Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Gratis kennis van professoren in online cursus energietransitie

cursus energietransitie woontlekker

Door Saskia de Jong

5 oktober 2016

Een buitenkans! Wil je meer weten over het wat en hoe van de energietransitie? En wat voor rol daarin voor jou is weggelegd? Wat voor consequenties het heeft voor je werk en privé, hoe ons leven gaat veranderen?
Op 7 maandagen in oktober en november word je bijgepraat door professoren in een online cursus over dit meer dan actuele onderwerp: ‘Solving the energy puzzle’. De gratis cursus start maandag 24 oktober en is een initiatief van de rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Energy Academy Europe. Ik heb me opgegeven! 

 

Min of meer tegelijkertijd las ik vandaag een item van de NOS online en ontving ik een nieuwsbrief met een artikel over de cursus van de rijksuniversiteit Groningen. Het idee voor deze blog was snel geboren!

Deze week stemde het Europese parlement in met klimaatverdrag dat een jaar geleden in Parijs werd afgesloten. Deskundigen voorspellen dat we wereldwijd, dus ook in Nederland, grote stappen moeten zetten.

In het item ‘Klimaatakkoord betekent ‘revolutie’ in Nederland‘ zegt directeur Hans Mommaas van het Planbureau voor de Leefomgeving (het belangrijkste adviesorgaan van de regering op het gebied van het klimaat en energie) dat dit akkoord aanleiding zal geven tot een totaal andere inrichting van ons leven. We willen de temperatuur op aarde niet meer dan 1,5 graad laten stijgen. Dat betekent dat we af moeten van de fossiele brandstoffen.

Het betekent volgens Ed Nijpels dat we veel meer met energie van de zon en de wind moeten doen. En ons gasverbruik moet omlaag. Nijpels is van de Borgingscommissie Energieakkoord en ziet toe op de naleving van het akkoord.

Zeven, zes en vijf

In 7 weken delen 6 docenten van 5 verschillende faculteiten hun kennis over de energietransitie in de online cursus ‘Solving the energy puzzle’. Technische, juridische, economische, ruimtelijke en psychologische aspecten van de energietransitie komen aan bod.

De cursus vraagt zo’n 4 uur tijd per week en wordt in het Engels gegeven. De cursisten worden actief uitgedaagd deel te nemen via video’s, artikelen, discussies en quizzen. De eerste editie van de cursus trok meer dan 4.000 deelnemers wereldwijd en kreeg een zeer positieve evaluatie.

Ik heb mij zojuist opgegeven en zie aan het – nu nog bescheiden – aantal deelnemers dat vele een zakelijk motief hebben om mee te doen. Ik denk dat de cursus ook veel particulieren verder helpt die interesse hebben in het onderwerp. Dus: kun je tijd vrijmaken, doe mee!

Na bestudering van de informatie besloot ik direct dat dit voor mij een goede manier is om meer kennis op te doen. Die komt natuurlijk zakelijk heel goed van pas in mijn dagelijks werk (en voor deze blog!). Maar ook privé heb ik vast veel aan de kennis die ik ga opdoen.

En niet onbelangrijk: de cursus is geheel gratis!

Meer lezen en opgeven

Hier lees je meer over de cursus en kun je je opgeven

Doe je ook mee? Dan zien we elkaar online!

 

energietransitie blog woontlekker

Andere interessante blogs…

Gas besparen? 5 tips

Gas besparen? 5 tips

Met stijgende gasprijzen door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen en internationale spanningen ben je vast...

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!