Het Warmtefonds biedt betaalbare financiering voor de verduurzaming je huis. Het is opgericht in 2013 en opereert in opdracht van de overheid. Nieuw sinds 1 november 2022 is dat lenen makkelijker en goedkoper wordt. Per november kunnen ook woningeigenaren met beperkte leenruimte geld lenen om hun woning te verduurzamen met de Energiebespaarlening. In sommige gevallen zelfs tegen 0% rente.
Dit jaar heeft het Warmtefonds al een paar keer grote veranderingen doorgevoerd. Zo is vanaf 1 juli 2022 het minimale leenbedrag verlaagd van 2.500 euro naar 1.000 euro om lenen toegankelijker te maken. Het was vanaf de zomer ook al mogelijk om een lening te krijgen die 100% in plaats van 75% van de kosten van zonnepanelen dekt. Doel was om een breder publiek te bereiken om te lenen voor verduurzaming, wat nu per 1 november met nog een uitbreiding nog beter kan lukken. Over de maatregelen van 1 juli 2022 schreven we eerder al een blog. Meer hierover lees je hier.
Lenen voor verduurzaming tegen 0% rente
Wie in de lagere inkomensklasse zit kon vaak niet verduurzamen. Omdat er geen spaargeld is, of ze niet in aanmerking komen voor een lening om verduurzaming. Sinds 1 juli is dit veranderd: huishoudens met een gezamenlijk inkomen van maximaal 45.000 euro kunnen een lening tegen 0% rente afsluiten. Maandelijks betalen zij dus een bedrag om hun lening af te betalen, er komen geen extra kosten voor rente bij gedurende de gehele looptijd.
Nieuw: de combinatielening
Naast de nieuwe 0%-lening is er nu ook een Energiebespaarlening met combinatielening in het leven geroepen. Dit is voor woningeigenaren die niet genoeg leencapaciteit hebben om hun verduurzamingswens te realiseren. Bewoners kunnen in dit geval maximaal 5.000 euro lenen zonder daarover rente te betalen, ook hoeven zij de eerste vijf jaar niets af te lossen. Na vijf jaar wordt hun financiële situatie opnieuw beoordeeld. Zo wordt duidelijk of de bewoners op dat moment de lasten wel kunnen dragen.
Minder energiekosten zeer gewenst
Iedereen in Nederland heeft te maken met de stijgende energiekosten. Toch worden de huishoudens met een kleinere beurs vaak veel harder geraakt. Zij kwamen voor 1 november niet in aanmerking voor een lening om hun woning te verduurzamen en hebben vaak ook niet het spaargeld ervoor. Doordat verduurzaming van de woning achterblijft, is het lastiger om lagere energiekosten te realiseren. Dat geeft structureel meer geld aan energiekosten, waardoor zij nog minder overhouden om te verduurzamen. Gelukkig komt hier door de nieuwe regeling per 1 november verandering in.
840 miljoen aan Energiebespaarleningen
Van de Energiebespaarleningen wordt flink gebruik gemaakt: inmiddels is er al 840 miljoen euro toegekend en zijn al 63.000 woningen verduurzaamd. Maar we zijn er nog niet. Het doel van het Nationaal Warmtefonds is om voor eind 2023 in totaal 90.000 huishoudens te hebben geholpen. Een doelstelling die een stukje dichterbij komt nu het voor woningeigenaren met een kleine beurs ook mogelijk wordt om een lening af te sluiten.
Verduurzamen voor VvE’s complex
Woon je in een appartement en maak je daardoor deel uit van een VvE? Dan heb je mogelijk al ervaren dat verduurzaming niet altijd zo vanzelfsprekend is. Dit komt onder andere door complexe regelgeving: verduurzaming moet namelijk worden afgestemd met de VvE. Die afstemming is lastig als de andere bewoners in het complex de investering of de werkzaamheden niet zien zitten. En dan is het lastig het verduurzamen in gang te zetten.
Vereniging Eigen Huis heeft in oktober een onderzoek gedaan naar onder andere verduurzaming in VvE’s. Hieruit blijkt 64% van de woningeigenaren in een kleine VvE graag wil verduurzamen, maar het in veel gevallen niet lukt. Daarom pleit de vereniging voor wetgeving die het mogelijk maakt om zelf verduurzamingsmaatregelen te nemen, als je er met de buren van de VvE niet uitkomt. In dit geval hoef je geen toestemming van de VvE te krijgen, maar het enkel nog te melden.
Versoepeling lening kleine VvE’s
Het Nationaal Warmtefonds denkt ook mee om verduurzaming in VvE’s te bevorderen. Momenteel komen namelijk alleen grote VvE’s in aanmerking voor een lening. Hierdoor vallen kleine VvE’s buiten de boot, zeker omdat er niet in alle VvE’s voldoende gespaard is om te verduurzamen. Daarom gaat het Warmtefonds een financieringsaanbod voor kleine VvE’s realiseren, zo kunnen ook zij makkelijker verduurzamen. Zo worden maatregelen voor alle VvE’s hetzelfde. Meer over de versoepeling Energiebespaarlening voor kleine VvE’s.
Ook lenen voor verduurzaming?
Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je woning en wil je hier een lening voor afsluiten? Lees dan op de site van het Warmtefonds alles over de voorwaarden.