ramen ventileren is soms best ingewikkeld. Je kunt je geld ook maar één keer uitgeven en isolatiemateriaal, zeker van hoogwaardige kwaliteit, is niet goedkoop. Bovendien, je ziet het nooit meer, het zit namelijk ergens achter. Dan is het natuurlijk veel leuker om je geld uit te geven aan mooi behang. Alleen: met een mooi behang bespaar je geen kosten en wordt je woning niet comfortabeler.

Verdiep je dus in de materie en win goed en onafhankelijk advies voor verduurzamen op tijd in. Dat geeft je veel inzicht en overzicht. En ongetwijfeld een gerust gevoel dat je het goed aanpakt.

Advies verduurzamen

Verduurzamen begint met basiskennis

Benieuwd naar mogelijkheden om je woning te verduurzamen? Op Woontlekker vind je heel veel blogs! Het begint natuurlijk met basiskennis. Wil je meer achtergrondinformatie? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar deze Woontlekker-blogs met een filmpje:

Over ons energieverbuik en energieneutraal wonen

HR++glas isoleert, geeft comfort en levert geld op

Houd rekening met de warmteweerstand van isolatiemateriaal

Goed advies maakt verduurzamen haalbaar

Hoe zoek je nu de goede balans en ga je verstandig te werk? Het is het belangrijkste om te weten wat je wilt. Een stip op de horizon zetten en dat integraal aanpakken. Een goed advies van een onafhankelijk expert kan daarbij helpen de juiste keuzes voor nu en in de toekomst te maken. Vergelijk het met het advies van een financieel expert voor je hypotheek en andere financiële zekerheden voor de toekomst.

Wanneer heb je dat advies nodig? Nu direct! Iedere woningeigenaar zou zo’n advies voor zijn of haar woning moeten hebben. Vooral bij de aankoop van een woning en ook voordat je aan een verbouwing begint of wanneer er (groot) onderhoud aan je woning verricht moet worden.

‘Goede raad is duur’ blijkt dus niet altijd te kloppen, met een goed advies vooraf kun je kosten of moeite besparen. Zoek een goede onafhankelijke adviseur uit je eigen omgeving. Dat maakt je plan om te verduurzamen haalbaar!

Aan de slag? DNA in de Bouw is een kennisnetwerk van verschillende mkb-bouworganisaties en heeft onder andere als doelstelling om duurzaam, gezond en energie-efficiënt te bouwen. Partners die bij DNA in de bouw zijn aangesloten zijn geschikt om als adviseur in te schakelen. 

Andere interessante blogs…