Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Goede ventilatie, hoe pak je dat aan?

Goede ventilatie

6 juli 2023

Home » Blogs Woontlekker » Goede ventilatie, hoe pak je dat aan?

Goede ventilatie toepassen in je woning is van belang voor je energierekening en je wooncomfort. Het is relevant om je ventilatie op orde te hebben, maar extra belangrijk als je net je woning luchtdicht hebt gemaakt of als je last hebt van allergieën. Wat ventilatie inhoudt en hoe je dit kan doen lees je in deze korte blog. Onderaan vind je een gratis e-book over ventilatie waarin je alles (en meer) uitgebreid terug kan lezen.

Regelmatig frisse en verse lucht in de woning krijgen is belangrijk. Bijvoorbeeld voor je gezondheid. Misschien denk je dat het allemaal wel meevalt in jouw woning, maar met koken, huisdieren en zweten, kan de lucht sneller vervuilen dan je denkt. Daarnaast is het ook goed om vocht in huis te bestrijden, om ongezonde schimmels in de woning tegen te gaan. 

Maar ventileren enkel voor je gezondheid? Nee hoor, ook voor je energierekening kan het voordelen opleveren. Droge, schone lucht die door ventilatie je huis in komt, is namelijk makkelijker te verwarmen. Droge lucht verwarmen kost minder energie.

Ventileren versus luchten

Sommige mensen denken dat even een raampje openzetten om verse lucht in huis te krijgen gelijk staat aan ventileren. Dat is niet zo. Voor een korte periode verse lucht het huis in halen is namelijk luchten. Het verschil met ventileren is dat je met ventilatie continu verse lucht in je huis haalt. Luchten is niet onbelangrijk, zeker niet als je net hebt gekookt of als er een grote groep mensen in huis is. Echter is er meer nodig om een gezond binnenklimaat te creëren. Met ventilatie!

Goede ventilatie met een ventilatiesysteem

Om te zorgen voor goede ventilatie in je woning is een ventilatiesysteem handig. Er zijn verschillende soorten, zowel geheel natuurlijk als (deels) mechanisch:

  • Systeem A: natuurlijke afvoer en natuurlijke toevoer van lucht
  • Systeem B: Mechanische toevoer en natuurlijke afvoer van lucht
  • Systeem C: Natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van lucht
  • Systeem D: Mechanische toevoer en mechanische afvoer van lucht, ook wel balansventilatie genoemd. 
  • Hybride systeem: Ventilatie door een hybridesysteem op basis van een wtw. Ook wel systeem E genoemd.

In moderne energiezuinige woningen kom je voornamelijk type C, D en E tegen. Als je aan de slag wilt met ventileren en je wilt dit graag zo duurzaam mogelijk doen, kan je het best naar een van deze drie opties kijken.

Over systeem A tot en met D kan je meer lezen in dit blog (hier zit ook een video bij). Wil je meer weten over het hybride systeem (wat voor een groot deel overeenkomt met systeem D), dan kun je het best het e-book downloaden. In het e-book kan je overigens ook de voor- en nadelen van de systemen vinden. 

Praktische tips om alvast aan de slag te gaan

Je woning ventileren heb je waarschijnlijk niet in een dag geregeld. Je moet namelijk bepalen welk systeem je toepast, een ventilatieplan (hierover ook meer in het e-book) maken en uiteindelijk de ventilatie toepassen in je woning. Wil jij wel alvast aan de slag met een gezonder binnenklimaat? Hier volgen een paar van de tips die je in het e-book terug kan vinden:

  • Zorg dat er altijd frisse lucht je woning in kan komen. Dit kan door roosters in je ramen open te zetten, of als je nog geen goed ventilatiesysteem hebt door de ramen op een kierstand te zetten.
  • Ventileer extra als je hebt gedoucht. Zet de afzuiging op de hoogste stand en laat deze minstens een kwartier na het douchen aan staan. Als je geen afzuiging hebt is het het best om een raam open te zetten. Om schimmels te voorkomen kan je de douche en de muren extra drogen met een trekker.
  • Ventileer als er veel mensen in je woning zijn. Ben je benieuwd of je genoeg ventileert? Schaf dan een CO2-meter aan om dat te meten. 

Alles over (goede) ventilatie in het e-book

Hierboven hebben we je kort de basics verteld over ventileren. Wil jij meer weten over bijvoorbeeld ventilatiesystemen en de voor- en nadelen? Maar ook lezen over een ventilatieplan maken en wat er allemaal bij ventilatiesysteem in jouw woning kan komen kijken? Vul dan het formulier hieronder in en krijg gratis het e-book in jouw mailbox! Ventileren komt overigens ook aan de orde in onze cursus

Andere interessante blogs…

Is een airco duurzaam?

Is een airco duurzaam?

Een airco is lekker in de zomer, steeds meer mensen gebruiken hem ook om te verwarmen. Maar, is een airco wel duurzaam?

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!