Het verbeteren van de isolatie in je woning is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Met stijgende energieprijzen en de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering, zoeken steeds meer mensen naar duurzame manieren om hun woning energiezuiniger te maken. Heb je al eens gedacht aan seizoensisolatie door groen? Dit houdt in dat je gebruik maakt van beplanting aan de gevel om je woning te isoleren. Er zijn praktijkmetingen en literatuuronderzoek gedaan, de metingen wijzen uit dat koelende en verwarmde effecten mogelijk zijn.
Natuurlijke buffer
Klimop, klimhortensia, wilde wingerd, Toscaanse jasmijn, blauwe regen, trompetklimmer, hop, passiebloem, druif, bosrank, kamperfoelie en klimroos. Die worden seizoensisolatie genoemd, als je ze gebruikt om je woning te isoleren. In de winter kunnen planten helpen om de warmte binnen te houden, terwijl ze in de zomer juist de warmte buiten houden. Zelfhechtende planten, slingerplanten, rankplanten of steunklimmers aan de gevel werken als een natuurlijke buffer tegen temperatuurschommelingen. Je woning krijgt er het hele jaar door een comfortabeler klimaat door. Het klinkt misschien simpel, maar kan voordelen hebben voor je energieverbruik en het milieu.
Voordelen van groene isolatie
Energie-efficiënt – Met beplanting aan de gevel kun je je woning beter isoleren op een natuurvriendelijke manier. Dit verlaagt de behoefte aan verwarming in de winter en koeling in de zomer, zodat je minder energiekosten hebt.
Duurzamer – Groene isolatie is niet alleen goed voor je energierekening, maar ook voor het milieu. Planten slaan CO₂ op en dragen bij aan een gezonde leefomgeving. Met groene isolatie kun je de ecologische voetafdruk van je woning verkleinen en dat is goed voor een duurzame toekomst.
Esthetisch – Naast de praktische voordelen, zorgt groene isolatie ook voor een esthetisch aantrekkelijke gevel. Klimplanten zoals klimop of wingerd kunnen je huis een frisse, natuurlijke uitstraling geven. Dat is niet alleen duurzamer, maar maakt je huis ook visueel aantrekkelijker.
Juist voor huizen met weinig of geen spouwmuur
Dit type beplanting pas je eenvoudig toe, ingrijpende verbouwingen zijn niet nodig. Klimop of wilde wingerd zijn uitstekende keuzes. Ze kunnen snel groeien en vormen een dichte laag die je woning beschermt tegen de elementen. Of spreekt klimhortensia of (heerlijk geurende!) Toscaanse jasmijn je meer aan?
Bij het toepassen van seizoensisolatie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de beplanting goed wordt onderhouden en dat je de juiste planten kiest die in het huidige klimaat en in jouw regio goed gedeien. Juist voor huizen met weinig of geen spouwmuur, kan het gebruik van groene isolatie in combinatie met andere isolerende maatregelen helpen om een energiezuinige woning te creëren.
Groene isolatie en duurzaamheid
Groene isolatie is een duurzame keuze, maar zoals met elke oplossing zijn er enkele aandachtspunten. Zo moet de beplanting goed worden onderhouden en is het belangrijk om de juiste planten te kiezen die geschikt zijn voor het klimaat en het soort gevel. In sommige gevallen kan te veel groen leiden tot problemen met het onderhoud of zelfs schade aan de gevel. Dat geldt vooral voor zelfhechtende planten. Daarnaast wil je geen problemen met de luchtcirculatie of vochtregulatie van je woning. Op schimmel of schade aan de gevel zit je niet te wachten.
Groene isolatie is een aantrekkelijke manier om je woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Door planten te gebruiken als natuurlijke isolatie, kun je je woning zowel in de zomer als in de winter efficiënter verwarmen en koelen. Het heeft niet alleen voordelen voor je energiekosten, maar draagt ook bij aan een groenere omgeving en een betere luchtkwaliteit.
Overweeg een professional in te schakelen die ervaring heeft met het ontwerpen en onderhouden van groene gevels. Met de juiste keuze van planten en goed onderhoud kan seizoensisolatie door groen een waardevolle investering zijn voor jouw woning en het milieu.
Meer lezen
Deze eerste indicatie van de haalbaarheid van seizoensinsolatie is onderzocht met literatuurstudie en praktijkmetingen door Faunest en Ecowerk. Er staan cijfers in, maar de onderzoekers bevelen nader onderzoek aan. Daarom heeft Woontlekker die niet genoemd. Het onderzoek was in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, op verzoek van TKI Urban Energy en het programma Maatschappelijk Verantwoord Innoveren Energie van de Topsector Energie. Wil je meer weten over dit onderzoek? Lees dan het volledige rapport op de website van topsectorenergie.nl.
Je wilt misschien ook lezen:
Groene gevel: goed voor het milieu en je portemonnee?