Bel WoontLekker

Mail:

info@woontlekker.nl

Groene gevel: goed voor het milieu en je portemonnee?

Groene gevel

24 mei 2023

Home » Blogs Woontlekker » Groene gevel: goed voor het milieu en je portemonnee?

Is een groene gevel een optie voor jouw woning? Groene daken zijn al een tijdje in opmars. Je ziet ze op kantoorgebouwen, bushokjes en ook steeds meer bij particulieren thuis. Vergroening van de omgeving krijgt steeds meer aandacht. Logisch want groen lost hittestress op en is positief voor de gezondheid en biodiversiteit. Als je dak hier niet voor geschikt is, denk dan eens aan een groene gevel! 

Je kunt een groene gevel gemakkelijk zelf realiseren door bijvoorbeeld klimplanten bij de gevel te planten. Na 10 jaar heb je met klimop bijvoorbeeld de looks van een cottage in Engeland, maar dit is misschien niet wat je in gedachten hebt. Bovendien duurt het lang en is klimop niet per se goed voor de stenen muur. Een groene gevel kan echter veel meer zijn dan alleen klimplanten. Zo zijn er speciale systemen die op de gevel kunnen worden gemonteerd waar allerlei soorten planten in kunnen groeien. Je kan zelfs een kant en klaar systeem bestellen zodat je van de een op de andere dag een volledig groen huis hebt!

Heb jij wel een geschikt dak om te vergroenen? Lees dan onze blog.

Groene gevel systemen

Wellicht is een groene gevel met alleen klimop niet wat je beoogt voor jouw woning. Begrijpelijk want dit is best eenzijdig, al is klimop zeker een geschikte plant die de biodiversiteit bevordert. Gelukkig zijn er manieren om je gevel te bedekken met andere planten.

Er zijn verschillende systemen om je gevel te vergroenen. Bijvoorbeeld een systeem van een soort plantenbakken die worden bevestigd aan een constructie. Maar er zijn ook een soort stoffen zakken die je makkelijk aan de muur hangt waar regenwater makkelijk doorheen drupt. In beide constructies kunnen klimplanten, hangplaten of gewone planten (als je iets via de genoemde link koopt krijgen wij een klein percentage. Het kost jou geen extra geld en helpt ons de site te onderhouden). Wel zal het ‘zak’-systeem goedkoper zijn, zeker als je het zelf maakt! Als je enkel klimplanten wilt in je groene gevel, is het een idee om een systeem te kiezen dat werkt met kabels of netten om de klimplanten op hun plek te houden. 

Er zijn veel verschillende aanbieders van groene gevelsystemen. Als je je gaat verdiepen in het soort systeem, is het in ieder geval belangrijk om te bedenken wat voor soort planten je wilt, want niet alle planten kunnen in alle systemen. Ook moet je bepalen hoe je de bewatering wilt regelen, welke richting de gevel op staat, hoe onderhoudsvrij de nieuwe gevel moet zijn en hoe groot (en dus ook hoe zwaar) de constructie gaat worden.

Isolerend én draagt bij aan biodiversiteit

Een groene gevel ziet er leuk uit: je stenen muur is weggewerkt en je hebt er een duurzame look voor terug. Toch is het heel veel meer dan een mooie look. We zetten de voordelen van een groene gevel voor je op een rijtje:

  • Isolerend en invloed op de temperatuur. Een groene gevel warmt veel minder snel op dan steen, waardoor het in en rond de woning een stuk aangenamer blijft. Dit kan soms meer dan 7 graden schelen.
  • Waterpieken worden gereguleerd. Door een extremer klimaat hebben we steeds meer wateroverlast. Groene gevels kunnen dit deels opvangen waardoor er minder pieken zijn in de afvoer van het water.
  • Biodiversiteit neemt toe. De planten trekken vlinders en bijen aan met de bloemen die erin zitten. Maar de gevel kan ook een schuilplek zijn voor andere dieren en insecten. 
  • Schonere lucht met positieve gevolgen voor je gezondheid. Planten kunnen schadelijke stoffen opnemen en omzetten in schone zuurstof. Op een heel natuurlijke manier wordt de lucht rondom je woning gezuiverd. 
  • Langere levensduur gevel. Afhankelijk van het soort systeem dat je op je gevel monteert, wordt de muur beschermd tegen weersinvloeden als regen, zon en temperatuurschommelingen. 

Er zijn nog meer voordelen zoals het feit dat er geen graffiti op de muur kan worden gespoten, of de geluiddempende werking van een groene gevel. Hierboven hebben wij met name de duurzame voordelen genoemd.

Ben je geïnteresseerd in milieuvriendelijke oplossingen als deze? Lees dan ook de andere artikelen in de categorie ‘Groen’ op Woontlekker en doe inspiratie op!

Groene gevel ook goed voor de portemonnee

Door deze argumenten ben je misschien al overtuigd. Zo’n groene gevel brengt namelijk veel voordelen voor het milieu en de insecten rondom jouw woning met zich mee. Nog niet over de streep? Misschien wel nadat je de financiële voordelen van zo’n gevel hoort. 

Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen dat een groene gevel kan bijdragen aan een hogere waarde van je woning. Dit komt met name doordat de gevel veel langer meegaat maar ook doordat groen in een stedelijke omgeving voor meerwaarde zorgt. Daarnaast kan een groene gevel potentiële kopers over de streep trekken.

Sneller financiële voordelen van je groene gevel? De begroeiing op de gevel werkt isolerend. Dit betekent dat je er in de zomer koeler bij zit waardoor je minder snel de airco of ventilator aan doet, en in de winter kan de verwarming een graadje lager.

Een groene muur laten aanplanten? Mobilane, een leverancier van dergelijke groene gevelsystemen, heeft een overzicht gemaakt van subsidies per gemeente. Je hoeft dus niet in alle gemeenten de vergroening van je gevel helemaal zelf te betalen! 

Onderhoud en kosten onderschat

Laten we vooropstellen: een groene gevel voegt zeker wat toe aan je huis en het milieu. Toch is het goed om je wel bewust te zijn van met name het onderhoud van de begroeiing. Dit is in het begin misschien geen probleem, maar naarmate de begroeiing hoger wordt, kan het snoeien lastiger worden. Snoeien is juist belangrijk om ervoor te zorgen dat de muur een fraai aanzicht houdt. 

Om de begroeiing mooi te houden is het tevens van belang dat je voldoende water geeft. Dit kun jezelf doen, maar kost veel tijd. Vooral als het gevelsysteem weinig water op kan slaan, moet je zeer regelmatig water geven. Er zijn ook systemen die de planten automatisch bewateren maar dit brengt natuurlijk kosten met zich mee. Vergeet ook de kosten voor de inspectie (en eventuele verzwaring) van de gevel niet!

Andere interessante blogs…

Schrijf je in voor ons Nieuws

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs over energiezuinig wonen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. En heb je familie, vrienden, collega’s voor wie Woontlekker interessant is? Fijn als je hen op dit blog attendeert! Veel leesplezier!

Je bent succesvol aangemeld!